Als ik één straat moet noemen in Amsterdam die favoriet is, dan is het de Haarlemmerdijk. Misschien wel mijn favoriete straat in Nederland. I know, dat is niet zomaar een uitspraak maar de Haarlemmerdijk is dan ook heel erg leuk. Ik ga je vertellen waarom!

De Haarlemmerdijk ligt aan de westelijke kant van het centrum van Amsterdam. Het is goed te bereiken vanaf het Centraal Station maar wordt niet overspoeld door toeristen. Wel is het rijk aan de leukste winkels en restaurantjes. Wanneer je vanuit het centrum komt, loop je eerst door de Haarlemmerstraat. Ook leuk maar wait for it. De Haarlemmerdijk begint wanneer je de brug van de Prinsengracht bent gepasseerd.

Hotspots op de Haarlemmerdijk

De eerste hotspot is eigenlijk te lekker om voorbij te lopen. In de etalage van Chocolateria Jordino staan de meest heerlijke bonbons en chocoladeschilderijen (ja, dat bestaat!) uitgestald. Loop hier naar binnen voor ambachtelijk gemaakt Italiaans ijs of een doosje uit Parijs geïmporteerde macarons.

Even verderop zit concept store Six and Sons. Hier kun je terecht voor hippe kleding voor zowel mannen als vrouwen en woonaccessoires van verschillende merken. Ze verkopen onder andere kleding van Anecdote, Selected Femme en (zonne)brillenmerk Dick Moby. De mooiste interieur-items vind je hier van het Nederlandse merk Rosefield of Japanse merken zoals Kinto en Puebco. Een goede spot om een cadeau te kopen voor je vrienden of jezelf.

Nog meer woonaccessoires vind je bij Store without a home. Hier liggen de prijzen wat lager waardoor de verleiding om iets mee te nemen alleen maar groter wordt. Je vindt hier creatieve creaties van verschillende ontwerpers zoals dieren van papier voor aan de muur of glazen wandvazen. Zeker de moeite waard om even naar binnen te lopen.

Eén van de leukste vintagestores van Amsterdam zit ook op de Haarlemmerdijk. Marbles Vintage is een knusse zaak die volhangt met de meest unieke items. Wel even goed zoeken, maar dan word je wel beloond. Je vindt hier kleding uit de jaren 50 tot aan de nineties. Als je van vintage houdt een must go.

Tijd voor thee! Bij de Tea Bar kies je uit meer dan honderd verschillende smaken thee om mee naar huis te nemen. In deze winkel kan de theeliefhebber zich te goed doen aan de meest uiteenlopende smaken. De medewerkers hebben een speciale opleiding gevolgd waardoor ze jou kunnen adviseren bij het uitzoeken van de thee die het beste bij je past. Ook vertellen ze hoe de thee gezet moet worden zodat die goed tot zijn recht komt. Een unieke plek!

Een paar winkels verder stuit je op een bijzondere spot. Een artistieke mini-fabriek waar snoep wordt gemaakt. Bij Papabubble spat het enthousiasme ervan af. Dit is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor iedere volwassene met een creatieve geest. Snoep wordt hier met de hand gemaakt op de werktafels in het midden van de winkel. Proef hier een van de unieke creaties of ontwerp je eigen snoep via de webshop.

Hongerig nader je nu het einde van de straat. De geuren van Le Sud komen je tegemoet. Deze Perzische traiteur heeft wel 40 soorten salades in het assortiment en meer dan tien soorten hummus. Alles is vegetarisch en gemaakt volgens authentiek recept. Het eten wordt gemaakt met veel liefde en dat proef je!

Ik weet dat de lijst nu wel erg lang aan het worden is maar voordat je de dag relaxt afsluit in de oudste bioscoop van Amsterdam The Movies, haal je nog een heerlijke koffie bij Two for Joy Coffee Roasters. Een café waar ze hun eigen MOKUM espresso blend maken. Enjoy!

Meer lezen over fijne straatjes in Amsterdam? Bekijk ook onze blog over onze andere favoriete straat in Amsterdam: de Utrechtsestraat.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!