Wanneer je aan het reizen bent door een groot land of continent zal je er ongetwijfeld mee te maken krijgen. Lange busreizen die niet altijd even soepel verlopen. Met name in grote werelddelen zoals Zuid-Amerika en Australië kunnen busreizen soms wel 20 uur duren. Maar ook in Europa of landen als Peru en Vietnam kan het voorkomen dat je zo’n 8 uur in een bus moet doorbrengen. (Tip: boek je busreis via Bookaway) De kans op mankementen aan de bus of blokkeringen op de weg is in een aantal landen redelijk groot en laten we de kans op files niet vergeten. Wanneer je het echter leuk en gezellig maakt voor jezelf hoeft zo’n busreis helemaal geen straf te zijn. Tijdens al mijn lange busreizen heb ik een aantal tips verzameld die ik graag met jullie wil delen.

Neem reispilletjes mee

Mocht je snel misselijk worden in de auto of bus dan ben je vast al bekend met deze tip. Wanneer je activiteiten wil doen in de bus waarbij je naar een boek of scherm moet kijken, is de kans op misselijkheid en draaierigheid redelijk groot. Met name in sommige landen waar ze als gekken over de weg scheuren is een reispilletje dan geen overbodige luxe.

Neem genoeg kleding mee

In sommige bussen hebben ze er nogal een handje van om de airco heel hoog te zetten. Met name in landen waar het tropisch warm is lijken ze dit te doen. Daar zit je dan met blote benen en slippers aan. Het is daarom verstandig om een dikke trui en sokken mee te nemen. Ook neem ik altijd een grote sjaal mee die ik zowel als sjaal als dekentje kan gebruiken. Zo kom je niet bevroren aan op de plaats van bestemming.

Download Netflix op je telefoon of tablet

Heb je een Netflix abonnement? Download dan wanneer je internet hebt een film of aantal afleveringen van een serie op je telefoon of tablet. Je kunt deze vervolgens offline bekijken in de bus. Ik kan je verzekeren dat de tijd dan zo voorbij vliegt. Tip: download voldoende afleveringen van een spannende serie, anders blijf je de hele reis zitten met die vreselijke cliffhanger. Hier alvast wat film en serie tips!

Neem voldoende eten mee

Vaak wordt er een tussenstop gemaakt met de bus bij een wegrestaurant of pompstation. Echter weet je nooit wanneer dit gebeurt. Zo stop je de ene keer al twee uur na vertrek en de andere keer pas na zeven uur. Het is maar net waar de buschauffeur zin in heeft. Daarnaast is het aanbod in zo’n wegrestaurant vaak niet groot en is het met name voor vegetariërs geen succes. Neem daarom altijd voldoende eten mee, zodat je kan genieten van zelf gekozen snacks.

Probeer positief te blijven

Duurt de rit langer dan verwacht? Of komen jullie stil te staan om bepaalde redenen? De reis gaat meestal anders dan je van tevoren had verwacht. Probeer positief te blijven! Je bent op reis en hebt waarschijnlijk geen haast. Probeer te genieten van de mogelijk primitieve omstandigheden en besef dat dit voor sommige mensen dagelijkse kost is. Door je flexibel op te stellen maak je het uiteindelijk makkelijker voor jezelf en je reisgenoten.

Heb jij wel eens zo’n onwijs lange busrit meegemaakt? Laat het ons weten! Wij zijn altijd benieuwd naar jullie reiservaringen.

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met KPN –

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!