Madeira is een prachtig eiland, dat onderdeel is van Portugal. Een fantastische vakantiebestemming met prachtige natuur, een rijke cultuur en heerlijk eten. Het eiland staat bekend om haar bloemen, wijnen en traditionele gerechten. Maar wat moet je allemaal weten voordat je op vakantie gaat naar Madeira? In deze blog vind je 3 handige tips voor jouw vakantie naar Madeira.

Lekker eten en drinken op Madeira

Madeira is de perfecte bestemming als je houdt van lekker eten. De Portugese keuken staat bekend om haar verse vis, zeevruchten en (zoete) aardappelen. Er zijn ook een aantal traditionele en lokale gerechten die je op veel plekken op Madeira kunt eten, zoals espada (zwarte degenvis met banaan) en bolo do caco (zoete aardappel brood). Verder is het proeven van de lokale wijn, zoals de beroemde Madeira wijn, ook aan te raden. Een bezoek aan de Mercado dos Lavradores, de lokale markt, mag je ook niet overslaan als je op Madeira bent. Hier vind je allemaal verschillende soorten verse groenten, fruit en veel kraampjes met traditionele gerechten. Ook vind je hier verschillende kruisingen van passievrucht, zoals banaan-passievrucht en sinaasappel-passievrucht. 

tips vakantie madeira

Activiteiten op Madeira die je niet mag missen

Er is genoeg te doen op Madeira! Een bezoek aan de botanische tuinen van Funchal, de hoofdstad van Madeira, is een leuke activiteit voor alle leeftijden. Het eiland heeft ook veel levadas, irrigatiekanalen die door het prachtige landschap lopen. Een levada-wandeling is daarom ook echt een aanrader tijdens je verblijf op Madeira. Als je op zoek bent naar avontuur, kun je canyoning proberen. Dit is een activiteit waarbij je door kloven loopt, leuk voor de avonturiers onder ons.  Als je liever op het water bent, kun je een boottocht maken om dolfijnen en walvissen te spotten. De dolfijnen kom je tijdens zo’n tocht bijna altijd tegen, maar voor de walvissen moet je geluk hebben. Een bezoek aan het natuurpark Ribeiro Frio is ook een aanrader. Hier kun je genieten van prachtige uitzichten en vele plantensoorten die alleen op Madeira groeien.

madeira tips

Handige tips voor het reizen naar en op Madeira

In de vakantieperiode is het in Nederland vaak erg druk op het vliegveld. Een goede optie is dan ook om via Dusseldorf naar Madeira te vliegen. Meestal is deze vlucht ook nog iets goedkoper en het is er een stuk minder druk dan op Schiphol. Vergelijk de verschillende opties en prijzen eenvoudig via Skyscanner.

Het vervoer op Madeira zelf is goed geregeld. Er zijn veel buslijnen die je over het hele eiland brengen, maar deze zijn vaak erg druk. Niet ideaal als het een warme dag is. Het huren van een auto is de beste optie wanneer je verblijft op Madeira. Op deze manier ben je niet afhankelijk van de beschikbaarheid van de bus of taxi. Let er bij het huren van een auto op dat je niet te snel akkoord gaat bij een verhuurder en lees de voorwaarden goed. Sommige autoverhuurbedrijven verdienen namelijk graag wat extra geld aan toeristen. 

Een andere belangrijke tip is dat het weer op Madeira erg kan variëren. In de zomer is het er lekker warm, maar ook regelmatig bewolkt en dan kan het heel wat frisser aanvoelen. Houd hier dus rekening mee wanneer je de koffer inpakt.