Je zou het een trip naar het paradijs kunnen noemen. Het is namelijk precies zoals je het paradijs voor je ziet. Onbewoonde eilanden, hagelwitte stranden, helder zeewater en wuivende palmbomen. De San Blas eilanden bestaan uit 357 eilandjes aan de Caribische kust en horen bij Panama. Een groot deel van de eilanden wordt bewoond door de Kuna indianen, een bijzondere en fantastische gemeenschap. Je kunt vanuit Panama City een dag- of meerdaagse tour boeken naar de eilanden. Ook kun je ze bezoeken tijdens een oversteek van Panama naar Colombia of andersom. Dit is wat wij deden. Met San Blas Adventures gingen wij in vier dagen van Panama naar Colombia en het was een ervaring om nooit meer te vergeten.

Vertrek uit Panama City

Om 05:00 ’s ochtends worden we opgehaald met een jeep en ontmoeten we onze medereizigers. Voordat we vertrekken uit de hoofdstad van Panama slaan we bij de supermarkt veel eten en drank (rum!) in voor de komende dagen. Na drie uur rijden over bochtige wegen komen we aan bij de speedboot waar we de oversteek mee gaan maken. Al onze tassen gaan in het onderste deel van de boot. We kunnen hier tot aan de grens van Colombia niet meer bij dus we moeten het met onze handbagage doen. De trip begint en we varen richting ons eerste onbewoonde eiland. En deze stelt absoluut niet teleur.. de rest van de middag eten we verse vis met onze voeten in het zand, snorkelen we wat en genieten we van het eiland. ’s Avonds eten we kreeft die een uur daarvoor gevangen is, drinken we rum en slapen we in hangmatten zo’n vijf meter verwijderd van de zee. In slaap vallen met het ruisen van de zee was nog nooit zo fijn.

kuna indianen

Kuna indianen

De volgende dag nemen we een douche in de zee en vertrekken we naar een nieuw eiland. Deze keer een bewoond eiland. De Kuna indianen die het eiland bewonen zijn enorm gastvrij en geven ons dan ook graag een inkijkje in hun leven. Ze vertellen ons over hun bijzondere en grappige rituelen. Zo zijn vrouwen de baas op de eilanden en word je als je gaat trouwen met je partner rondgedraaid in een hangmat tot je er uitvalt. Op de eilanden eten ze elke dag slechts drie gerechten: rijst, kokos en vis. Ook zijn de Kuna gek op rum. De Kuna indianen bezitten weinig maar zijn heel gelukkig. Mega inspirerend!

De grens over naar Colombia

Na drie dagen genieten is het tijd om de grens over te gaan naar Colombia. De grens over land is erg lastig om over te steken wegens dichtbegroeide jungle en een onveilige situatie. Vliegtickets zijn vaak niet goedkoop dus dat is nog een goede reden om met de boot te gaan. Je krijgt de Colombiaanse stempel in het dorpje Sapzurro. Toen wij er waren was het er wat onstuimig maar de tourguides regelen in principe alles voor je. Vervolgens gaan we nog een nacht slapen in het nabijgelegen plaatsje Capurgana, een typisch Caribisch dorpje waar je prima een dag kunt verblijven. Deze plek wordt omringd door jungle en je kunt hier dan ook alleen vandaan per boot. Deze zitten snel vol dus reserveer je plek op tijd. Eenmaal op de boot ga je weer richting het vaste land van waaruit je Colombia in kunt reizen.

san blas adventures

Info San Blas eilanden

Een trip naar de San Blas eilanden is niet goedkoop maar zeker de moeite waard! Wij betaalden zo’n 400 euro per persoon voor de gehele reis. Een andere optie om de oversteek te maken is per zeilboot. Er zijn veel particulieren die dit aanbieden en de prijzen hierin kunnen nogal verschillen. Qua seizoen kun je het beste van januari tot mei gaan. In het regenseizoen gaan de tours echter gewoon door en met een beetje geluk heb je dan ook goed weer.

Heb je nog vragen over jouw toekomstige trip naar het paradijs? Stel ze gerust!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!