Onze reis door Zuid-Amerika startte in Bolivia. Terugkijkend op de eerste weken van onze reis durf ik wel te stellen dat Bolivia één van de meest bijzondere landen is die we in dit continent hebben bezocht. Hier hebben we kennisgemaakt met de pure Zuid-Amerikaanse cultuur en is onze backpack-ervaring flink op de proef gesteld. Het enorme hoogteverschil met Amsterdam was iets teveel van het goede en de hygiëne in Bolivia laat te wensen over, maar hoe je het ook wendt of keert: het land is fantastisch – dat hebben deze highlights in Bolivia wel bewezen.

Bolivia Isla del sol

Highlights Bolivia

Isla del Sol

Op de grens met Peru ligt het Titicaca meer, met 5000 meter hoogte het hoogst bevaarbare meer ter wereld. In dit meer ligt Isla del Sol; ‘het eiland van de zon’. Vanaf de Boliviaanse stad Copacabana kun je dit eiland bezoeken dat haar naam eer aandoet: de zon schijnt er altijd. Trek je hiking schoenen aan voor een lange wandeltocht van het noorden naar het zuiden, zo kun je het mooie eiland goed ontdekken. Doe het rustig aan, want de hoogte put je enorm uit. Nóg een pluspuntje: de trout (forel)! Voor slechts drie à vier euro eet je een flink bord met deze heerlijke verse vis én quinoa.

bolivia rurrenabaque apen

bolivia rurrenabaque alligator

bolivia_rurrenabaque_papegaai

Rurrenabaque

Het noorden van Bolivia behoort tot de Amazone en is een van de goedkoopste gebieden om dit natuurgebied te bezoeken. In La Paz boekten wij daarom een ticket to the tropics! We vlogen naar Rurrenabaque, een stoffig, warm, maar geweldig plaatsje. Ze hebben hier vrijwel geen auto’s; alles gaat te voet of per motortaxi. In deze bijzondere junglestad begon onze driedaagse pampas tour, waarbij je over de Amazone vaart en je de mooiste dieren kunt spotten. We hebben gezwommen met roze dolfijnen (dit klinkt leuker dan dat het is, want deze beesten bijten in je tenen), piranha’s gevist, ontelbaar veel alligators, apen en paradijsvogels gespot en anaconda’s gezocht. Het was de eerste keer dat ik in de jungle was en ik ben helemaal verliefd geworden op deze natuur. Kortom, één van onze hoogtepunten van onze reis door Zuid-Amerika!

salar_uyuni_flamingo

Bolivia_salar_uyuni

Bolivia_salar_uyuni

Bolivia_salar_de_uyuni

Bolivia_salar_uyuni_rots

Salar de Uyuni

Bolivia is misschien wel het meest bekend geworden om haar prachtige zoutvlaktes, Salar de Uyuni. Uyuni zelf is een vreselijk oninteressante stad, dus probeer hier zo kort mogelijk te verblijven. De driedaagse tour over de zoutvlaktes was echter adembenemend mooi en brengt je niet alleen bij dit bijzondere natuurverschijnsel. Naast de zoutvlaktes rijd je door bizarre maanlandschappen en zie je actieve vulkanen, de mooiste sterrenhemels en honderden flamingo’s.

bolivia_sucre

bolivia_sucre

Sucre

Sucre is een schattig koloniaal stadje, dat zeer geliefd is onder backpackers. En terecht! Sucre is een relatief kleine stad en een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven. Hier hebben we dan ook een Spaans cursus gevolgd – spotgoedkoop én erg leuk. Gemiddeld gingen we zo’n twee keer per dag eten bij Café Condor, dus sla dit restaurantje niet over ;). Boek een kamer in Kultur Berlin, een van de leukste hostels waar wij op reis zijn geweest!

Dit waren voor ons de hoogtepunten van onze reis door Bolivia! Verder kunnen we ook Death Road, Potosí en La Paz aanraden, die je zeker niet moet overslaan als je door Bolivia reist.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!