Onze reis door Indonesië begon op Java, het meest dichtbevolkte eiland van het land. Je vindt er grote, drukke steden maar ook veel natuur. Het grootste gedeelte van de bevolking is islamitisch en de taal is beïnvloed door het koloniale verleden. Je kunt af en toe dan ook een klein woordje Nederlands praten. Ga je binnenkort naar Java? Wij delen de leukste bezienswaardigheden en onze tips over wat je allemaal kunt zien en doen op het eiland.

Java bezienswaardigheden

Jakarta

Vanuit Nederland vlieg je hoogstwaarschijnlijk op Jakarta. Een onwijs grote en drukke stad waar je wat ons betreft niet langer dan een dag hoeft te blijven. Desondanks is het leuk om een dag in de stad door te brengen. Er gebeurt ontzettend veel op straat en je ziet het echte leven van de Indonesiërs. Twee wijken die ik je wil aanraden om naar toe te gaan zijn Kota Tua (oude centrum) en Cipete (jong en hip).

Yogyakarta

Met de trein ben je in zo’n 9 uur in Yogyakarta. De treinen op Java zijn comfortabel en het uitzicht is ook niet verkeerd. Je komt langs lokale dorpjes en eindeloos veel rijstvelden. Yogyakarta is iets rustiger dan Jakarta, maar er is ontzettend veel te beleven. Wij deden een Free Walking Tour, bezochten wat uitzichtpunten in de omgeving en dronken Lupak, koffie gemaakt van de uitwerpselen van een kat. Het wordt ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd. Wij vonden het niet heel bijzonder, maar het is leuk om te proberen.

Op zoek naar leuke hotspots in Yogyakarta? Ga naar Warung Heru voor goede Indonesische gerechten en ’s avonds naar Playground voor een drankje. Streetfood eet je op de Jalan Marlioboro straat en lokale Gudeg (jackfruit) op de Jalan Wijilan straat.

Borobudur

De Borobudur is de bekendste boeddhistische tempel van Indonesië en ligt ongeveer op 1,5 uur rijden vanaf Yogyakarta. Ik wil je aanraden om een sunrise of sunset ticket te kopen, omdat je dan niet overlopen wordt door toeristen. Je betaalt hiervoor een paar euro extra maar dit is het helemaal waard. Wij kochten een sunset ticket waarmee we mochten blijven tot na de officiële sluitingstijd. Hierdoor waren we nog met een tiental mensen waardoor je de tempel heel anders beleeft. Wat betreft een mooie zonsop- of ondergang moet je een beetje geluk hebben met het weer, 80% van de tijd is het namelijk bewolkt.

Java bezienswaardigheden tips

Malang

Wij vervolgden onze reis wederom met de trein. Zo’n zeven uur vanaf Yogyakarta vind je de stad Malang. Nu kwamen wij hier niet per se voor de stad maar voor de Bromo vulkaan, waarover je hieronder meer info kunt vinden. Malang is echter een prima plek om te verblijven. Zo bezochten wij de kampungs Warna Warni en Biru Arema. Voormalig sloppenwijken die door studenten geverfd zijn in allerlei kleuren, waardoor de levensstijl van de bewoners er flink op vooruit is gegaan.

In Malang vind je veel goede koffietentjes, onze favoriet was Library Coffee. Ook aten we op het dakterras van SaigonSan, waar je Thais en Vietnamese gerechten kunt vinden.

Bromo vulkaan

Tot slot wil ik je meer vertellen over het hoogtepunt van onze trip op Java, de Bromo Vulkaan. Om 00:30 moeten we klaar staan bij ons hotel om te vertrekken richting de vulkaan. Een kort nachtje dus. Om 03:00 komen we aan bij het uitzichtpunt op de Bromo. We lopen in het pikkedonker door de mist en wachten op de zon. Langzaam trekt de bewolking weg en zien we een strook van de sterrenhemel. Na een uur komt ook de zon tevoorschijn en genieten we van een prachtige zonsopgang.

De Bromo zit dan nog achter de wolken, maar ook die trekken even later weg en het uitzicht is prachtig. Om 06:00 rijden we weg van het uitzichtpunt naar de Bromo zelf. Hier beklimmen we de vulkaan tot aan de kraterrand en zien we de activiteit van de vulkaan. Vervolgens ontbijten we aan de voet van de vulkaan in de Sea of Sand.

bromo vulkaan Java bezienswaardigheden tips

Wij boekten de tour naar de Bromo vulkaan bij Djon van het Malang Tourism Centre (niet te verwarren met het Malang Tourist Information Centre). De tour kost 600.000 roepies, wat neerkomt op €38,00.

Heb je een vraag over reizen op Java? Stel deze dan gerust!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!