Een reis naar Peru is niet compleet zonder de Machu Picchu te bezoeken. Ondanks dat het erg toeristisch is, blijft het een hele bijzondere plek. In Peru zijn er ontzettend veel mogelijkheden om mooie hikes te maken. Voorafgaand aan de Machu Picchu hadden wij er dan ook al heel wat wandelingen op zitten. We besloten daarom geen 5-daagse hike te doen naar het wereldwonder (zoals de Inca Trail of Salkantay Trek) maar het goedkoop te houden. In deze blog vertellen we je hoe we dit hebben gedaan en delen we onze tips over deze trip. 

Machu Picchu: een wereldwonder

Machu Picchu is een van de zeven wereldwonderen en een oude stad van de Inca’s. Het werd gebouwd in de 15e eeuw door de vorst van de Inca’s. De stad is zo goed bewaard gebleven omdat de Spanjaarden de stad nooit hebben gevonden. Je kunt wel raden dat het dus ook een flinke tocht ernaar toe is. Het ligt op een afgelegen plek hoog in de bergen en is alleen bereikbaar via een steil pad.

Machu Picchu tickets

Het is verstandig om van tevoren in Cusco tickets te kopen voor Machu Picchu. Er worden namelijk dagelijks een beperkt aantal mensen toegelaten tot de stad. Je kunt ook een ticket in Aguas Calientes kopen maar dan heb je dus de kans dat het al vol is. Een kaartje kost circa €40,00 (mei, 2018) en kun je online (www.machupicchu.gob.pe) of in Cusco kopen. Ben je student? Dan krijg je 50% korting. Bij de ingang van Machu Picchu moet je je paspoort laten zien dus vergeet deze niet!

machu picchu spoor

Machu Picchu bezoeken

Om de Machu Picchu te bezoeken zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals ik hierboven al noemde kun je een vier- of vijfdaagse hike ernaar toe doen of als je niet wilt lopen de trein nemen. Wij pakten het anders aan en gingen voor een tweedaagse tour. Hiervoor vertrokken we met een busje vanuit Cusco naar Hidroelectrica (€18,50 retour). Vanuit daar loop je zo’n 12 km over het spoor naar Aguas Calientes. Pas op voor de trein die af en toe langskomt, deze hoor je echter van ver aankomen. Bij deze wandeling heb je vrijwel geen mogelijkheid tot verdwalen.

Eenmaal aangekomen in Aguas Calientes is het bijna avond en kun je een hapje eten en op tijd gaan slapen. De volgende ochtend is het namelijk vroeg dag om de tocht te vervolgen naar de Machu Picchu. Qua accomodaties lopen de prijzen uiteen, zo heb je al een slaapplek in een hostel vanaf €15,00. Om 04:00 staan we naast ons bed en lopen we naar de ingang van de brug richting Machu Picchu. Hier staat al een kleine rij mensen voor te wachten. We beginnen zo vroeg met lopen om de grote hordes toeristen voor te zijn. De bus naar boven vertrekt namelijk pas later en is erg druk. Wanneer je gaat lopen ben je als een van de eersten in de oude Inca stad.

De wandeling omhoog

Na de brug begint er nog een pittige wandeling. De Machu Picchu ligt op 2400 meter hoogte en het duurt ongeveer anderhalf uur om het pad inclusief traptreden te trotseren. Eenmaal boven zal je even uitgeput zijn maar kun je gaan genieten van de schoonheid van Machu Picchu!

Mocht je een gids willen huren, dan kun je dit van tevoren of bij de ingang regelen. Een tour van ongeveer 2,5 uur kost tussen de 30 en 50 euro. Daarnaast is het ook mogelijk om een van de omliggende bergen te beklimmen. Hiervoor heb je een extra toegangskaartje nodig en vertrek je op vaste tijden.

Na het bezoek kun je weer dezelfde weg terug lopen naar Aguas Calientes. Je kunt hier nog een nacht blijven of 2 uur terug lopen naar Hydroelectrica. Vanuit daar neem je weer een busje naar Cusco.

cusco tips

Machu Picchu tips

  • Verblijf van tevoren een aantal dagen in Cusco om te wennen aan de hoogte. Dit een prima stad om een paar dagen te chillen.
  • Er zijn geen toiletten na de ingang. Houd hier rekening mee.
  • Kleed je in laagjes, het weer op Machu Picchu is heel veranderlijk.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Eenmaal boven is er weinig te koop en al dat lopen maakt hongerig.
  • Bezoek Machu Picchu voor of na het middaguur, dan heb je het minste last van de lading treinreizigers die aankomen.

Mocht je nog vragen hebben over een bezoek aan de Machu Picchu, laat het ons dan weten!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!