Zoals jullie inmiddels weten houden wij ons ook veel bezig met duurzaamheid. We proberen ons steentje bij te dragen door bijvoorbeeld geen vlees te eten, tweedehands kleding te kopen en ons afval te scheiden. Aangezien wij er steeds meer over leren en lezen, leek het ons leuk om ook jullie van de nodige tips te voorzien. Duurzaam leven hoeft namelijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn!

Gebruik conserveringstechnieken

Maar liefst een derde van het voedsel ter wereld wordt verspild. Een schrikbarend hoog aantal. Ongemerkt gooien we heel wat eten de prullenbak in. Is iets over datum? Weg ermee. Overgebleven steeltjes en blaadjes van de groente? In de prullenbak. Zonde, want met iets meer kennis kun je deze producten gewoon nog gebruiken.

In een eerdere blog schreven wij al over een aantal conserveringstechnieken om voedselverspilling tegen te gaan. Ook kun je door gebruik te maken van initiatieven zoals Instock of Too Good To Go jouw aandeel hierin doen. Niet alleen duurzaam maar nog leuk ook.

Afval scheiden

Probeer zoveel mogelijk je afval te scheiden. Informeer even naar de mogelijkheden in jouw buurt. Meestal is het sowieso mogelijk om glas, papier en restafval te scheiden. Wil je kleding weggooien? Deze kun je naar een inzamelpunt brengen of nog beter: verkopen op de IJ-hallen of United Wardrobe.

Koop lokale producten

Wanneer je een rondje door de supermarkt maakt en eens goed kijkt waar producten vandaan komen, zal je misschien schrikken. Je dagelijkse portie fruit uit Colombia is niet noodzakelijk. Het is namelijk best wel duur om al die producten te vervoeren en ook nog eens milieuvervuilend. Probeer daarom zoveel mogelijk lokaal te kopen en producten uit het seizoen te eten.

Eet minder vlees en vis

Dat de productie van vlees en vis vervuilend is weten we inmiddels allemaal. Daarnaast vinden wij de levensomstandigheden van de dieren ook een goede reden om het niet meer te eten. We begrijpen echter dat het best lastig kan zijn om zomaar te stoppen met deze gewoonte. Begin daarom klein en las een vlees- en visvrije maandag in. Er zijn genoeg heerlijke vegetarisch en veganistische recepten te vinden! 

tips duurzamer leven

Koop kleding tweedehands

De mode industrie is erg vervuilend en maakt zich helaas ook schuldig aan slechte werkomstandigheden. Om deze twee redenen is het beter om geen kleding meer te kopen bij de grote ketens. Kies voor duurzame en eerlijke merken of koop kleding tweedehands.

Vermijd plastic

Plastic is ongelooflijk vervuilend voor de wereld en de oceaan wordt tegenwoordig helaas een plastic soep genoemd. We gebruiken met z’n allen een enorme hoeveelheid plastic. Naast dat je plastic nooit moet laten slingeren, is het nog beter om het helemaal niet te kopen. Probeer daarom altijd een eigen tas mee te nemen als je boodschappen gaat doen, gebruik duurzame rietjes (bijvoorbeeld die van Susty) en investeer in een waterfles.

Stap over naar een duurzame bank

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt bij duurzaamheid is jouw bank. Banken zijn echter de grootste investeerder ter wereld in de massaproductie van vlees, eieren en zuivel. Ook zijn er banken die investeren in kernwapens of fossiele brandstoffen. Wij vonden het niet zo’n fijn idee dat ons spaargeld daar in geïnvesteerd werd en stapten daarom over van bank. Op dit moment zitten we bij ASN bank. Ook Triodos of Bunq is een goede keuze. Bekijk de Eerlijke Bankwijzer voor een overzicht. 

Kies voor groene stroom

Ook wat betreft de stroom in jouw woning kun je een duurzame keuze maken. Het opwekken van stroom kan gedaan worden door middel van verschillende brandstoffen en technieken. Hierin kan de leverancier wel of geen duurzame keuze maken. In de Energiewijzer zie je op welke manier bepaalde leveranciers hun stroom opwekken. Wij maken zelf gebruik van de stroom van Van de Bron. Overstappen is heel eenvoudig!

Compenseer je vluchten

Reizen is wat betreft duurzaamheid ons zwakke punt. Het is onze passie om culturen over de hele wereld te ontdekken en ervaringen op te doen. Helaas is het hiervoor onvermijdelijk om af en toe het vliegtuig te nemen. Het minste wat je kunt doen is daarom je vluchten compenseren. Dit kan door middel van organisaties zoals Green Seat en Trees for All. Zij investeren jouw geld in projecten voor bijvoorbeeld herbebossing.

Geen zorgen, ook bij ons zijn bovenstaande punten nog niet perfect maar wij proberen ons steentje bij te dragen. Wat is jouw ultieme tip met betrekking tot duurzaam leven?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!