Wij beseffen steeds meer hoe belangrijk onderwerpen zoals duurzaamheid, klimaatverandering en gezonde voeding zijn. Vlees is van ons menu geschrapt, ons afval wordt gescheiden en we zijn overgestapt van bank. Bijzondere ondernemers die zijn gestart met een lokaal of duurzaam initiatief vormen tegenwoordig dan ook een grote inspiratiebron voor ons. Daarom laten we jullie graag kennismaken met lokale ondernemers die zich inzetten voor een betere wereld. Voor deze rubriek spraken wij Marieke van Too Good to Go. Dit is een app waarmee je voedsel kunt redden van restaurants, bakkers en supermarkten bij jou in de buurt!

Vertel, wat is het concept van Too Good To Go?

“Ieder jaar wordt één derde van het geproduceerde voedsel verspild, ontzettend zonde. Daarom besloten wij deze voedselverspilling aan te pakken, door restaurants en winkels te helpen om hun overgebleven producten te verkopen in plaats van weg te gooien. Dit doen we door middel van onze app, waarin consumenten het voedsel kunnen bestellen. Onze missie? Wereldwijd de voedselverspilling verminderen. Onze visie is om een ​​wereld te creëren waarin geproduceerd eten ook daadwerkelijk op een bord belandt.”

Hoe werkt Too Good To Go precies?

“Op basis van je locatie kun je kijken welke restaurants en winkels meedoen aan Too Good To Go en of ze die dag overtollig voedsel hebben. De winkeliers maken een pakketje van de overgebleven producten. Deze kun je bestellen en dezelfde dag op een specifiek tijdstip ophalen. Je weet van tevoren niet wat voor eten je krijgt, waardoor je ook wordt aangespoord om creatief aan de slag te gaan met producten. Wij doen dit om het voor de ondernemer zo makkelijk mogelijk te maken en voor de consument zo leuk mogelijk. Een ondernemer weet wel dat er iets overblijft die dag, maar wat precies kan de ondernemer niet voorspellen. We vragen ze wel om altijd een gevarieerd en uitgebreid pakket van producten te maken. 

Meestal betaal je rond de €5,00 voor een pakket en daar zitten vaak vier tot vijf producten in, afhankelijk van de locatie. Je haalt het pakket zelf op bij de winkel op de aangegeven ophaaltijd. Deze verschilt per locatie en is vaak een uur voor sluitingstijd.”

too good to go

Hoe zijn jullie begonnen met Too Good To Go?

“Too Good to Go is oorspronkelijk ontstaan in Kopenhagen, Denemarken. Een groep studievrienden zat in een restaurant te eten. Terwijl zij aan het eten waren, zagen ze dat er allerlei voedsel weg werd gegooid. Toen dachten ze: ‘dit moet anders’ en hebben ze het idee voor Too Good to Go bedacht. Door de snelle groei van het concept was professionele uitbreiding onvermijdelijk. Hiervoor hebben ze investeerders gezocht en is er een CEO aangesteld, Mette Lykke. Sindsdien is het rap gegaan. In heel Europa hebben we nu al meer dan 5 miljoen maaltijden gered!

In Nederland is de app in januari 2018 gelanceerd. We zijn in Amsterdam begonnen met 25 partners en we lanceren regelmatig nieuwe steden, stad voor stad. De start verliep gestaag, maar na de lancering in Utrecht en de nodige media-aandacht in maart, ging het echt heel hard en zijn we uitgebreid naar Rotterdam, Den Haag en sinds kort ook Groningen.”

Vanaf welk moment houd jij je bezig met gezonde voeding?

“Ik ben heel erg bewust opgevoed met eten. Ik heb geleerd waar mijn eten vandaan komt. Eet je kip, dan moet je weten dat daar een kip voor is gestorven. Het minste wat je kunt doen, is de kip een leuk leven geven voordat hij wordt geslacht. Ik merk steeds meer dat we leven in een wegwerpmaatschappij. Dat is iets waar ik veel problemen mee heb en eten is iets waar ikzelf heel veel passie voor heb, dus dat is voor mij een thema waarvan ik dacht: oké, daar kan én wil ik wat aan bijdragen.

Je hoeft maar een paar food documentaires op Netflix te kijken om te zien wat het probleem is. Ik kan het bijna niet verkroppen dat de ene helft van de wereld bijna sterft van de honger en de andere helft doodgaat aan welvaartsziekten. Dat vind ik lastig.”

too good to go

Hoe ziet Too Good To Go er over 5 jaar uit?

“Over vijf jaar kent iedere stad in Nederland Too Good to Go en zijn we overal beschikbaar. Dan hoop ik dat we een community hebben van gebruikers die niet alleen via de app eten bestellen maar ook thuis bewust bezig zijn. Wij willen met Too Good To Go uiteindelijk ook mensen inspireren om bewuster te gaan leven. Dat ze kijken wat er nog in de koelkast ligt voor een maaltijd, geen plastic tasje kopen maar zélf een tas meenemen en als ze een maaltijd afhalen een eigen bakje meenemen. Gewoon zoveel mogelijk het bewustzijn van je impact realiseren. In ons geval op voedselverspilling.”

Ga jij Too Good to Go uitproberen of heb je een vraag aan Marieke over Too Good To Go? Laat het ons dan weten!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!