Op reis kom je soms op plekken waar je je gelijk thuisvoelt en waar je het liefst oneindig de tijd wil hebben. Dit gevoel kreeg ik toen ik door de straten van Jardin liep. Ik raakte niet uitgekeken op het kleurrijke plein en genoot van de vriendelijke Colombianen, de fotogenieke straten en de prachtige omringende natuur. Dagenlang struinde ik door het dorpje met mijn camera gereed om alles vast te leggen. In plaats van twee nachten verbleef ik er twee weken en met pijn in mijn hart stapte ik daarna in de bus naar mijn volgende bestemming. Met deze foto’s en deze blog hoop ik je ervan te overtuigen om een paar dagen in dit plaatsje te verblijven als je in Colombia bent. Jardin is namelijk zonder twijfel mijn favoriete dorp in Colombia!

leuk dorp colombia

Jardin, Colombia en het toerisme

De afgelopen jaren is het toerisme in Colombia enorm toegenomen. Ik zag het als een kunst om tijdens mijn tweede reis door dit land op zoek te gaan naar de gebieden waar het nog niet overstroomt met extranjeros. Soms wil je als toerist gewoon op een plek zijn waar het toerisme nog niet al te veel sporen heeft achtergelaten, zodat je de ware cultuur van een land kunt leren kennen. Jardín is zo’n plekje waar deze ’toeristische paradox’ optreedt. Hoewel het toerisme hier de laatste jaren langzaam op gang is gekomen, raakt het dorpje nu in een stroomversnelling. Nu kijken de inwoners nog op als je door de straten wandelt en word je op iedere hoek van de straat nog hartelijk gegroet, maar ik vrees een beetje dat het dorpje binnen de kortste keren wat van haar charme zal verliezen door het opkomende massatoerisme. Zet Jardín dus snel op je lijstje met must visits in Colombia en wees erbij voordat het ’te laat’ is.

highlight colombia

onontdekt colombia

locals colombia

Bewonder het Colombiaanse dorpsleven

In Jardín zal het centrale plein met de reusachtige aangrenzende kerk direct je aandacht trekken. Op de kleurrijke terrasjes en bij de talloze barretjes komen de Colombianen gezellig bij elkaar om een kopje koffie te drinken. Hier op het plein proef je de Colombiaanse sferen, geniet je van de lachende mensen om je heen en bewonder je huizen in alle kleuren. Dit is Colombia op haar best!

tips jardin

De attractie van het dorp: el teleferico

De cable car is een bijzondere attractie in Jardín. De meningen over dit karretje zijn verdeeld, maar dit komt omdat het er nogal gammel uitziet. Als je niet te bang aangelegd bent, stap dan zeker in! Zodra je boven bent, kun je even bijkomen van de schrik onder het genot van een drankje en een prachtig uitzicht in het cafeetje op de berg. Tip: koop een enkeltje, zodat je via de heuvels door de Colombiaanse countryside terug kunt lopen naar Jardín (45 minuten).

jardin colombia

jardin colombia

Geniet van de prachtige natuur

Jardín is niet alleen een prachtig dorp: de omringende natuur is minstens net zo betoverend. Het stadje ligt temidden van groene heuvels, heldere rivieren, tientallen watervallen, honderden banana farms en koffieplantages. Er fladderen vogels rond in alle kleuren, soorten en maten – zelfs als je niet van vogels houdt, ga je deze beestjes hier ongetwijfeld meer waarderen. Kortom, een wandeltocht door de heuvels van Jardín wordt hoe dan ook beloond.

jardin colombia

jardin colombia

jardin colombia

Eten en drinken in Jardín

Er zijn een paar goede restaurantjes met een internationale keuken. Mijn favoriet is Café Europe, waar je heerlijke pizza’s met knisperdunne bodem kunt eten (probeer de pizza met blauwe kaas en gekarameliseerde peer!). Daarnaast hebben Bon Appetit en Consulado Vegetal een zeer aangename kaart. In het weekend leeft het plein ’s avonds helemaal op en zitten alle terrasjes vol met Colombianen. Erg leuk om even een drankje te doen of om wat goedkoop streetfood te scoren!

Slapen in Jardín

Er zijn voldoende hostels en hotels in Jardín waar je kunt verblijven. Zelf sliep ik in Villa Maria – Canto de Agua, waar ik uiteindelijk twee weken verbleef. Dit hostel ligt net buiten Jardín (15 minuten lopen vanaf het centrale plein) en heeft een gezellige keuken waar iedereen met elkaar kookt en eet. Ook de medewerkers en vrijwilligers zijn ontzettend aardig. Voor mij voelde dit hostel als een tweede thuis. Mocht je liever in het centrum verblijven, dan is Sgt. Pepper’s ook een aanrader.

Hoe kom je in Jardín, Colombia?

Jardín ligt in de Colombiaanse provincie Antioquia, op drie à vier uur afstand van Medellin. Vanaf Medellín is het dan ook zeer eenvoudig om er te komen. Pak de taxi of metro naar Terminal del Sur, waar er iedere paar uur bussen naar Jardín vertrekken. Check de websites PinBus of BusBud voor de meest actuele vertrektijden. De bus kost 26 000 pesos (februari 2018). Je kunt ook vanuit Salento naar Jardín door in Salento de bus te nemen naar Riosucio. Hier kun je overstappen op de bus naar Jardín, zodat je niet om hoeft te reizen via Medellín hoeft te reizen. Houd er wel rekening mee dat dit een volle dag aan reistijd kan kosten. Welke weg je ook neemt: vergeet niet uit het raam te kijken, want de route naar Jardín is prachtig!

Heb je vragen over Jardín of over Colombia in het algemeen? We helpen je graag verder!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!


In dit artikel is gebruikgemaakt van affiliate links.