Naast het maken van mooie reizen halen wij ook veel inspiratie uit bijzondere ondernemers die zijn gestart met een lokaal of duurzaam initiatief. We houden ons namelijk ook bezig met onderwerpen over klimaatverandering en gezonde voeding. Vlees is van ons menu geschrapt, ons afval wordt gescheiden en we zijn overgestapt van bank. Om deze reden leek het ons leuk om jullie kennis te laten maken met een aantal lokale ondernemers die zich hiervoor inzetten. Voor deze nieuwe rubriek spraken wij Bente van Oh my guts. Een gezonde maaltijdbezorgservice in de Zaanstreek met een hele positieve vibe!

Wat is het concept van Oh my guts?

Bij Oh my guts krijg je gezonde maaltijden thuisbezorgd in de Zaanstreek. Uit eigen gemis zijn we gestart in Wormerveer met het bezorgen van de kant en klare maaltijden. Wanneer je in de Zaanstreek woont en geen zin of tijd hebt om te koken, zijn er vrijwel geen opties om een gezonde maaltijd af te halen of te laten bezorgen. In Amsterdam heb je natuurlijk heel veel opties maar net buiten de stad houdt het opeens op en dat is heel zonde. Het is juist zo leuk om dit ook lokaal aan te bieden.

Inmiddels is Oh my guts meer dan een maaltijdbezorger en doen wij ook catering op evenementen en hebben we een eigen lunchroom bij de VersKade in Zaandam. Onze missie is om op deze manier gezond eten bereikbaar te maken.

Hoe zijn jullie begonnen met Oh my guts?

Samen met mijn vriend ben ik een jaar in Australië geweest. Daar heb ik in een keuken gewerkt en heel veel gezonde hotspots bezocht. Op elke hoek van de straat vind je daar wel een gezonde lunchroom of leuke juicebar. Het eten is overal heel smaakvol en creatief.

Toen wij terug kwamen in de Zaanstreek misten wij dit echt. Er zat hier niets waar je een gezonde maaltijd kon afhalen en ik miste ook dat creatieve. Als je hier uit eten bent, gaan de opties meestal niet verder dan een kipsaté of geitenkaassalade. We besloten dit gat zelf op te gaan vullen en begonnen in de keuken van ons eigen huis. Sindsdien is het heel rap gegaan!

lokale ondernemers

Vanaf welk moment houd jij je bezig met gezonde voeding?

Gezonde voeding is iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Mijn moeder gaf me vroeger al biologische cornflakes in plaats van chips. Dus ik ben er wel heel erg mee opgevoed. Vroeger was ik daar iets minder enthousiast over maar nu ben ik er heel erg blij mee!

Het gezonde eten heeft er dus altijd wel ingezeten en ik heb er ook veel mee geëxperimenteerd. Gezond koken betekent namelijk vaak zelf koken. Zakjes en pakjes zijn per definitie niet gezond. Doordat ik zelf aan de slag ging met koken en producten uitproberen, is mijn passie ontstaan voor gezonde voeding.

Hoe ziet een gemiddelde dag bij Oh my guts er uit?

Ik begin zelf heel vroeg. Rond half zeven ga ik sporten en dan sta ik om half 8/8 uur in de keuken. De dag begint met het voorbereiden van de maaltijden, de mise en place. Eerst voor de lunchroom en daarna voor de bezorgmaaltijden. Aan het eind van de middag ga ik dan op de laptop wat administratieve taken doen en bestellingen aannemen. Tot slot bezorgen we alle maaltijden. Onze lunchroom is net twee weken open dus het is nu even heel druk. Ik maak lange maar wel hele leuke dagen!

We hebben dan ook een onwijs leuk team waarin iedereen meehelpt aan het bedrijf. Als je bij Oh my guts komt werken, heb je als het ware een overkoepelende rol in het bedrijf. Je helpt mee in de keuken, je bezorgt maaltijden maar je doet ook de afwas. Daarnaast mag je meedenken aan het concept. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën en vinden het fijn als het team met ons meedenkt. 

Waar ben je wat betreft Oh my guts het meest trots op?

Ik ben heel trots op het feit dat we zo snel gegroeid zijn. Binnen anderhalf jaar hebben we nu onze eigen lunchroom en krijgen we zoveel positieve reacties. Het is heel gaaf als je elke dag te horen krijgt: ‘Yes, eindelijk iets nieuws in onze woonplaats!’ Dit zorgt voor een goeie vibe en geeft eindeloos veel energie. Die positieve reacties zijn heel leuk en doen alles!

gezonde hotspot

Hoe ziet Oh my guts er over 5 jaar uit?

Wat wij eigenlijk als doel voor ogen hebben is om de nieuwe ‘snackbar’ in de omgeving te worden. Hiermee bedoel ik dat mensen voorheen op vrijdagavond naar de snackbar gingen om even makkelijk te eten aan het einde van de week. Wij willen er binnen vijf jaar voor zorgen dat wij die snackbar zijn. Niet om patat te halen maar een gezonde Oh my guts maaltijd.

We willen gaan uitbreiden naar meer ‘vergeten’ steden rondom Amsterdam. Wij zijn nu met name gefocust op de Zaanstreek maar willen straks ook bezorgen rondom Beverwijk, Haarlem en Alkmaar. We focussen ons dus daarbij niet op het centrum maar meer op de buitenwijken waar de mogelijkheden schaars zijn.

Wie of wat is voor jou een inspiratie?

Ik laat me heel erg inspireren wanneer ik uit eten ga. Ook denk ik nog veel aan de tentjes in Australië waar we veel gegeten hebben. Wat betreft boeken ben ik groot fan van Sarah Wilson, zij is een soort gezondheidsguru uit Sydney. In haar boeken laat ze zien dat gezond eten echt niet zo moeilijk hoeft te zijn en vooral heel lekker is. Daarnaast is Donna Hay een inspiratie en natuurlijk mijn moeder!

Heb je een vraag aan Bente of over Oh my guts? Laat het ons dan weten!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!