Een van de meest indrukwekkende natuurspektakels in Zuid-Amerika zijn de Iguazu watervallen. Tijdens mijn bezoek ben ik echt overdonderd door de grootsheid van dit fenomeen. De kracht van deze watervallen is ongelooflijk en ik had nog nooit zoiets gezien. De watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië en je kunt ze vanuit beide landen bezoeken. In deze blog vertel ik je meer over dit natuurwonder en geef ik praktische informatie voor tijdens je reis.

Argentijnse kant Iguazu

Wij bezochten als eerste de Argentijnse kant van de watervallen en vonden dit de meest indrukwekkende kant. Hier vind je dan ook 80% van de watervallen en loop je dicht langs het water. Ook kun je via steigers naar mooie uitzichtpunten lopen. Ik wil je dan ook aanraden om wanneer je wegens tijdgebrek moet kiezen, voor de Argentijnse kant te gaan.

Het meest dichtstbijzijnde plaatsje is Puerto Iguazú. Vanuit hier kun je de bus of taxi pakken naar het watervallencomplex. Naar Puerto Iguazú gaan bussen vanuit een aantal grote Argentijnse steden. Het ligt wel een beetje uit de richting dus houdt rekening met lange reistijden (Buenos Aires – 18 uur, Salta – 22 uur, Cordoba – 22 uur). Ga je liever met het vliegtuig? Vluchten naar het vliegveld Cataratas del Iguazu zijn een stukje duurder maar zeker comfortabeler.

Ondanks dat iedereen alleen maar naar Puerto Iguazú komt om de watervallen te bezoeken, is het best een leuk plaatsje. Er hangt een relaxte sfeer en het heeft een aantal leuke restaurantjes.

tips argentinie

Braziliaanse kant Iguacu

Ondanks dat we de Argentijnse kant indrukwekkender vonden, is de Braziliaanse kant ook zeker de moeite waard. Je hebt hier namelijk het mooiste uitzicht op de watervallen. Dit komt omdat het water richting Brazilië naar beneden stort. In het park ga je met een bus naar het uitzichtpunt toe, ondertussen kun je uitstappen om een stuk te hiken en dieren te spotten (jaguars!).

In Brazilië kun je het beste overnachten in Foz do Iguaçu. Vanuit Puerto Iguazú is dit maar een klein stukje. Kom je vanuit een ander deel van Brazilië dan kun je wederom met de bus (Sao Paolo – 17 uur, Rio de Janeiro, 24 uur, Curitiba – 11 uur, Floreanopolis – 12 uur) of het vliegtuig gaan. Vanuit Foz do Iguaçu gaan vanaf het station regelmatig bussen naar de watervallen.

Toegangsprijs

Een ticket voor de Argentijnse kant van de watervallen is zo’n €20,00,- (april, 2018). Voor een ticket aan de Braziliaanse kant ben je circa €15,00,- kwijt (april, 2018).

Wanneer je meerdere dagen wilt doorbrengen aan de Argentijnse kant, kun je korting krijgen. Laat hiervoor aan het einde van de dag je paspoort registreren, dan krijg je de volgende dag 50% korting op het ticket.

Mooiste watervallen

De watervallen van Iguaçu vormen het grootste watervallencomplex ter wereld en bestaat uit maar liefst 300 watervallen. Vrijwel alle watervallen zijn de moeite waard maar een aantal mag je echt niet missen. Zoals De Garganto do Diablo, Dos Hermanos en Salto Bossetti.

De Garganto do Diablo doet zijn naam eer aan. Vanaf de rotswand stort de enorme hoeveelheid water van deze waterval naar beneden. Na een lange brug kom je bij het uitkijkpunt boven op de waterval en verstommen gesprekken door het oorverdovende geluid. De Garganto do Diablo is 150 meter breed en stort 70 meter naar beneden.

iguazu falls

Praktische tips

Neem een poncho mee

Wanneer je de watervallen van dichtbij wilt beleven, word je gegarandeerd nat door het water. Het is meestal lekker warm weer bij de Iguazu watervallen, dus je droogt wel snel op. Blijf je liever droog? Dan is het zeker aan te raden om een poncho mee te nemen.

Maak een helikoptervlucht

Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan maar is een unieke manier om de watervallen te bekijken. Je ziet de mist opkomen door het neerkletterende water en hebt zicht op het hele complex.

Geniet van meer regenbogen dan je ooit hebt gezien

Met een beetje geluk schijnt de zon en wordt je om de haverklap getrakteerd op de mooiste regenbogen. Magisch!

Pas op voor de witsnuitberen

Overal door het park lopen witsnuitberen rond. Op het eerste oog lieve beestjes maar niets is minder waar. Deze dieren staan bekend om het opeten van het eten van de bezoekers van het park. Overal hangen dan ook borden om je hiervoor te waarschuwen.

Maak een boottocht

Aan de Argentijnse kant is het mogelijk om een boottocht te maken. Hiermee vaar je over de rivier tussen de watervallen door. Een hele gave ervaring waarvan je gegarandeerd doorweekt terugkeert.

Mocht je nog vragen hebben over een bezoek aan de Iguazu watervallen, stel ze dan gerust!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!