Vanaf hap één ben ik verliefd geworden op de Arabische keuken. Hummus, shakshuka, falafel, tahin en tabouleh: alle gerechten maken me intens gelukkig. Hoewel ik dankzij de fantastische kookboeken van Ottolenghi ook thuis kan genieten van de heerlijke smaken, laat ik me stiekem liever verwennen door experts. En laat er in Amsterdam nou gelukkig genoeg keuze zijn aan Arabische restaurants!

Arabische restaurants Amsterdam

Nour

Eigenlijk is het zonde om over restaurant Nour te schrijven. Hoewel ik deze verborgen parel aan de Javastraat namelijk liever voor mezelf houd, verdient deze plek eigenlijk gewoon alle credits op de aardbol. In dit laagdrempelige restaurantje eet je overheerlijke Irakese, Libanese, Iraanse, Syrische én Turkse gerechten voor een fantastische prijs. Verwacht geen luxe restaurant met poespas; hier kom je echt voor het eten. Ik ga al watertanden als ik denk aan de baba ganoush, muhammara en tabouleh! Er is een klein dingetje waar je rekening mee moet houden: ze schenken hier geen alcohol. Het voordeel is dat dit weer in de kosten scheelt ;)

Manamana

In dit onwijs leuk ingerichte, hippe Libanese restaurantje spelen groenten de hoofdrol – en daar word ik enorm blij van. De gerechtjes zijn niet zo groot en daarom heel geschikt voor shared dining. Kun je tenminste van alles lekker veel proeven. Onze favorieten zijn de psychedelic cauliflower en baba ganoush – geserveerd met een heerlijk pitabroodje. En in het kader van ‘gemak dient de mens’: je kunt ook bij Manamana bestellen via Deliveroo!

SHAM

In de Warmoesstraat zit SHAM, een knus, Syrisch restaurant met fantastisch eten. De eigenaar, een Syriër die al geruime tijd in Nederland woont, runt dit restaurant grotendeels met landgenoten. Zijn motto? De Syrische keuken aan de wereld introduceren! Hoewel het restaurant te vinden is in één van de meest toeristische straten van Amsterdam, voelt het niet zo. Het personeel is onwijs vriendelijk en ook de eigenaar kwam gezellig een praatje maken aan onze tafel. Kun je geen keuze maken uit de heerlijke kaart? Kies dan de mixed mezze, waarbij je 6 heerlijke mezzes naar keuze krijgt voor slechts 19,95 euro voor twee personen.

Maz Mez

Dankzij de Albert Heijn – Iens restaurantactie belandden wij bij Maz Mez, een Libanees restaurant aan de Jan Evertsenstraat. Een groot succes! Hier zijn we onwijs verrast door de heerlijke gerechten. We kregen hier 8 koude gerechtjes en 8 warme gerechtjes, dus we konden ons helemaal tonnetje rond eten. Ook hier werken bijzonder behulpzame mensen, waardoor je het gevoel hebt in een warm bad te komen. Bij Maz Mez waan je je een beetje op vakantie; eten speelt de hoofdrol en inrichting van de zaak is bijzaak.

Ken jij nog goede Arabische restaurants die we uit moeten testen? Tell us!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!