Het stond al een behoorlijke tijd op mijn wishlist: natuurlijke verzorgingsproducten maken. Een mooi streven, maar ik maakte er nooit tijd voor. Tot corona om de hoek kwam kijken. Samen met mijn zus dook ik de keuken in en brouwde ik voor het eerst mijn eigen natuurlijke gezichtscrème en reinigingsolie.

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder. En mijn huid? Die is nog nooit zo rustig geweest. Tijd voor een eerlijke review over het maken van natuurlijke verzorgingsproducten!

Natuurlijke cosmetica maken

Waarom natuurlijke verzorgingsproducten gebruiken?

Tja. Allereerst de vraag: waarom zou je zelf natuurlijke verzorgingsproducten maken? Daar heb ik nogal wat redenen voor. Zo weet ik nu eindelijk wat ik op mijn huid smeer, is mijn huid rustiger dan ooit, scheelt het plastic en voorkomt het dierenleed.

Reden 1: Weet wat je smeert: enkel natuurlijke ingrediënten

Ik werd niet echt gerustgesteld door de ingrediëntenlijst van mijn oude vertrouwde gezichtscrème van de Hema. Want: een ellenlange opsomming én talloze woorden waarvan ik geen idee had wat ze inhielden. Al die chemische ingrediënten smeerde ik zonder na te denken op mijn gezicht. En dat terwijl je huid je grootste orgaan is (daar zou je dus best wat beter voor mogen zorgen).

Die commerciële verzorgingsproducten mogen dan wel dermatologisch getest zijn, toch vond ik die totaal overbodige chemische toevoegingen allesbehalve geruststellend. Zelf maken is de ultieme oplossing. Dan weet je tenslotte precies wat je op je huid smeert.

Reden 2: Een strijd tegen een onzuivere huid

Mijn huid kan behoorlijk onrustig zijn. Vooral tijdens mijn laatste reis door Sri Lanka was het één groot drama (kleine kanttekening: ik was ook te lui om het dagelijks goed te reinigen).

Ik las daarnaast steeds meer wonderbaarlijke verhalen over hoe mensen met eindeloze acne opeens een stralend huidje kregen dankzij zelfgemaakte natuurlijke crèmes. Dat was de druppel. Na jaren van onzuiverheden besloot ik uit te proberen hoe mijn huid zou reageren op een behandeling met enkel natuurlijke ingrediënten en oliën.

Reden 3: 100% vegan cosmetica

Veel verzorgingsproducten zijn niet diervriendelijk en plantaardig. Een deel van de abracadabra-ingrediënten op het etiket zijn undercover dierlijke toevoegingen. Wil ik niet aan meedoen.

Reden 4: Plasticvrije verpakkingen

Nog een voordeel: je bespaart een hoop plastic als je zelf cosmetica maakt. Mijn zoektocht naar plasticvrije verzorgingsproducten was namelijk nog niet zo succesvol. Het betekende ofwel goedkope potten van de drogist, ofwel peperdure crèmes van fancy cosmeticamerken. Maar dat is verleden tijd als je zelf aan de slag gaat. De ingrediënten (waarover later meer) zitten namelijk in glazen grootverpakkingen. Daarnaast bewaar ik mijn crèmes in metalen blikjes, of hergebruik ik glazen potjes van bijvoorbeeld kappertjes.

Reden 5: Natuurlijk anti-rimpel

Nu ik halverwege mijn twintiger jaren ben, komt er een nieuwe zorg om de hoek kijken: rimpels. Ik geloof niet in van die anti-rimpelcrèmes waarvoor grootschalig geadverteerd wordt, met zielsgelukkige stralende zestigers zonder enige vouw in hun huid. Maar ik geloof wél in de natuurlijke eigenschappen van bepaalde oliën. Bijvoorbeeld vitamine E, dat een anti-rimpel effect blijkt te hebben. Nog een reden om zelf mijn crèmes te maken dus.

apothekersflesje planten natuurlijke ingredienten

De natuurlijke ingrediënten

Mijn zus en ik deden een fijne ontdekking: Natural Heroes, een webshop met natuurlijke oliën. Alles is low waste verpakt, diervriendelijk en dierproefvrij. Pas op, want de producten hebben een hoog ‘wil ik hebben’-gehalte als je gevoelig bent voor mooie pakketjes, potjes en doosjes met een natuurlijke inhoud (wij dus).

Na uitvoerig research op YouTube en Google bestelden we onze benodigdheden voor een gezichtscrème en reinigingsolie. Daarna was het eigenlijk zo gepiept. Lees de recepten goed door, zet alle benodigdheden klaar en binnen een halfuur heb je jouw eigen crèmes klaargemaakt.

  • Voor de gezichtscrème met natuurlijke ingrediënten gebruikten we dit recept als leidraad. Let op: bijenwas is niet vegan. Dit ingrediënt kun je gelukkig ook gewoon weglaten. Wij voegden verder nog ongeveer 10 druppels tea tree olie toe vanwege de reinigende werking.
  • De reinigingsolie maakten we aan de hand van deze video.

Mijn dagelijkse ritueel

Ik maak mijn gezicht nu vrijwel iedere avond schoon met de reinigingsolie, die ik goed afspoel met warm water. Daarna smeer ik de natuurlijke gezichtscrème op. Olie, olie en nog eens olie. Ik hoor je denken: geeft dat geen ellende? Daar vreesde ik ook voor, maar dat was volledig onterecht. Want wat blijkt; je huid heeft dit soort oliën juist nodig. Het is een fabel dat je een onherstelbaar vette huid – en dus eindeloos veel puistjes – krijgt als je met olie werkt.

Het eindoordeel over zelf natuurlijke cosmetica maken

Ik ben absoluut geen beauty blogger en ben absoluut geen expert op het gebied van huidverzorging. Maar ik kan wel spreken vanuit mijn eigen ervaring. En ik ben écht blij dat ik ben overgestapt naar zelfgemaakte gezichtscrème en reinigingsolie. Het lijkt erop dat mijn huid er minstens net zo blij mee is. Ik heb heus nog weleens onzuiverheden, maar ze zetten een stuk minder snel door en trekken sneller weg. En het is zó makkelijk om zelf je producten te maken, dat het absoluut de moeite waard is. Niet alleen voor jezelf en je lichaam, maar ook voor de planeet. Kortom, een aanrader.

Heb jij weleens natuurlijke verzorgingsproducten gemaakt? Deel je ervaringen en recepten, dat vinden we superleuk!