Zuid-Amerikaanse landen zijn ontzettend groot en je moet lange afstanden afleggen om van A naar B te komen. Een fijne manier om in deze landen te reizen, is per nachtbus: zo reis je efficiënt en relatief goedkoop. Tijdens de nachtelijke busreizen zijn we echter (met name in Bolivia) voor flink wat uitdagingen komen te staan en ik zal ze dan ook niet snel meer vergeten. Om te zorgen dat jij zo ontspannen mogelijk de bus in- én uitstapt, heb ik mijn ervaringen en tips op een rijtje gezet. Safe travels!

Kijk en vergelijk: vliegtuig of bus

Sommige bustrajecten in Zuid-Amerika zijn erg prijzig. Het is daarom goed om altijd ook de kosten van de vluchten te bekijken; vaak scheelt het maar een paar tientjes of is vliegen zelfs even duur. En het scheelt je wél een hoop gedoe, gebrekkige nachtrust en tijd.

Voor vertrek: vraag rond naar de beste busmaatschappij

Er zijn talloze busmaatschappijen in Zuid-Amerika, die allemaal dezelfde route aanbieden. Ja, er zit prijsverschil in, maar nee, hier moet je ook als backpacker niet op willen besparen. Natuurlijk hoef je niet altijd de duurste maatschappij te kiezen, maar kies zeker niet de goedkoopste, want het kwaliteitsverschil is duidelijk merkbaar. In de meeste bussen heb je keuze tussen cama en semicama (een bed of een semibed). Bij een cama kun je de stoel verder naar achter zetten, waardoor je reis een stuk comfortabeler zal zijn. Vraag verder aan je medereizigers naar hun ervaringen met verschillende maatschappijen en baseer je keuze hierop. (Tip: boek je busreis via Bookaway)

Voor vertrek: Informeer naar de veiligheid van de route

Helaas gaan er verhalen dat er wel eens overvallen gepleegd worden in nachtbussen. Wij hebben zelf niemand ontmoet die dit had meegemaakt, maar we vroegen wel regelmatig in hostels naar de veiligheid van de route die we af wilden gaan leggen. Indien je twijfelt over de veiligheid, kun je er altijd nog voor kiezen om de reis overdag af te leggen.

Bescherm je backpack in een flight bag

Hoewel we in Europa het laadruim vooral zien als een ruimte waar tassen in worden gelaten, denken ze hier in Zuid-Amerika anders over. We hebben in meerdere landen meegemaakt dat er bijvoorbeeld schapen, geiten of varkens onderin de bus worden geladen. Geen probleem, maar soms gaat het nog een stapje verder. Er kunnen namelijk ook dode dieren meereizen, waardoor je tas onder het varkensbloed komt te zitten. Tip: doe je backpack altijd in je flight bag. Het is een beetje gedoe, maar deze kleine handeling verzekert je wel van een schonere tas. Zet ook een slotje op de rits, dan weet je het altijd als iemand je tas heeft geopend.

Tijdens de reis: Houd waardevolle spullen bij je

Overval of niet, feit is dat er helaas veel gestolen wordt in nachtbussen. Zorg daarom dat je al jouw waardevolle bezittingen dicht bij je hebt. Stop bijvoorbeeld je paspoort en je geld in een buidel die je op je lichaam kunt dragen. Daarnaast is het slim om je daypack af te sluiten met een slotje, zodat je het overvallers nog wat lastiger maakt om je tas open te maken. Helaas hebben we ook mensen ontmoet wiens tas is opengesneden aan de onderkant, waar je natuurlijk vrij weinig tegen kunt doen. Het beste is dus om je tas tussen je benen te leggen, of op een plek waar anderen niet gemakkelijk bij kunnen. En laat nooit, maar dan ook nooit, je spullen onbeheerd achter in de bus.

Eten en drinken

Neem voldoende eten en drinken mee, want een busreis kan zomaar twee keer zo lang duren. Los van het feit dat Zuid-Amerikanen namelijk vrij optimistisch zijn in het inschatten van de reistijd, zijn de bussen ook niet van de beste kwaliteit. Dit kan lekke banden en kapotte bussen tot gevolg hebben, waardoor je soms uren naast de weg komt te staan. En geloof me, wanneer je in de middle of nowhere belandt, ben je zielsgelukkig met wat fruit, koekjes en flessen water.

Onderweg: de busrit

Tijdens mijn busreizen door Zuid-Amerika leerde ik dat wij enorme luxepaardjes zijn. Bereid je voor op een harde televisie, waarop ook om 3 uur ‘s nachts nog films worden afgespeeld. Vergeet dus je oordopjes niet, om in ieder geval nog een beetje af te sluiten voor de omgeving. Door de airco kan het ’s nachts ijskoud worden, dus trek je dikste trui en sokken aan. En omdat 9 van de 10 bussen geen werkende wc aan boord heeft, was mijn gouden regel dat ik tot drie uur voor vertrek niets meer dronk. Neem altijd een rol wc-papier mee voor de zekerheid. Trap ook niet in de welbekende kreet ‘bus directo!’, want de bus stopt ongetwijfeld minstens 10 keer voordat je bij jouw bestemming aankomt. ;) Gelukkig leer je als backpacker al snel om veel geduld te hebben!

Tot slot: specifieke tips per land

Argentinië

Busreizen in Argentinië zijn vrij duur, maar daar krijg je ook een prima kwaliteit voor terug. Soms kun je je telefoon opladen met een USB lader en zijn er meerdere tv’s in de bus.

  • Prijs: een busreis van 20 uur kost ongeveer 85 dollar, een nachtbus van 12 uur Cordoba naar Salta kost ongeveer 60 euro
  • Boeken kan online, via www.busbud.com
  • Maatschappij: Urquiza

Peru

Peruaanse bussen zijn goed geregeld en de kwaliteit is fantastisch! Een Peruaanse nachtbus is vaak luxer dan een vlucht met een gemiddelde prijsvechter airline zoals RyanAir. Vooral na Bolivia is een busreis in Peru heel comfortabel.

  • Prijs: voor een busreis van ongeveer 10 tot 20 uur varieert de prijs van 15 tot 30 euro.
  • Boeken kan online, via www.busbud.com
  • Maatschappij: Cruz del Sur

Bolivia

Boliviaanse bussen zijn de grootste uitdaging die je krijgt tijdens een reis door Zuid-Amerika. Tip: neem dikke kleding mee en bereid je voor op een onwijs onrustige, langzame rit – dan kan het alleen maar meevallen.

  • Prijs: een nachtbus van ongeveer 7 uur kost rond de 10 euro
  • Maatschappij: Trans Bolivia

Colombia

De bussen in Colombia zijn van prima kwaliteit, maar je krijgt wel wat minder vaak de keuze tussen cama of semicama. Daarnaast wordt het ijskoud in de bussen door de airconditioning.

  • Prijs: een nachtbus van ongeveer 10 tot 15 uur kost 30 tot 40 euro
  • Boeken kan online, via www.busbud.com
  • Maatschappij: Expreso Brazilia