Ben jij op zoek naar cadeau-ideeën voor deze kerst? Na Black Friday en Sinterklaas moesten wij even bijkomen van de confrontatie met onze consumptiemaatschappij. Maar eerlijk is eerlijk, ook wij leggen graag een cadeautje onder de boom. We besloten daarom op zoek te gaan naar originele, duurzame kerstgeschenken om de feestdagen dit jaar iets verantwoordelijker aan te pakken. Hier vind je onze favoriete duurzame cadeaus!

Duurzaam koken met het kookboek Circular Chefs

Dit is geen vegetarisch of veganistisch kookboek – nee, Instock gaat in het kookboek Circular Chefs nog een stapje verder. Aan de hand van inspirerende recepten leer je om klimaatvriendelijker te koken, zodat je jouw food-voetafdruk kunt verkleinen. Ook voor vlees- en visliefhebbers staan hier veel smakelijke, leerzame recepten in.

Mooie basics van Neeve

Neeve is een kledingmerk van twee vriendinnen uit Amsterdam. Ze startten met Neeve omdat ze allebei een mooi basic t-shirt misten in hun garderobe. Een t-shirt wat je de hele dag kunt dragen, overal mee kunt combineren maar wél van hoge kwaliteit. De t-shirts zijn gemaakt van biologisch katoen dat GOTS en XOXO is gecertificeerd en zijn daarmee een fijn kerstcadeau!

Haal koffie to go met een Ecoffee Cup

Eén van de manieren om bij te dragen aan een beter milieu is door je eigen afvalproductie te minimaliseren. Hier kun je al met kleine stapjes aan beginnen. Denk maar eens aan die dagelijkse koffie to go op het station. Ieder bekertje dat daarvoor wordt gebruikt, belandt binnen een halfuur in de prullenbak. Wij kochten daarom een Ecoffee Cup, een lichtgewicht koffiebeker van bamboe die je eindeloos kunt hergebruiken. Een goed kerstcadeau voor de fervente koffiedrinkers onder ons.

Duurzame rietjes

Save a straw, save a turtle. Maar stiekem blijft het leuk om uit een rietje te drinken. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht met herbruikbare rietjes. Susty verkoopt duurzame rietjes van bamboe, die iedere smoothie of ijskoffie een tropische finishing touch geven. Of kies voor metalen rietjes, die eenvoudig schoon te maken zijn en ook erg chique staan.

Bamboe tandenborstel

De jongens van NextBrush bedachten dat veel mensen dagelijks gebruikmaken van een plastic product dat helemaal niet van plastic zou hoeven zijn. Want waarom zou je plastic tandenborstels maken, terwijl je hiervoor ook bamboe kunt gebruiken? Bamboe is één van de meest snelgroeiende gewassen op aarde, het neemt CO2 op én het is biologisch afbreekbaar. Goed bedacht, toch? Bekijk op de website van NextBrush waar je deze duurzame tandenborstels kunt scoren.

Mooie sjaal van Alpaca Loca

Niets fijner dan een lekker warme sjaal in de winter! Bij de webshop Alpaca Loca verkopen ze zijdezachte sjaals van alpacawol. Ook geschikt voor de anti-wol types, want alpacawol bevat geen lanoline zoals schapenwol en is daardoor hypoallergeen. De sjaals komen in allerlei prachtige kleuren, zijn 100% natuurlijk en fair trade. 

Herbruikbare waterfles

Een van de eerste stappen die wij hebben gezet op onze weg naar een milieubewuster leven, is het inruilen van onze wegwerp waterflesjes voor een herbruikbare drinkfles. Inmiddels zijn er herbruikbare flessen te koop in alle merken, kleuren, soorten en maten. Zo vinden we de flesjes van Join the Pipe heel tof, waar je ook nog eens duurzame waterprojecten mee steunt.

NIKS

Het is misschien wel het meest gehoorde antwoord als je iemand vraagt naar een wensenlijstje: ‘ik hoef niks’. Daarom is NIKS dan ook een van onze favoriete cadeaus op deze lijst. Dit duurzame geschenk is perfect voor iemand die alles al heeft. Je bepaalt zelf het bedrag dat je aan NIKS uitgeeft en dit bedrag wordt vervolgens gedoneerd aan Greenpeace. Je hoeft niet bang te zijn om met lege handen aan te komen: NIKS wordt namelijk bij jou thuisgebracht in de vorm van een wit pasje. Als de ontvanger toch liever écht niks wil, dan kan hij het pasje gewoon in de grond stoppen. Binnen een paar dagen is het dan weer verdwenen.

Ga plastic vissen in Amsterdam of Rotterdam

Geef je liever een duurzame ervaring in plaats van een tastbaar cadeau? Ga plastic vissen! Tijdens een twee uur durende bootvaart geniet je van de Amsterdamse of Rotterdamse grachten, terwijl je de stad ook een beetje schoner maakt. Al het plastic dat je tijdens de tocht opvist, wordt gebruikt om een nieuwe rondvaartboot van te maken.

Herbruikbare afsluitdeksels

Restjes eten hoef je niet langer af te dekken met plastic folie of aluminiumfolie. Met deze flexibele afsluitdeksels kun je glazen, potjes of pannen eenvoudig afdekken. Een perfect cadeau voor de echte chefkoks onder ons.

Tot slot: pak cadeaus duurzaam in

Een ingepakt cadeau maakt het voor de ontvanger én de gever natuurlijk net wat feestelijker, maar binnen een paar seconden is het pakpapier weer verdwenen en verfrommeld. Pak jouw duurzame cadeau dit jaar daarom eens op een verantwoorde manier in; gebruik bijvoorbeeld oude kranten of tijdschriften. Ziet er ook nog gezellig uit.

Hopelijk zit je ideale duurzame geschenk hiertussen! Heb je een ander geniaal cadeau gezien? Laat het ons snel weten.

Pssst! Meer weten over duurzaamheid? We schrijven regelmatig over alles rondom duurzaam leven.