Wanneer je naar Indonesië gaat en zin hebt om van de gebaande paden af te wijken, dan is het een goed idee om het eiland Flores te bezoeken. Op Flores is het toerisme nog niet zo aanwezig en vind je prachtige natuur. Daarnaast ligt het naast de Komodo eilanden, die ook zeker een bezoekje waard zijn. In deze blog nemen wij je mee op onze reisroute van twee weken door Flores.

Labuan Bajo

Wanneer je vanuit Bali of Lombok komt, zal je hoogstwaarschijnlijk vliegen naar het vissersstadje Labuan Bajo. Dit is een echte backpackersplek met veel leuke restaurants en barretjes. Ook zijn de zonsondergangen hier waanzinnig! Deze kun je kijken in een van de barretjes of op Amelia viewpoint, een heuvel waar je bovenop een heel mooi uitzicht hebt.

reisroute flores

In de omgeving van Labuan Bajo is er van alles te doen. Zo kun je naar de Cunca Walung waterval of de Cunca Rami waterval. Wees bij de laatste voorbereid op een off road scootertocht en een flinke hike. De waterval is echter prachtig en de kans is aanwezig dat je deze voor jezelf hebt. Een andere leuke bezienswaardigheid is de Batu Cermin cave, waar je door een soort gangenstelsel van de grot kan lopen en fossielen van schildpadden en vissen vindt.

Zoals ik net al vertelde heeft Labuan Bajo ontzettend veel hotspots. Onze favorieten? Pizza en pasta eten bij La Cucina, waar wordt gekookt door een Napolitaan. Sushi of poke bowls bij Happy Banana en voor Mexicaans eten ga je naar Bajo Taco. Zin om een dagje te chillen bij een zwembad? Bij Atlantis Beach Club zijn de bedjes gratis, hebben ze een fijn zwembad én serveren ze heerlijk eten!

Ruteng

Over Flores loopt één grote hoofdweg dwars door de bergen. Wees dus voorbereid op lange en bochtige ritten. De eerste plek die je tegenkomt aan deze lange weg is Ruteng, op zo’n 4 uur rijden van Labuan Bajo. Het centrum van Ruteng is niet per se heel bijzonder, de omgeving daarentegen wel. Ik wil je dan ook aanraden om een accommodatie iets buiten het centrum te boeken. Zo sliepen wij in Hobbit Hill, dat uitzicht heeft op de rijstvelden. Huur vervolgens een scooter om de omgeving te verkennen. Zo vind je hier onder andere de Spider Ricefields en de Liang Bua cave.

tips ruteng

Bajawa

Vanuit Ruteng kun je verder reizen naar Bajawa, een bergdorpje in het midden van Flores. Het heeft ook echt de sfeer van een bergdorp en de temperatuur ligt hier wat lager. In de omgeving vind je een aantal traditionele dorpen waar Bena Traditional Village de bekendste van is. Ook heb je hier meerdere hot springs en een paar prachtige uitzichtpunten waaronder Wolo Bobo en Manulalu.

Moni

Van Bajawa naar Moni is het een flinke rit maar daar word je de volgende ochtend wel voor beloond. Dichtbij Moni vind je namelijk de Kelimutu vulkaan. Deze vulkaan heeft drie kraters, waarvan twee een lichtblauw kratermeer hebben. De kleur van de meren verandert eens in de zoveel tijd, zo waren de meren in 2003 nog donkerrood. Ga hierheen met zonsopkomst voor een extra magische beleving.

kelimutu

Komodo eilanden

Tot slot ons hoogtepunt van de reis door Flores: de Komodo eilanden! Deze eilanden kun je het beste bezoeken met een meerdaagse boottour. Wij boekten een wat luxere tour via Le Pirate, maar er zijn talloze opties in verschillende prijscategorieën. Tijdens de tour bezoek je het eiland waar je komodovaranen kunt zien. Dit zijn de grootste hagedissen ter wereld en dit is de enige plek waar ze leven.

Daarnaast wandel je naar het prachtige uitzichtpunt op Padar Island en ga je veel snorkelen. De onderwaterwereld is hier fantastisch, zo zagen wij mantaroggen, schildpadden, dolfijnen en honderden prachtige gekleurde vissen. Tot slot bezochten we het privé eiland van Le Pirate, waar we sliepen in een hutje met uitzicht op de oceaan en niet veel meer deden dan een boek lezen en cocktails drinken. Mocht je een tour willen boeken via Le Pirate, dan is het aan te raden dit een ruime tijd van tevoren te doen. De tours zijn namelijk erg populair.

komodo eilanden boottour

Reisroute Flores

Labuan Bajo – 3 dagen
Ruteng – 2 dagen
Bajawa – 2dagen
Moni – 2 dagen
Komodo eilanden – 4/5 dagen

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!