Het Andesgebergte is één van de grootste bergketens ter wereld. Het doorkruist zeven Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Peru. Vanuit de Peruaanse plaats Huaraz worden diverse trekkings georganiseerd om dit uitdagende berggebied te ontdekken. En ik kan je vertellen: het Huascaran National Park is adembenemend mooi. Het gebied telt meerdere gletsjers, prachtige besneeuwde bergen en de meest blauwe, heldere meren die je ooit zult zien. Wij boekten de Santa Cruz Trekking en trokken vier dagen door de bergen. Hier hebben we geen seconde spijt van gehad! Ja, soms was het afzien, maar het was hoe dan ook een onvergetelijke ervaring!

Santa Cruz Trekking Huaraz Peru

Santa Cruz Trekking Huaraz Peru

Santa Cruz Trek: dagenlang middenin de natuur

Op de eerste dag reden we met een bus naar het startpunt van onze tocht. Onze vrouwelijke gids begeleidde ons door de bergpassen en liet ons zien hoe de lokale bevolking hier woont en werkt. Aan het begin van de tocht liepen we door een vallei met prachtige diepgroene meren, diverse rivieren, watervallen en grazende dieren. De daarop volgende dagen stegen we hoger en hoger en werden we keer op keer beloond op de mooiste uitzichten, meren en bergen.

Santa Cruz Trekking Huaraz Peru

De grootste uitdaging: de hoogte

Ongetwijfeld de grootste uitdaging tijdens deze trekking was de hoogte. Bewegen en zelfs stilzitten is zoveel zwaarder dan wij in Nederland op zeeniveau gewend zijn. Iedere dag verleg je je grenzen, daag je je lichaam uit om nog een stapje verder te gaan. Je loopt het risico om flink hoogteziek te worden (duizelig, hoofdpijn, misselijk), maar hier had gelukkig slechts één jongen van onze vijftien man grote groep last van. Gelukkig heeft er altijd wel iemand hoogteziektepilletjes bij zich. Daarnaast is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en voldoende water te drinken.

Santa Cruz Trekking Huaraz Peru

Slapen midden in de natuur

‘s Nachts sliepen we op de meest bizarre locaties, temidden van alle bergen. De kampeerspullen waren niet van de beste kwaliteit, maar gelukkig maakten het lekkere eten, onze gids en de groep met wie we waren dat weer goed. Het had iets surrealistisch om te slapen onder de heldere sterrenhemel en wakker te worden met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen.

Santa Cruz Trekking Huaraz Peru

Het hoogtepunt: Punta Union

Op de derde dag, na dagenlang gestegen te zijn, hadden we nog één laatste steile klim te gaan. Met iedere stap die we zetten, stegen we nóg hoger en werd de zuurstof nóg schaarser. Na deze intense tocht bereikten we Punta Union, gelegen op 4750 meter hoogte. We werden beloond op een prachtig uitzicht over twee langgerekte valleien en een diepblauw meer. Kortom, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze dagen!

Hoewel het soms zware dagen waren, is de Santa Cruz Trek een ervaring om nooit meer te vergeten. De natuur is zo mooi, dat je er kippenvel van krijgt, en om zo primitief door dit gebied te trekken is een prachtige uitdaging. Het is een ervaring die ik iedereen aan zou raden! Mocht je nog vragen hebben over deze trekking, stuur ons dan gerust een berichtje.

Komt een hike in Peru op jouw wishlist? Bewaar onze blog snel op Pinterest met door onderstaande afbeelding!

Santa_cruz_hike_peru_pinterest