Backpack: wat neem je mee en hoe pak je het in?

 • backpack inpakken

Het is een vraag die ik vaak krijg. Mijn eerste antwoord is altijd: neem niet teveel mee! Je moet immers alles meeslepen op je rug en alles wat je nodig hebt is vaak op de plaats van bestemming. Maar dan heb ik het met name over kleding en toiletartikelen. Er zijn een aantal dingen die wel erg handig zijn om bij je te hebben. Ik deel ze met je en heb ook nog een paar praktische (reis)tips!

Meenemen in backpack

Slotje
In hostels hebben ze vaak kluisjes die je gratis kunt gebruiken maar wel met je eigen slotje. Ook is een slotje handig om je backpack mee te kunnen beveiligen in de bus.

Zakmes
Neem een zakmes mee, deze komt sowieso van pas. Vooral belangrijk om sappige mango’s mee te kunnen schillen!

Sneldrogende handdoeken
Koop twee kleine handdoekjes die snel drogen. Soms ben je op doorreis en wil je snel even douchen. Maar van een natte, grote handdoek in je tas wordt niemand blij.

Hardloopshirt
Niet om in te gaan hardlopen, dat kan ook, maar ik gebruikte het voor twee andere doeleinden. Tijdens het surfen diende het als wetsuit en op koude dagen als thermoshirt.

Lakenzak/dekbedovertrek
Je weet nooit wat voor bedden je tegenkomt. In je eigen lakenzak heb je nergens last van en lig je heerlijk schoon.

Licht kleedje/hamamdoek
Ideaal voor op het strand en veel minder zwaar dan een strandhanddoek. Daarnaast drogen ze ook snel en kun je ze als rok gebruiken.

Flightbag
Deze doe je om je backpack heen ter bescherming. Zo blijft je backpack schoon en kunnen anderen hem niet zomaar open maken.

Tyrap’s
Deze zijn handig in any situation. Is er iets kapot? Tyrap. Iets vast maken aan je backpack? Tyrap.

Wereldstekker
Grote kans dat je naar een land of werelddeel gaat waar ze niet dezelfde stopcontacten hebben als in Nederland. Zoek dit van tevoren even uit en neem de juiste stekker mee.

Amerikaanse dollars
Zorg dat je altijd wat dollars achter de hand hebt. Mocht je zonder geld komen te zitten, doordat je bijvoorbeeld nergens kunt pinnen, dan wordt dit bijna overal geaccepteerd als betaalmiddel.

Tips backpack inpakken

– Verdeel je kleding in aparte tasjes. Broeken bij elkaar, t-shirts bij elkaar. Dan hou je het overzichtelijk in je backpack en gaan niet al je spullen door elkaar.

– Volg niet alleen de Lonely Planet of andere reisgidsen maar vraag de locals en andere reizigers om advies! Zo kom je op de leukste, onontdekte plekjes terecht.

– Plan niet teveel. Wanneer je een strak reisschema hebt, is er een grote kans dat je deze niet zal volgen. Er gaat altijd wel iets niet zo als gepland. Daarnaast is het soms ook veel leuker om te kijken wat er op je pad komt.

– Maak een aantal kopieën van je paspoort en zorg dat je deze ook in je mail hebt. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit heel handig is wanneer je paspoort wordt gestolen.

– Wanneer je buiten Europa gaat: vergeet niet je bankpas te wijzigen naar ‘Wereld’. Zo kun je overal pinnen, wel zo fijn!

– Zoek van tevoren goed uit of je een visum nodig hebt voor het/de landen(en) waar je heen gaat. Check dit ook voor het land waar je misschien met het vliegtuig moet overstappen (een ESTA voor de USA bijvoorbeeld).

– Stop zware dingen in het midden van je backpack tegen je rug. Je hebt er dan het minste last van.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen bij het voorbereiden van je reis! Heb jij de ultieme tip maar staat deze er niet bij? Laat het ons weten in de reacties.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!


10 Comments

 1. Co | Op reis met Co 20 oktober 2017 at 10:39 - Reply

  Kijk, dit zijn nou nog eens handige tips 🙂 De meeste doe ik al, maar een zakmes moet ik nog echt even aanschaffen, zo handig om te hebben!

  • Sophie 23 oktober 2017 at 11:30 - Reply

   Wat fijn dat je wat aan onze tips hebt! Een zakmes komt zo vaak van pas en neemt geen ruimte in. Ideaal 🙂

 2. Hanneke 20 oktober 2017 at 21:04 - Reply

  Handige lijst! Hij komt voor dit jaar alleen net te laat. Maar op de vraag wat nee ik volgende keer mee? Minder dan dit jaar haha!

  • Sophie 23 oktober 2017 at 11:56 - Reply

   Haha ja je neemt zo snel te veel mee! Maar als je eenmaal op bestemming bent heb je vaak zo weinig nodig.

 3. July 3 december 2017 at 11:36 - Reply

  Leuk, bedankt voor de tips.
  Wij gaan in januari naar sri Lanka.
  We zijn er nog nooit geweest, dus wel spannend. Ik had sport badlakens gekocht maar ik denk dat ik dan beter ook een door de midden kan knippen en de andere thuis laten en dan twee sarongs mee voor op het strand..da’s idd minder ruimte. Ook las ik nog dat ducktape ideaal is voor als er gaten in de klamboe zitten. Weten jullie ook waar gebrek aan is want het is toch ook een arm land een we hebben wel ruimte over in onze koffers,, dan neem ik graag iets mee voor de mensen. Groetjes July x

  • Sophie 3 december 2017 at 12:38 - Reply

   Wat leuk! Iedereen in Sri Lanka is super behulpzaam dus dat komt sowieso goed :-). Een goeie tip, dat ducktape. Wij zijn inderdaad redelijk wat klamboes met gaten tegengekomen.. met alle gevolgen van dien. Ik weet toevallig dat alle kinderen dol zijn op mooie pennen! Dus dat is zeker iets om mee te nemen. Veel plezier alvast! Mocht je tegen die tijd nog vragen hebben, stel ze gerust.

 4. merel 9 december 2017 at 19:48 - Reply

  Leuke site! Heb je in Colombia gebruik gemaakt van een klamboe? En heb je daar genoeg aan sneakers of moeten er echt wandelschoenen mee? 🙂

  • Kirsten 10 december 2017 at 13:01 - Reply

   Hi Merel! Bedankt, dat is lief! We hebben geen klamboe meegenomen, want overal waar echt veel muggen zijn, hangen vaak al klamboes! Verder had ik Palladiums mee, maar die heb ik vooral in Bolivia en Peru veel gebruikt. Ik denk dat sneakers in Colombia wel volstaan 🙂 (minder bergen en hikes). Mijn vriend had gewoon Nikes mee, maar als je dat doet, zorg dan dat je sneakers hebt met goede grip!

 5. Janna 4 april 2018 at 20:40 - Reply

  Joe, daar ben ik weer met een vraag: zou je aanraden een slaapzak mee te nemen naar Colombia? Ik twijfel heel erg tussen dat en een lakenzak, omdat ik me afvraag of een lakenzak wel warm genoeg is (vooral voor de Ciudad Perdidad tour en Tayrona National Park). Aan de andere kant: is het echt de moeite voor die paar keer een slaapzak mee te slepen?

  • Sophie 5 april 2018 at 10:06 - Reply

   Ik zou voor een lakenzak gaan! Mocht je een slaapzak nodig hebben dan kan je die daar altijd nog kopen of huren. Vaak wordt dat wel aangeboden als het nodig is. Toen wij in Tayrona waren was het echt bloedheet en een lakenzak meer dan genoeg.

Leave A Comment