In de rubriek ‘Nederlanders in het buitenland’ interviewen wij inspirerende Nederlanders die voor langere tijd in het buitenland wonen. Ze zijn allemaal hun dromen achterna gegaan en hebben een bijzonder verhaal te vertellen. Het leek ons leuk om dit verhaal met jullie te delen zodat je kunt zien hoe het is om in het buitenland te wonen. Hedwig woont samen met haar vriend en hondjes in een Volkswagen-bus en is op dit moment in Griekenland. Lees hier haar verhaal!

Waar ben je naartoe verhuisd en waarom? 

Sinds oktober 2016 reis ik, samen met mijn vriend Jeroen en onze hondjes Tommie en Olaf, permanent rond in een oude Volkswagen-bus. Inmiddels zijn we al op veel plekken geweest. Onder andere in Portugal, Spanje, Marokko, Kroatië, Albanië en op dit moment zitten we in Griekenland. Op Kreta, om precies te zijn. Ons motto is ‘live slow, drive slower’ en we grappen ook altijd dat we ‘eventjes wonen’ waar we op dat moment zijn. Zo voelt iedere plek een beetje als ons thuis.

hedwig wiebes

Hoe ziet een doordeweekse dag voor jou eruit?

Iedere dag is anders, en ook bestaat er niet meer zoiets als ‘het weekend’ voor ons. Hoogstens omdat het opvalt dat het op veel plekken, of je nu in de natuur bent of in een stad, dan drukker is. Op de dagen dat we naar een andere plek rijden zijn we voornamelijk daar mee bezig. Je kunt nooit voorspellen wat er onderweg gebeurt, en met plannen zijn we allang gestopt.

De andere dagen, wanneer we niet onderweg zijn, houd ik me bijvoorbeeld bezig met werk. Ik ben nog steeds freelance journalist en moet gewoon nog aan de bak. Verder vind ik het leuk om de omgeving te ontdekken van waar we zijn en kan ik urenlang wandelen en fotograferen. Sowieso hebben we nu meer tijd om te doen wat we leuk vinden, omdat we niet zoveel uitgeven en dus ook minder hoeven te verdienen. Eindelijk kan ik meer boeken lezen. Al gooien we tijdens regenachtige dagen of een vermoeiende rit ook net zo makkelijk Netflix aan.

Wel is het zo dat álles meer tijd kost. Een simpel leven is per definitie helemaal niet zo relaxed. Van uitvinden waar je nu weer boodschappen kunt doen, of je kleding kunt wassen. Laatst hebben we zelfs een halfuur om moeten rijden om eindelijk een tankstation te vinden. Het is allemaal lang niet zo makkelijk en vanzelfsprekend, maar dat is tegelijk de charme van deze onverwachte en avontuurlijke manier van leven.

Mis je Nederland? En zo ja, waarom? 

Soms. Ik kan de Nederlandse humor en gezelligheid missen en natuurlijk van die typische producten zoals pindakaas en haring. Aan de andere kant vind ik op alle plekken waar ik ben weer zóveel nieuwe mooie of lekkere dingen. Ik vind het geweldig om andere culturen te leren kennen. Daardoor leer ik sommige zaken in Nederland ook beter waarderen. En ik kom erachter dat we soms ook echt zeurneuzen kunnen zijn, want het gras van de buren is echt niet altijd groener. Het is vooral wat je er zelf van maakt.

hedwig wiebes

Wat waardeer je het meest en minst aan het leven on the road?

Het meest waardeer ik de vrijheid en het leven in het moment, en het arriveren op wéér een fantastisch mooie plek. Tegelijkertijd kan ik ook enorm de lol inzien van de meest verschrikkelijke plekken waar we soms belanden. Afgelegen parkeerplaatsen waar ’s avonds ineens drugsdealers opduiken. Het is nooit saai. Oh, en de lokale keuken ontdekken. Je leert een gebied niet beter kennen dan door er te eten. Ik mag ook graag experimenten met regionale ingrediënten en kruiden. Al hebben we maar twee gaspitjes en nauwelijks plek om ook maar een wortel te snijden, ik kan best een behoorlijke maaltijd tevoorschijn toveren.

Aan de andere kant betalen we voor dit fantastische leven ook een prijs. We zien onze familie en vrienden heel weinig en kunnen ook onderweg niets opbouwen, omdat we altijd weer snel weggaan. Daarnaast is het geregeld afzien, van buiten piesen in de regen tot steeds maar weer de boel moeten oppakken om verder te reizen. En ons luxueuze boxspringbed van eerder hebben we ingeruild voor slapen op een piepklein, dun matrasje. Ooit krijgen we vast genoeg van de minder leuke kant, maar voorlopig worden we nog iedere dag wakker met een glimlach, benieuwd naar wat er nu weer gaat gebeuren.

hedwig wiebes

Wat is de fijnste hotspot die je bent tegengekomen?

Dat is onmogelijk om te zeggen, er zijn zoveel geweldige plekken in Europa. Tegen alle mensen die altijd ver weg op vakantie gaan zou ik bijna willen zeggen: kijk ook eens wat dichterbij. We zijn in ieder geval helemaal verliefd geworden op Andalusië in Spanje, van de stranden van Cádiz en de terrasjes van Sevilla, tot de relaxte sfeer in Málaga en de omringende natuur van de ‘pueblos blancos’ zoals Grazalema. Maar ook Marokko is fantastisch om doorheen te reizen, dat is zo’n veelzijdig land. Van besneeuwde bergtoppen tot een zandwoestijn. Sinds een paar weken zijn we in Griekenland en dat is ook een aangename verrassing. Wat zijn de mensen hier ongelooflijk lief. 

Welk land staat nog op jouw bucket list?

Dit voorjaar willen we heel graag Oost-Europa verkennen, daar kijken we erg naar uit. Het is tevens een gebied met een heftige geschiedenis en dat geeft sommige plekken veel extra betekenis. Het hoeft ook niet allemaal leuk en aangenaam te zijn. Een van de dingen die voor mij deze reis zo de moeite waard maakt, is dat ik zoveel leer over hoe we zijn als mensen – wíe we zijn. Ik heb onderweg al ongelooflijk veel geleerd over wat ik zelf wil in het leven. Soms denk ik dat de reis vanbinnen nog heftiger is dan die ik van de buitenkant meemaak.

Benieuwd naar meer foto’s en verhalen? Volg Hedwig en Jeroen via Instagram of hun website.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!