Droom je van een vrij leven in een camper? Anna Nanine reist al meer dan 1,5 jaar door Europa met haar opgeknapte Hymer camper. Benieuwd hoe ze dit doet en op welke manier zij naar een duurzaam leven streeft in haar camper? Laat je inspireren en neem een kijkje!

Duurzaam leven

Mijn avontuur begon 1,5 jaar geleden… Van een groot-mensen-huis onder de rook van Utrecht naar een tiny house op wielen, dat was een enorme transformatie. Maar wel eentje waar ik nooit spijt van heb gehad. Natuurlijk moest ik eerst flink gaan ontspullen, want mijn camper heeft maar beperkte opbergruimte. Ook was mijn doel om een duurzaam leven na te streven met mijn “vanlife” levensstijl. Gelukkig is dit heel automatisch en organisch gegaan. Want het leven in een camper betekent veel buiten zijn in de natuur. En met de prachtige zee, bossen en bergen als achtertuin, dan wil je daar natuurlijk goed voor zorgen.

Hoe financier ik een duurzaam leven in mijn camper?

Een duurzaam leven in een camper is niet gratis. Gelukkig kan ik als digital nomad en zelfstandig ondernemer locatieonafhankelijk werken. Zo help ik met mijn bedrijf By Noon Design andere ondernemers aan hun online zichtbaarheid. Ook heb ik een webshop: Sammy Ray. Ik ontwerp hiervoor duurzame cadeauproducten van restmateriaal. Gelukkig heb ik in Nederland een top team die het dagelijkse werk regelt, zodat ik locatieonafhankelijk blijf. Dus zoek je nog een duurzaam cadeau, neem dan zeker eens een kijkje!

Hoe organiseer ik een duurzaam leven in mijn camper?

Er zijn verschillende keuzes die ik maak om zo duurzaam mogelijk te leven in mijn camper. Droom jij ook van reizen en leven in een camper? Bekijk dan zeker deze tips voor een duurzaam leven in jouw huis op wielen.

  1. Slow traveling
  2. Zonnepanelen
  3. Waterverbruik
  4. Bio (schoonmaak) producten
  5. Minimalisme
  6. Zero waste
  7. Je omgeving schoner achterlaten

1. Slow traveling

Voor mij is het belangrijk om bewust te reizen. En dit bewustzijn zit hem niet in zoveel mogelijk high lights onderweg afvinken (FOMO). Ik ervaar liever een plek echt en neem daar de tijd voor. Ook is mijn Hymer geen zuinige rijder en stoot deze CO2 uit. Hoe minder ik me verplaats, hoe duurzamer natuurlijk. Gelukkig heb ik ook mijn fiets mee. Als ik kleine afstanden moet afleggen, doe ik dit liever op de fiets en laat ik mijn camper staan. Mijn racefiets heeft me al op heel veel mooie plekken gebracht. Slow traveling is voor mij het antwoord om dit camperleven zo duurzaam mogelijk in te richten.

2. Zonnepanelen

De twee zonnepanelen op het dak van mijn camper geven mij de ultieme vrijheid! Want hierdoor ben ik niet meer gebonden aan een camping of camperplaatsen. Ook als ik onderweg ben, kan ik gewoon door met werken. Mijn laptop, koelkast en andere elektrische apparaten kunnen in mijn camper zelf weer worden opgeladen.

3. Waterverbruik

Wanneer je in een normaal huis woont, verbruik je onbewust veel water. In mijn camper heb ik exact door hoe snel mijn water verdwijnt. En omdat ik niet altijd in de gelegenheid ben om dit bij te vullen, ga ik heel bewust om met mijn waterverbruik. Zo spoelt de toilet door zonder extra water te verbruiken. Tijdens het tandenpoetsen staat de kraan niet aan en ook het douchen gaat me steeds sneller af.

4. Bio (schoonmaak) producten

Mijn camper heeft een grijs watersysteem. Dit betekent dat daar al het afvalwater wordt opgevangen, behalve het toilet. Heel soms kom ik geen waterafvalpunt tegen waar grijs water kan worden weggegooid en moet ik het kwijt in de natuur. Dan wil ik niet dat de natuur daar last van heeft. Ik kies bewust voor biologische schoonmaakproducten die niet schadelijk zijn. Op deze manier kan het geen kwaad als het water in de natuur wegloopt.

5. Minimalisme

Mijn Hymer camper is 5,9 meter lang. Voor mij is dit het perfecte formaat. Hij past op een normale parkeerplaats en ook het rijden over kleine wegen is goed te doen. Maar dit betekent wel dat ik niet veel spullen mee kan nemen. Minimalisme heeft mij geleerd om afstand te doen van veel spullen. Alleen het hoognodige heb ik mee in mijn huis op wielen. En dit was in het begin best wel een beetje puzzelen. Zo neem ik bijvoorbeeld wel graag mijn hangmat met standaard mee.

Toen ik net vertrok met mijn camper, had ik nog veel te veel bij me. In de eerste maanden dat ik onderweg was, kwam ik er al snel achter wat ik wel en niet gebruikte. Dit hielp mij enorm in het ontspullen en ik genoot ervan om onderweg spullen weg te geven. Oh ja, nog een groot voordeel van weinig spullen meenemen: hoe lichter je camper, hoe minder brandstof je verbruikt. Enorm fijn als je een duurzaam leven in een camper nastreeft ;)

6. Zero waste

In mijn dagelijkse leven probeer ik echt zero waste te leven. Dit houdt in dat ik probeer zonder afval te leven. Zo heb ik altijd een linnen boodschappentas bij me, zodat ik geen plastic zakje hoef te vragen. Ook koop ik mijn groente en fruit zonder verpakkingsmateriaal. Dit is met name bij lokale groenteboeren goed te doen.

In het buitenland is water niet altijd rechtstreeks uit de kraan te drinken. Daarom heb ik gekozen voor een eigen waterfiltersysteem, zodat ik geen plastic flessen water hoef aan te schaffen. Verder heb ik in mijn camper herbruikbare koffiefilter zakjes liggen, bijenwas verpakkingsmateriaal (i.p.v. zilverfolie) en een menstruatiecup. Allemaal dingen die mij helpen om geen afval te produceren. Het is voor mij een sport geworden om echt zo min mogelijk afval te hebben.

7. Je omgeving schoner achterlaten

Zoals ik eerder al noemde probeer ik zero waste te leven. Ook vind ik het belangrijk om een plek schoner achter te laten dan dat ik het aantrof. Ik wil namelijk niet dat men negatief naar mensen in een camper gaat kijken. Ik heb daarom altijd bio vuilniszakjes bij me. Tref ik bijvoorbeeld afval van anderen aan op een plek waar ik overnacht, dan ruim ik dat op. Als we dat allemaal doen, dan houden we de natuur schoon en blijft het leuk om met een camper te reizen.

——

Ben jij bezig met plannen maken voor een duurzaam leven in een camper? Dan kan ik je maar één advies geven; gewoon doen! Met mijn levensmotto: “Create a life you can’t wait to wake up to” geniet ik elke dag van mijn leven in een camper. Leef je mooiste leven!