De laatste jaren nemen wij steeds meer maatregelen om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Vlees is van ons menu geschrapt, ons afval wordt gescheiden en we zijn overgestapt van bank. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor ons, omdat we vinden dat we echt wat voorzichtiger met onze prachtige wereld om mogen gaan. We worden dan ook heel blij van alle duurzame, verantwoorde initiatieven om ons heen. Daarom gaan we geregeld op pad om te kijken waarom deze ondernemers hebben besloten om van start te gaan met hun bewuste concept. Deze keer vroegen wij Instock het hemd van het lijf over hun duurzame onderneming.

Duurzaam interieur

Het verhaal van Instock

Al sinds de opening van Instock in Amsterdam zijn wij groot fan van dit restaurant. Hier koken ze namelijk de sterren van de hemel met voedsel dat eigenlijk verspild zou worden door Nederlandse supermarkten en producenten. Per jaar wordt er namelijk wel 1,3 miljard ton eten verspild. Dit is niet alleen zonde; het is ook nog eens heel slecht voor het milieu. Kortom, het is dus heel belangrijk dat daar aandacht voor komt. Dankzij hun creatieve en bijzondere concept draagt Instock bij aan het bewustzijn rondom dit onderwerp.

Wij schoven aan tafel bij Djaja, die ons alles vertelde over het bijzondere verhaal van Instock. ‘Het begon toen vier trainees van Ahold zagen hoeveel voedsel er aan het eind van de dag onverkocht bleef. Eten waar eigenlijk niks mis mee is. Één rotte sinaasappel in een netje? Dan belandden alle sinaasappels in de afvalbak. De trainees kregen een idee: wat als dit weggegooide voedsel gebruikt kon worden in een restaurant, waar er verse maaltijden gekookt mee worden? Ahold besloot het concept te steunen en even later werd de eerste Instock pop-up geopend in het Westerpark!’

Voedsel hergebruiken tips

Zo werkt Instock

Ook wij zijn een kijkje gaan nemen bij deze tijdelijk stand in het Westerpark. Op deze toffe locatie kregen wij een creatief driegangenmenu, erg verrassend én lekker. Gelukkig is het niet bij deze pop-up gebleven, want sinds vier jaar is Instock gevestigd in een prachtig pand aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam-Oost. Wanneer we zin hadden om goed uit eten te gaan maar onze spaarpot daarvoor niet om wilden keren, viel de beslissing dan ook al regelmatig op Instock.

De eerste jaren was slechts een handvol Albert Heijns aangesloten bij Instock. De creatieve koks moesten iedere avond weer een smakelijk verrassingsmenu op tafel zetten met de overgebleven producten. Inmiddels krijgen ze zoveel voedsel aangeleverd, dat ze een vast assortiment aan producten hebben waar ze mee kunnen koken. Daarmee hebben ze nu een vast, seizoensgebonden keuzemenu samengesteld. Nog steeds wordt alles gemaakt van gered voedsel, maar wel met wat minder dagelijkse verrassingen. Stiekem is het soms nou eenmaal ook best fijn om te weten waar je aan toe bent. En variatie is er nog genoeg: het menu wordt iedere drie maanden compleet vernieuwd.

Innovatieve menu van Instock

De missie van Instock

Djaja is duidelijk door en door enthousiast over de missie van Instock. ‘Los van dat het enorm zonde is dat er zo bizar veel eten wordt weggegooid, is het ook super slecht voor het milieu. Voedselproductie zorgt namelijk ook voor een bizarre onzichtbare impact. Het zorgt voor een hoge CO2-uitstoot, oneindig veel watertransport en giftige bestrijdingsmiddelen. Door al het verspilde voedsel te redden en er iets lekkers van te maken, krijgt het toch nog een mooie eindbestemming. Iedereen die hier komt eten, helpt dus een handje mee in de strijd tegen voedselverspilling. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat er een wereld is zonder voedselverspilling en dat het niet meer nodig is om aandacht te vragen voor dit onderwerp – maar zo ver zijn we nog lang niet.’

Tussen het kletsen door kregen we een proeverij van de chef voorgeschoteld. Een plankje vol met lekkers, allerlei kleine gerechtjes van de menukaart. Zo genoten we van een ‘overgebleven groente’-soep van paprika, chili en tomaat. Ook aten we geroosterde bloemkool met een crème van broodkruim en gepekelde tomaat met een crème van tofu en sesam. Hele creatieve gerechtjes, die qua smaak boven het gemiddelde lunchgerecht uit stijgen! Als klap op de vuurpijl kregen we als toetje een wafel van croissant met gebrande banaan en karamelschuim. Geloof ons; veel beter dan dit wordt het niet ;)

Bier van voedseloverscho

Strijd tegen voedselverspilling

Naast het vindingrijke restaurant, is Instock ook gaan nadenken over wat er gedaan kan worden aan de standaard grote productieoverschotten. ‘Wij Nederlanders zijn aardappeleters, maar we hebben dagelijks ook een enorme hoeveelheid aardappels over. In plaats van die weg te gooien, bedachten we dat hier ook bier van gebrouwen kan worden. En van het overgebleven moutrestant, ook wel bierbostel genoemd, maken we granola. Een perfecte oplossing, want bierbostel bevat ook nog een drie keer zoveel vezels als gemiddelde ontbijtgranen.’

Inmiddels is Instock gevestigd in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Over het interieur van deze restaurants is uiteraard ook goed nagedacht. Zo zijn de lampen gemaakt van dode bomen, en is er geen lijm gebruikt om deze in elkaar te zetten. De koelkasten en schoolstoelen hebben ze tweedehands op de kop getikt. Niet alleen eten krijgt hier dus een tweede leven.

Voor ons werkt de missie van Instock als een trein; we kregen volop positieve energie van deze plek. Tijdens onze lunch drong tot ons door dat we écht wat zuiniger aan moeten doen. En het is natuurlijk extra leuk dat je hier al op eenvoudige manier mee kunt beginnen door uit eten te gaan bij Instock. De komende tijd zullen wij je bovendien op weg helpen met leuke recepten en handige tips & tricks om minder eten te verspillen. Doe je met ons mee aan de strijd tegen voedselverspilling?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!