Tussen Nardo en Brindisi, op een half uur rijden van Lecce, bevindt zich in het nietszeggende dorpje Guagnano een once in a lifetime experience die ook nog eens helemaal gratis is. Ergens weggestopt in dit dorpje, te midden van cactusplanten en olijfbomen, vind je een zelf opgerichte stad van de zeer excentrieke kunstenaar Vincent Brunetti. Vincent leeft in zijn hoofd ergens half op planeet aarde en half op een planeet die nog onontdekt is, en dat is te zien aan deze buitenaardse en bijna sacrale plek.

De stad van Vincent Brunetti

Naast een gigantische kunstgalerie met honderden schilderijen, beelden en sculpturen, vind je in de stad Vincents zelfontworpen kerk en woning. Deze zijn bezaaid met mozaïeken tegeltjes, beeldjes, eindeloze wand- en plafondschilderingen en talloze details waar je nooit verzadigd van zult raken. Je kunt uren rondlopen in dit universum van kleuren en telkens vallen er weer nieuwe details op. Er is werkelijk geen vierkante meter kaal gebleven in het hele etablissement.

Wie is deze man?

Vincent zelf is een spektakel op zich om mee te maken. Half in een waan verkerend is hij een klassiek voorbeeld van een kunstenaar die anders is dan wie je ooit in je leven hebt meegemaakt. In zijn ogen zie je dat hij met een andere dimensie in contact staat. Ooit afgewezen op de kunstacademie, mag iedereen zijn kunst nu bekijken zonder entreegeld te betalen. Het is een lieve man die denkt in contact te staan met God. Als je langskomt maak je goede kans door hem gezegend te
worden. Ook danst hij soms uit het niets keihard op 90’s dance hits, slaat hij woest op zijn bolle buik en maakt hij vreemde gebaren. Hoe hij deze plek runt is mij een raadsel. Ik denk dat hij leeft van de verkoop van zijn kunst.

Ik zou Vincent’s stijl omschrijven als kitscherig en religieus getint (wat kitsch is) met een lichte invloed van Van Gogh. Zelf houd ik enorm van zijn stijl omdat ik een zwak heb voor kitscherige kunst en beeldjes. Vincent is bombastisch met kleuren en heeft een geweldig oog voor kleurcombinaties en patronen. De vloeren in zijn Vincent-kerk zijn bezaaid met prachtige tegeltjes in vele varianten. Mocht je ooit je badkamer willen betegelen, dan kun je hier veel inspiratie opdoen ;-). Al met al is dit een plek die zeker de moeite waard is om te bezoeken als je in Puglia bent.

vincent brunetti

Gastblog van Eduard Reus

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!