Wat mij betreft heeft de Italiaanse hoofdstad het allemaal. Een zonnig klimaat, de meest prachtige gebouwen, een rijke geschiedenis, een van de mooiste talen van de wereld en onwijs lekker eten. Ik bezocht de stad meerdere keren, zowel in de zomer als in de winter. Ook in dat laatste seizoen is Rome leuk om te bezoeken en heb je minder last van de hordes toeristen. Want op zo’n mooie stad komen veel toeristen af. In deze blog vertel ik je over mijn favoriete bezienswaardigheden en hoop ik je te inspireren de stad ook een keer te bezoeken.

Colosseum

Misschien wel de meest iconische bezienswaardigheid in Rome, het Colosseum. Iedereen kent het en je hebt er waarschijnlijk al veel foto’s van voorbij zien komen. Toch maakt het nog een ongelooflijke indruk wanneer je er naast staat. Het amfitheater is zo groot en imposant en wordt beschouwd als een wereldwonder. Je kunt het Colosseum ook van de binnenkant bekijken. Koop hiervoor een combi-ticket waarmee je ook het Forum Romanum binnenkomt. Dit maakt qua kosten niet uit en zo kun je beide bezienswaardigheden bezoeken.

Forum Romanum

Het Forum Romanum was het oude centrum van Rome in de oudheid. Het is een enorme vlakte met allemaal ruïnes en een tuin. Met name delen van de tempels en triomfbogen zijn goed bewaard gebleven en erg mooi. Het is leuk om een dagdeel door het Forum Romanum te wandelen. Mocht je meer over de geschiedenis willen weten dan zou ik zeker een tour boeken. Dit geeft meer context aan alle overblijfselen en zo waan je je even terug in de tijd.

Pantheon

Het Pantheon vind ik een van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. Nietsvermoedend loop je door de smalle steegjes met talloze restaurantjes en gelaterias. Je gaat de hoek om en opeens vind je daar deze grote tempel. Van binnen is het ook prachtig en in het plafond zit een groot gat waardoor het zonlicht naar binnen valt. Deze opening hebben de Romeinen gemaakt omdat de tempel zo soepeler was en beter bestand tegen aardbevingen.

pantheon rome

Trevifontein

De Trevifontein is de grootste en populairste fontein van Rome. Het is niet mijn favoriete spot omdat het er krioelt van de toeristen. Toch is het wel een bezoekje waard want het is de mooiste fontein die je in lange tijd zult zien. Veel bezoekers gooien achterwaarts een muntje in de fontein om hun terugkeer naar Rome te verzekeren. Een leuk feitje: in 2016 haalde de gemeente van Rome 1,4 miljoen euro uit het water.. 

trevi fontein rome

Het Vaticaan

Een ander hoogtepunt dichtbij de stad is Het Vaticaan. Vaticaanstad is het kleinste onafhankelijke land van de wereld en wordt bestuurd door de paus. Elke zondag om 12:00 uur geeft hij vanuit zijn werkkamer iedereen op het plein zijn zegen. Daarnaast kun je natuurlijk de Sint-Pietersbasiliek bezoeken, een van de de mooiste kerken ter wereld. Ook is het de moeite waard om de kerk te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

sint pieter rome

Spaanse Trappen

Een andere favoriet zijn de Spaanse Trappen. Op de trappen van Piazza di Spagna komt iedereen tot rust of geniet van de zon. Zowel locals als toeristen lezen hier ‘s ochtends een boek of komen ‘s avonds samen met vrienden. Het is een echte ontmoetingsplek en heeft daardoor een gezellige sfeer. In de lente zijn de trappen versierd met bloemen en zijn ze nog mooier!

Piazzas

In Rome heb je talloze pleinen die een bezoekje waard zijn. Zo heb je Piazza Navona, Piazza Santa Maria in Trastevere, Piazza della Madonna dei Monti en Piazza del Popolo. Op de pleinen gebeurt van alles, locals drinken hun espresso op het terras en kinderen spelen met elkaar. Beklim bij Piazza del Popolo de trappen naast het plein, je komt dan bij een mooi uitzichtpunt over het plein en de stad.

piazza del popolo

Campo de’ Fiori

Een ander plein wat leuk is om te bezoeken is Campo de’ Fiori. Hier vind je elke dag een grote markt met allerlei Italiaanse producten. Zo kopen de locals hier hun bloemen, groente en fruit maar vind je er ook enorme Parmezaanse kazen, vleeswaren, olijfolie en truffeltapenade.

Villa Borghese

Ten slotte is een wandeling door Villa Borghese heel fijn om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. In de zomer kun je er goed in het gras picknicken, fietsen of roeien. In het midden van het park vind je Galleria Borghese, een museum met voornamelijk kunst uit de Renaissance. Reserveer hiervoor van tevoren kaartjes want het is erg populair.

tips rome

Tijdens mijn bezoekjes aan Rome heb ik meerdere keren gebruik gemaakt van AirBnB. Hier vind je meestal fijne appartementen die net iets buiten het centrum liggen. Hierdoor ‘woon’ je voor heel even tussen de locals. Ook een appartement boeken via AirBnB? Gebruik dan deze link voor €30,00 korting op jouw reservering.

Ben jij weleens in Rome geweest?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!