Heb jij een reis naar Colombia geboekt? Dan is het handig om te weten welke kosten je kunt verwachten als backpacker. Hoewel reizen in Zuid-Amerika over het algemeen wat duurder is dan bijvoorbeeld reizen in Zuid-Oost Azië, kun je ook hier prima met een klein dagbudget rondkomen. Ik heb in totaal ruim vier maanden door dit prachtige land gereisd en heb een overzicht gemaakt van alle uitgaven. In Colombia betaal je met Colombiaanse Pesos (COP) en in dit artikel heb ik gebruikgemaakt van de koers die op xe.com staat (maart 2018).
Backpacken Colombia: de kosten
Accomodaties
De overnachtingen in Colombia vormen een van de grootste kostenposten. In het binnenland van Colombia liggen de prijzen voor overnachtingen gemiddeld een stuk lager dan aan de Caribische kust, waar je vooral in de grotere hostels een paar euro per nacht meer betaalt voor een overnachting. Ook hier kun je natuurlijk kiezen voor de goedkopere opties, maar dan slaap je waarschijnlijk wel in de wat minder populaire hostels onder backpackers.
- Wanneer je in slaapzalen (dormitorios) wilt slapen, heb je al een overnachting voor 20.000 tot 45.000 COP (7 tot 12,80 euro). Privékamers voor twee personen zijn soms een tikkeltje duurder.
- Een habitacion privada kost ongeveer 22.000 tot 70.000 COP (6,25 tot 20 euro) per persoon per nacht.
- Heb je écht een klein budget of ben je gewoon heel avontuurlijk ingesteld? Zoek dan naar hostels met hangmatten en/of tenten. Deze zijn al voor een paar euro per nacht beschikbaar.
Wij waren gemiddeld 9 tot 10 euro per persoon per nacht kwijt aan onze overnachtingen in Colombia.
Eten en drinken
Uit eten gaan in Colombia kost gelukkig niet al te veel. Voor een gemiddelde dag kom je ongeveer op de volgende kosten uit:
- Ontbijt: in sommige gevallen zit het ontbijt bij jouw overnachting inbegrepen. Verwacht hier niet al te veel van, want vaak zijn het slechts twee gebakken eieren met een witte geroosterde boterham of arepa. Toch is het al een mooie start van de dag. Voor een desayuno Colombiano buiten de deur ben je 4.000 tot 10.000 COP (1,15 tot 2,85 euro) kwijt. Een Colombiaans ontbijt bestaat vaak uit gebakken eieren, een arepa en een plak witte kaas, inclusief een koffie of sapje.
- Lunch: voor slechts een paar euro kun je een stevige Colombiaanse lunch (almuerzo) scoren. Dit zijn vaak menu del dia’s, waarbij je voor slechts 10.000 tot 18.000 COP (2,85 tot 5,20 euro) betaalt voor een soepje, een hoofdmaaltijd en een drankje. Een lunch in een toeristisch tentje met internationaal eten kost rond de 15.000 tot 25.000 COP (4,25 tot 7,10 euro).
- Avondeten: een Colombiaans diner kost tussen de 15.000 en 25.000 COP (4,30 tot 7,15 euro). Wanneer je in een internationaal restaurant gaat eten, ben je rond de 20.000 tot 35.000 COP (5,70 tot 10 euro) per persoon kwijt exclusief drank.
- Tussendoortjes: voor snacks, sapjes en koffie buiten de deur is het handig om nog eens 7.000 COP (2 euro) extra te rekenen.
- Alcohol: In horecagelegenheden varieert de prijs van een flesje bier van 3.000 tot 8.000 COP (0,90 cent tot 2,20 euro). Een glas wijn is in verhouding een stuk duurder. Hiervan ligt de prijs vaak rond de 10.000 COP. Aan de Caribische kust scoor je twee cocktails voor 15.000 COP in totaal tijdens happy hour.
Gemiddeld genomen betaal je voor een ontbijt 7.500 COP, lunch 16.000 COP, avondeten 20.000 COP, snacks 7.000 COP en voor een drankje per dag 7.000 COP. Dit komt neer op 57.500 COP. Omgerekend is dit 16,30 euro per dag. Benieuwd wat voor eten je kunt verwachten in Colombia? Check onze favoriete Colombiaanse gerechten!
Tours in Colombia
Zoals in veel landen kun je zowel goedkope als hele dure tours doen. In grote steden zoals Bogota en Medellín zijn er Free Walking Tours, waar je betaalt op basis van fooi. Dit betekent dat je voor deze tours zoveel (of zo weinig) kunt geven als je zelf wil. De toegangsprijs voor Parque Tayrona kost 44.500 COP (12,75 tot 15,50 euro, maart 2018 – let op: in het hoogseizoen kan de prijs hoger zijn). De prijs van een driedaagse tour naar Punta Gallinas varieert van 480.000 tot 600.000 COP (137 tot 171 euro, maart 2018). Voor de Lost City Trek is tegenwoordig een vaste prijs afgesproken van 950.000 COP (270 euro). Kortom, de prijzen lopen enorm uiteen. Aangezien iedere backpacker andere behoeftes heeft wat betreft tours, heb ik deze extra kosten niet meegenomen in de berekening van dit dagbudget.
Kosten van vervoer in Colombia
Colombia is een groot land en helaas betekent dit dat je geregeld lange afstanden af moet leggen om van A naar B te komen. Deze reizen maken backpacken door Colombia relatief duur. Een busreis van gemiddeld 13 uur – bijvoorbeeld van Medellín naar Cartagena – kost ongeveer 130.000 COP (37 euro). Een route van zes uur van Cartagena naar Santa Marta kost 40.000 COP (11,40 euro). De twee uur durende rit van Santa Marta naar Palomino kost 10.000 COP (2,85 euro).
Veel routes en vertrektijden van de grotere busmaatschappijen zijn online terug te vinden op de websites zoals PinBus en BusBud. Zo kun jij je voorbereiden op de prijzen en eventueel je ticket al aanschaffen. Houd hierbij in je achterhoofd dat niet alle bustijden online staan en dat er op de busterminal waarschijnlijk nog meer aanbod is. Heb je een lange reis voor de boeg? Check dan onze tips om een lange busreis vol te houden.
Binnenlandse vluchten in Colombia
Binnenlandse vluchten in Colombia zijn relatief goedkoop. Vaak zijn de prijzen zo goed als gelijk aan de prijzen van een busreis of slechts een paar tientjes duurder, terwijl je er wel een ellendig lange busreis mee kunt ontwijken. Denk wel aan de extra kosten die je betaalt aan taxi’s van en naar het vliegveld, want hier worden vaak hoge prijzen voor gerekend.
Tip: probeer deze taxi’s te delen met andere backpackers of vertrek op tijd en ga met de bus naar het vliegveld. Zo betaalde ik een paar keer minder dan één euro voor een buskaartje, terwijl een taxi me ongeveer 10 euro gekost zou hebben. Uiteraard duurt het per bus een stuk langer en is het minder comfortabel. Avianca is een prettige vliegtuigmaatschappij om mee te vliegen. Bij hen zit de bagage al bij de prijs inbegrepen, terwijl Viva Colombia hiervoor extra kosten rekent.
Extra kosten: kleding, tours, cosmetica of souvenirs
Uit ervaring kan ik je vertellen dat je het beste vooraf rekening kunt houden met extra kosten. Vooral als je een langere reis gaat maken, kom je ongetwijfeld voor onverwachte uitgaven te staan. Zo gaat tandpasta of shampoo gegarandeerd op of zitten er zulke grote gaten in je favoriete kledingstuk dat je op zoek moet naar vervanging. Misschien besluit je onverwachts een duikcursus te gaan doen, een meerdaagse tour te boeken of Spaanse lessen te nemen. Reken voor deze onverwachte kosten ongeveer 100 tot 150 euro per maand. Het zal nog steeds een beetje pijn doen wanneer je het bedrag uitgeeft, maar wanneer je speling hebt in jouw reisbudget kan het uiteindelijk minder kwaad.
Gemiddelde kosten en budget in Colombia
Wanneer je onbezorgd gaat backpacken, kom je uit op 10 euro voor een overnachting, 16 euro voor eten per dag en ongeveer 8 tot 12 euro voor extra activiteiten of reizen. Dit betekent dat je ongeveer 34 tot 40 euro per dag aan budget nodig hebt. Natuurlijk kan het ook een stuk goedkoper wanneer je zelf kookt en goedkope accommodaties boekt. Als budget traveller zal je genoeg hebben aan een dagbudget van 30 euro.
Bespaartips voor jouw reis door Colombia
De volgende handige trucjes hebben ervoor gezorgd dat ik flink wat geld kon besparen in Colombia:
- Heel veel hostels in Colombia hebben een goede keuken. Tijdens mijn tweede reis door Colombia heb ik bijna iedere dag minstens één maaltijd gekookt. Vooral wanneer je voor twee dagen kookt of met meerdere mensen eet, is het stukken goedkoper om een maaltijd te bereiden in je hostel. Daarnaast is het natuurlijk ook gezond, lekker én gezellig!
- Wanneer op bepaalde trajecten binnenlandse vluchten slechts een paar tientjes duurder waren, heb ik hier toch vaak gekozen voor een nachtbus. Uiteindelijk bespaar je hiermee ook op een overnachting en scheelt het gedoe met vervoer van en naar het vliegveld.
- Veel dagtours en –hikes kosten de hoofdprijs als je deze boekt bij tourorganisaties. Zoek vooraf uit of je de tijd (en het geduld) hebt om de tours zelf te regelen. Dit kan je veel geld besparen.
- Als je voldoende tijd hebt, is het aan te raden om ergens vrijwilligerswerk te doen. Veel backpackers maken gebruik van WorkAway, maar je kunt ook prima werk vinden zonder dit platform. Zo werkte ik twee weken in Jardín, mijn lievelingsdorpje in Colombia. Vraag rond in het hostel of dorp waar je je prettig voelt, plaats een oproep op Facebook of kijk rond op het internet voor liefdadigheidsprojecten. Sommige hostels bieden enkel een overnachting aan voor enkele uren werk per dag. Bij andere hostels krijg je een overnachting en een tot wel drie maaltijden per dag. Hierdoor geef je amper geld uit en daarnaast is het ontzettend leuk om de mensen en de plaats wat beter te leren kennen als je ergens langer blijft.
Benieuwd wat je kunt doen in Colombia, waar je heen moet gaan en wat je kunt verwachten? Check dan onze blogs over Colombia!
Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!
Geef een reactie