Reizen is hetgeen wat ik het liefste doe. Wanneer ik niet aan het reizen ben, lees ik dan ook graag boeken over verre oorden of boeiende reisverhalen. Ook kies ik altijd voor films of documentaires die zich afspelen op bijzondere bestemmingen. Het leek me daarom leuk jullie te voorzien van mijn boek- en filmtips. Heb jij nog tips voor mij? Dan hoor ik ze heel graag!

Reisboeken

Lonely Planet

Waar ik niet altijd fan ben van de reisgidsen van Lonely Planet, want veel mooie omschrijvingen en niet per se de beste tips, zijn de fotoboeken prachtig. Heerlijk om doorheen te bladeren en geïnspireerd te raken door nieuwe bestemmingen. Mijn favoriet? Dat is het boek ‘Beste streetfood ter wereld’. Hierin staan hele mooie foto’s van de streetfood cultuur over de wereld én goeie recepten.

365 dagen onderweg – Floortje Dessing

Een boek wat ik op mijn 18e las maar toen al favoriet was. Floortje Dessing is een inspiratie en dit boek is een persoonlijk verhaal van haar. Je volgt Floortje tijdens haar reis van de VS tot aan Bhutan in 365 dagen. In het boek vind je foto’s die zij zelf heeft gemaakt en ook reisherinneringen en souvenirs. Dit maakt het een bijzonder boek.

Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert

Een klassieker en een tikkeltje Amerikaans maar wel het ultieme reisboek. Wederom een persoonlijk boek waarin de schrijfster afreist naar drie prachtige landen: Italië, India en Indonesië. Naast de fijne omschrijving van deze landen is het boek ook een beetje spiritueel en staat de hoofdpersoon op een keerpunt in haar leven. Wanneer je het uit hebt wil je direct een ticket boeken naar een van deze drie bestemmingen.

Thuisblijven is duurder – Jelmer de Boer

Een wat meer praktisch reisboek is dit boek over het kopen van goedkope vliegtickets. Jelmer de Boer beschrijft met een goede dosis humor waar je moet zoeken naar de beste tickets en deals. Het leven in het buitenland is vaak goedkoper dan in Nederland. Wanneer je een goedkoop ticket koopt, ben je dus meestal niet zoveel extra geld kwijt. Aanrader voor iedereen die veel reist!

De kunst van het reizen – Alain de Botton

Voor wie van filosofische boeken houdt is dit echt een must-read. Dit boek gaat over de drang om te reizen en reizende filosofen door de eeuwen heen. Zo wordt besproken of reizen een vlucht is uit het dagelijks leven en waarom het zo bijzonder is maar ook confronterend kan zijn. Je krijgt meteen weer zin om je backpack te pakken! 

Wie niet reist is gek – Ap Dijksterhuis

Dit boek is een ode aan het reizen en staat vol met wetenschappelijke verklaringen hiervoor. Psycholoog en wetenschapper Ap Dijksterhuis vertelt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en zijn ervaringen waarom we zo gelukkig worden van reizen. Een van de redenen? Wanneer je reist, leef je meer in het nu. Je hebt geen tijd voor overpeinzingen of om je zorgen te maken over onbenullige dingen. Let’s go dan maar?

Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken – Liesbeth Rasker

Dit boek is voor iedereen die wel graag op reis wilt maar niet zo goed weet hoe. Het boek staat vol goede adviezen en tips die ik zelf ook hadden kunnen schrijven. Liesbeth vindt dat je niet teveel plannen moet maken tijdens je reis en daar ben ik het helemaal mee eens. Naast praktische tips vind je in het boek ook grappige anekdotes en verhalen over de soms minder leuke kant van reizen.

Reisfilms

The Motorcycle Diaries

Deze film gaat over Che Guevara en zijn vriend Alberto Granado die op een motor door Zuid-Amerika reizen. Het verhaal is gebaseerd op het dagboek wat Che destijds bijhield dus deels op waarheid gebaseerd. De film heeft prachtige beelden van Zuid-Amerika en je voelt de liefde van de hoofdpersoon voor dit continent. Ook komen er in de film uiteraard een paar politieke kwesties voorbij.

Earth

De film die hoort bij de fantastische series van Planet Earth. Deze bijzondere natuurfilm kun je altijd wel kijken en laat je beseffen hoe bijzonder de natuur en wereld is. Van scenes op de zuidpool tot op de Galapagos. Het leuke aan deze film en series vind ik dat je altijd weer iets nieuws leert over de natuur. Het zit vaak heel logisch in elkaar maar de details weet je vaak niet. Een reminder om nog vaker de natuur in te gaan!

 Wild

Deze film gaat over een vrouw die na een verbroken relatie en het overlijden van haar moeder in haar eentje de North Pacific Trail gaat lopen. Tijdens haar trip komen er allerlei herinneringen naar boven en krijgt ze het heel zwaar. Het is een afwisseling van mooie beelden van de natuur en haar struggles. Het gaat over doorzettingsvermogen en zelfreflectie. Ik was positief verrast door deze film.

Into the Wild

Een oude klassieker is Into the Wild. Alleen de songtrack van Eddie Vedder vind ik al fantastisch. Een jongen alleen in de woestijn van Las Vegas en de wildernis van Alaska. De film duurt vrij lang maar kijk hem tot het eind. Dan pas snap je de echte boodschap en komt de ware aard van de natuur naar boven. 

Expedition Happiness

Dit is niet de beste film ooit gemaakt maar laat wel een mooi avontuur en de moeilijke kanten van reizen zien. De film gaat over een stel wat een Amerikaanse schoolbus omtovert tot hun huis en hiermee zowel Noord- als Zuid-Amerika door reist. Op het eerste gezicht lijkt het een droom maar onderweg komen ze de nodige obstakels tegen. De Berner Sennen hond is alleen al een reden om deze film te kijken.

Chef’s table

Tot slot een serie die niet per se valt onder reisfilms maar wel een grote favoriet: Chef’s Table. Elke aflevering gaan ze naar een chef in een ander land en krijg je een kijkje in de keukens van de grootste koks van deze wereld. Naast het afbeelden van de heerlijke gerechten zit er ook altijd een prachtig verhaal achter deze mensen. Heel inspirerend!

– Deze blogpost bevat affiliate links –

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!