Jaarlijks komen er zo’n 4 miljoen toeristen naar Bali toe. Een groot deel blijft aan de kust maar er gaan ook veel toeristen naar Ubud, wat ook wel het culturele centrum van Bali wordt genoemd. Nu word ik meestal niet heel enthousiast van plekken die overladen zijn door toeristen, maar in Ubud hing een goede sfeer en was met name de omgeving heel erg de moeite waard.

Huur een scooter

Mijn ultieme tip is dan ook om een scooter te huren. Zo kun je eenvoudig het drukke centrum uit en rijd je binnen korte tijd door groene landschappen en lokale dorpen. Een scooter huur je voor zo’n €3,00 tot €4,00 per dag. Het verkeer is nogal chaotisch dus goed opletten is essentieel.

Tegalalang rijstterrassen

De Tegalalang rijstterrassen zijn een van de mooiste rijstterrassen op Bali. Het is dan ook een populaire bezienswaardigheid. Sta daarom vroeg op en zorg dat je rond 07:00 bij de terrassen bent. Er is dan nog vrijwel niemand en je kunt in alle rust rondlopen. Ook schijnt het licht in de ochtend extra mooi op de terrassen.

tips ubud

Tirta Empul

Je kunt Bali eigenlijk niet verlaten zonder een tempel te bezoeken. Een bijzondere tempel in de omgeving van Ubud is Tirta Empul, de tempel van het heilige water. Het water wordt heilig genoemd omdat ze zeggen dat het een genezende kracht heeft. Balinezen gaan hier één keer per jaar naartoe om zich onder te dompelen in het heilige water. Een voor een gaan ze de fonteintjes af die passen bij hun persoonlijke situatie. Zo is er bijvoorbeeld ook een fonteintje waar je alleen onder gaat wanneer je in het bezit bent van een huis, auto of fiets. Tijdens ons bezoek was het een nationale feestdag waardoor het erg druk was bij de tempel, dit is dus niet altijd zo!

tirta empul

Tukad Cepung waterval

Rondom Ubud vind je veel verschillende watervallen. Wij bezochten er een aantal waaronder de Tibumana en Tegenungan waterval. Favoriet was echter de Tukad Cepung, die je kunt vinden in een grot. Om er te komen daal je eerst een paar meter af, om vervolgens een klein stukje door het water te lopen. Het licht valt heel mooi de grot binnen en de waterval is heerlijk verfrissend.

tips ubud bali

The Sayan House

Na een dag vol met bezienswaardigheden is The Sayan House de perfecte plek om met een drankje de dag af te sluiten en de zonsondergang te bekijken. Vanaf de bar heb je een fantastisch uitzicht over de jungle en kun je de zon zien ondergaan. Eventueel kun je daarna blijven hangen om een hapje te eten, ze serveren hier  Japans/Latijns-Amerikaanse gerechten.

hotspots ubud

Tips slapen en eten in Ubud

Wanneer je het fijn vindt om op een rustige plek te slapen, zou ik je aanraden om een stukje buiten Ubud te verblijven. Je moet dan waarschijnlijk wel een stukje op de scooter om eettentjes te bereiken. Wij kozen voor een middenweg en sliepen op een relatief rustige plek op loopafstand van het centrum. Bij Pondok Bamboo Homestay slaap je aan het eind van een lokaal straatje. Je bent dus even onderdeel van het lokale leven! Ook is er een klein zwembad en serveren ze een heerlijk ontbijt.

In Ubud vind je ontzettend veel hippe tentjes waar je kunt eten. Op zoek naar gezond en vegetarisch eten? Dan is Clear Cafe een aanrader. Bij binnenkomst moet je je schoenen uit doen en op blote voeten verder. Je hebt keuze uit ontzettend veel gerechten, allemaal even gezond en lekker. Voor een meer lokale ervaring wil ik je aanraden om naar Warung Payu Pede te gaan. Je eet hier Indonesisch in een soort binnentuin van de lokale inwoners. Het was een van de lekkerste Indonesische gerechten tijdens onze reis.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!