Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. We eten overwegend vegetarisch, pakken vaker de trein en scheiden ons afval. Maar wanneer je vaak reist en de wereld wilt ontdekken, lijkt het best lastig om dit door te zetten. Het zijn op het eerste gezicht ook twee dingen die niet goed samen gaan. Het vliegtuig nemen is natuurlijk allesbehalve milieubewust. Gelukkig zijn er andere manieren om toch jouw steentje bij te dragen tijdens het reizen. Zo kun je naast milieuvriendelijker reizen ook meewerken aan een duurzamere economie. In deze blog geven we je zeven tips over hoe je dit kunt doen.

Compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht 

Met deze tip ben je vast al bekend. Echter zijn er in onze omgeving weinig mensen die dit ook echt doen. Tegenwoordig kun je bij meerdere vliegtuigmaatschappijen tijdens het boeken van je ticket deze compenseren. Je betaalt dan een extra bedrag dat wordt geïnvesteerd in CO2-reductieprojecten zoals bijvoorbeeld het planten van een boom. Het bedrag wordt berekend op basis van de gemiddelde CO2-uitstoot per passagier. Hoe verder je vliegt, hoe hoger het bedrag.

Kies voor een groene luchtvaartmaatschappij

Wanneer je toch gaat vliegen, kies dan voor een duurzame luchtvaartmaatschappij. Wij vinden het enorm waardevol om de wereld te ontdekken en andere culturen te leren kennen. Een verre vlucht is dan soms noodzakelijk. Door voor een groene luchtvaartmaatschappij te kiezen draag je toch nog je steentje bij. Deze luchtvaartmaatschappijen gaan bewust om met hun brandstofverbruik, bezettingsgraad en vrachtlading voor zo min mogelijk CO2-uitstoot. Zo zijn Finnair, Lufthansa en Virgin Airlines een bewuste keuze. 

Koop benodigdheden voor je reis tweedehands 

Wanneer je gaat reizen zal je misschien nieuwe spullen willen kopen zoals een backpack of camera. Nieuwe spullen kopen is alleen niet bevorderlijk voor de grondstoffen van onze aarde. Probeer daarom spullen tweedehands te kopen of te lenen van iemand. Zo heb ik mijn backpack gloednieuw voor een prikkie gekocht op Marktplaats en leen ik die graag uit aan mijn vrienden.

Leef zoals de locals of doe iets voor de lokale gemeenschap

Naast dat dit vooral heel leuk is om te doen, draag je zo ook niet bij aan het massatoerisme wat in sommige landen aanwezig is. Er zijn steeds meer mogelijkheden om met locals in contact te komen en bij te dragen aan een lokale gemeenschap. Zo kun je via Resirest lunchen of dineren bij een local. Zij koppelen locals met backpackers zodat het veilig en makkelijk is. Wij hadden zo een onwijs leuke ervaring in Colombia! Zoek je het iets dichter bij huis? Neem dan eens een kijkje in de webshop van Susty, zij verkopen hippe producten gemaakt van gerecyclede kokosnoot en bamboe.

duurzaam reizen

Eet vegetarisch en kies voor lokale producten

Eet je thuis minder vlees en vis? Zet dit op reis gewoon door een probeer hier bewust mee bezig te zijn. Het is in veel landen namelijk best wel moeilijk. Zo eten ze in Midden- en Zuid-Amerika onwijs veel vlees en is alleen de salade op je bord vegetarisch. Door het toch te proberen en uit te leggen aan de bevolking waarom je geen vlees of vis eet, maak je hen misschien ook meer bewust. Daarnaast kun je door te kiezen voor lokale producten, besparen op milieukosten en stimuleer je de lokale economie.

Koop een waterfles

Een tip die je heel makkelijk kunt toepassen is het kopen van een waterfles. In veel landen kun je het water uit de kraan niet drinken. Je bent geneigd alleen water uit plastic flessen van de supermarkt te drinken. Er is echter ook een andere oplossing: een waterfilter. Deze schakelt de bacteriën en ziekteverwekkers uit waardoor het water drinkbaar wordt. Wij gebruiken zelf de Lifestraw en zijn hier heel enthousiast over!

Ga met het openbaar vervoer

Vrijwel overal ter wereld kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Voor het gemak nemen veel mensen vaak een taxi of huren een auto. Dit is soms niet te vermijden maar probeer wanneer het kan het openbaar vervoer te gebruiken. Dit is vaak ook nog eens een groot avontuur waar je van alles ziet en meemaakt. Helemaal geen straf!

Probeer jij bewust bezig te zijn met duurzaamheid tijdens het reizen?

– Deze blogpost bevat een affiliate link –

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!