Op verschillende gebieden vinden steeds meer duurzame ontwikkelingen plaats, zo ook in de wereld van de festivals. Er zijn een ontzettend groot aantal leuke duurzame festivals te vinden in Europa. De creativiteit die je ziet in de opbouw en aankleding, komt ook terug in hoe er met duurzaamheid wordt omgegaan. In deze blog vind je zes festivals die hun best doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Wij gaan er ongetwijfeld een aantal bezoeken dit jaar!

Paradigm

Laten we beginnen in ons eigen land. In het noorden vind je namelijk Paradigm. Dit jaarlijkse festival in Groningen vindt plaats op een zelfgebouwd terrein, wat het hele jaar door blijft staan. Zowel de podia, aankleding als toiletten zijn duurzaam en kunnen nog jaren mee. Ook beschikken ze over een grote tuin waar ze groente verbouwen en streven ze naar circulariteit. Woon je in de buurt van Groningen? Dan is dit intieme festival zeker de moeite waard!

9-11 augustus 2019

DGTL

In Nederland is dit festival helaas alweer geweest maar gelukkig strijken ze ook nog neer op andere plekken binnen en buiten Europa. DGTL heeft als missie om het eerste circulaire en klimaatneutrale festival ter wereld te worden. Zo draait het festival geheel op groene stroom, kun je er enkel vegetarisch eten en gebruiken ze biologisch afbreekbaar bestek. Naast het beleven van een fijne festivaldag wil DGTL zijn bezoekers ook inspireren en milieubewust laten worden.

DGTL Barcelona: 23-24 augustus 2019 

Welcome To The Village

Welcome To The Village doet het net even anders dan de meeste festivals en creëert ieder jaar zijn eigen dorp. Naast de standaard duurzame acties zoals herbruikbare glazen en vegetarisch eten, wordt het festival gebruikt om duurzame innovaties door te ontwikkelen en testen. Bij WTTV zien ze het festival als een mini-maatschappij, waar nieuwe ideeën getest kunnen worden. Op die manier hopen ze de transitie naar een circulaire economie in de echte wereld te versnellen.

18 – 21 juli 2019

duurzaam festival

Into The Great Wide Open

Het festival Into The Great Wide Open vindt plaats aan het einde van de zomer op Vlieland. Sinds de eerste editie zetten ze zich hier al in voor een duurzaam festival en elk jaar gebeurt er meer. Zo draaien alle generatoren en transport op biobrandstof en wordt al het afval hergebruikt. Met een snelcomposteermachine zorgen ze voor compost in één etmaal, waar dit doorgaans een half jaar duurt. De compost is verkrijgbaar op het festival en kun je meenemen voor je planten thuis.

29 aug – 1 sep 2019

Northside

Dit rock en popfestival in Aarhus, Denemarken is 100% biologisch en won onlangs de ‘A Greener Festival’ prijs. Ook hier streven ze ernaar om het meest groene en duurzame evenement ter wereld te worden. Op het festival heb je zogeheten ‘Trash Talkers’ die je helpen om je afval te sorteren in maar liefst zes secties. Daarnaast zijn er geen parkeerplekken bij het festival en ben je dus genoodzaakt met het openbaar vervoer, op de fiets of lopen te komen.

6 – 8 juni 2019

Glastonbury

Glastonbury festival ken je ongetwijfeld. Het is een van de bekendste én grootste festivals van het Verenigd Koninkrijk. Hoe fijn dat ze ook nog eens hun best doen wat betreft duurzaamheid! Al jaren sporen ze hun bezoekers aan geen afval achter te laten en te carpoolen naar het festival. Dit jaar gaan ze voor het eerst plastic flesjes en bekers verbannen. Ze zeggen dat het festival groener dan ooit gaat worden, wij zijn benieuwd!

26 – 30 juni 2019

Heb jij al festival plannen voor deze zomer?

 

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!