In de rubriek ‘Nederlanders in het buitenland’ interviewen wij inspirerende Nederlanders die voor langere tijd in het buitenland wonen. Ze zijn allemaal hun dromen achterna gegaan en hebben een bijzonder verhaal te vertellen. Het leek ons leuk om dit verhaal met jullie te delen zodat je kunt zien hoe het is om in het buitenland te wonen. Nicoline is op dit moment aan het rondreizen langs de oostkust van Afrika en woonde de afgelopen maanden in Kaapstad. Lees hier haar verhaal!

Waar ben je naartoe verhuisd en waarom?

Mijn vriend en ik zijn in december naar Zuid-Afrika verhuisd voor zes maanden. We woonden de afgelopen maanden in Muizenberg bij Kaapstad en zijn nu aan het rondreizen langs de oostkust. Waarom? Omdat we (beter) willen (leren) surfen!

Ongeveer 15 jaar geleden is mijn leven verpest OF is mij een groot geluk ten deel gevallen, het is maar net hoe je het bekijkt. Ik leerde surfen toen ik 18 was. Wat er gebeurt als je eenmaal van surfen houdt (dit is voor elke surfer zo), is dat je het ALTIJD wil doen, wanneer je maar kan. Hoewel er in Nederland soms best goede golven zijn, is wonen in een stad (Amsterdam) waar je allemaal dagelijkse verplichtingen hebt, niet de ideale omgeving om op stel en sprong naar het strand te gaan als er mooi surfweer is voorspeld.

Mijn lieve vriend kon nog helemaal niet surfen maar wilde het best proberen. Twee maanden geleden begon hij en is ondertussen ook verslaafd. Zijn plan is om beter te leren surfen dan ik en dat is al ongeveer zo. Hij is dus zelfs nog fanatieker dan ik, haha! Nu is ons leven zo: we staan ’s ochtends op en lopen op ons dooie akkertje naar de zee, spelen wat in de golven en als het mooi is, blijven we de hele dag in het water. Als de golven iets minder zijn, dan is dat een dag om te werken. Gelukkig komen die dagen ook best vaak voor dus we kunnen onze bedrijven nog gewoon runnen.

© Shot by Angel Photography

Hoe ziet een doordeweekse dag voor jou eruit?

We staan op rond 6:30 en lopen dan naar de zee. Vaak zonder plank in eerste instantie, om te kijken of de zee ‘de moeite waard is’. Als er mooie golven zijn rennen we naar huis om in ons wetsuit te schieten en een surfje te pakken voor het ontbijt. Daarna eten we wat en ga ik meestal werken aan mijn bedrijf.

In Amsterdam gaf ik de afgelopen 3 jaar mindfulness trainingen, hier in Zuid-Afrika ben ik mijn bedrijf aan het omgooien. Zo geef ik coaching aan cliënten via Skype, losse eendaagse workshops in yogastudios en co-working spaces hier. Daarnaast ben ik al mijn lessen aan het opnemen om mijn training online aan te kunnen bieden. Heel spannend en heel leuk!

Als ik ’s middags wat gewerkt heb voeg ik me meestal later in de middag weer in zee bij mijn vriend, die daar dus al die tijd heeft gelegen. We maken thuis simpele maaltijden (voornamelijk havermoutpap en pasta) die ons genoeg energie geven om te kunnen sporten de hele dag en gaan soms uit eten in een restaurantje in de buurt.

Om 21:00 gaat meestal het licht uit, omdat we dan bekaf zijn van een hele dag op zee. Het is echt een idyllisch leventje.

Mis je Nederland? En zo ja, waarom?

Ik mis Nederland niet echt, of tenminste, wel een beetje. Het is in Zuid-Afrika natuurlijk veel minder veilig. Zo kan ik niet alleen over straat ’s avonds. Veiligheid is ook een van de redenen dat we elke avond zo vroeg naar bed gaan. Er is weinig te beleven buiten, ook al is het lekker weer. Dat is in sommige Zuid-Amerikaanse, of Zuid-Europese landen wel anders. Flaneren in de zwoele avonden is er hier niet bij. Dus mijn Nederlandse onafhankelijkheid die mis ik.

Verder zijn het eigenlijk vooral mensen die ik mis. Mijn zus, mijn moeder, mijn vader en al mijn lieve vrienden. Gelukkig komen wij in de zomer weer naar Nederland toe, dus al te lang hoeven we iedereen niet te missen.

© Shot by Angel Photography

Wat waardeer je het meeste aan de cultuur van het land waar je nu woont?

De relaxedheid is geweldig. In Nederland zijn we altijd stipt op tijd en is altijd alles keurig geregeld. En dat is ook heerlijk aan Nederland hoor! Maar dat het hier NIET zo is, daar ben ik dol op! In de eerste week dat we hier waren gingen we met de trein naar Kaapstad. Alleen had het ding 2,5 uur vertraging! Hahaha, je kan daar gek van worden of chagrijnig, omdat je dag verziekt wordt door het wachten, maar wij hebben vrienden gemaakt op het station.

Iedereen was lankmoedig aan het wachten en haalde zijn schouders op. “Hij zal zo wel komen denk ik” zei de dame in het treinkaartjes-hokje die met een portofoon constant in gesprek was met de dienstregeling. Deze dame verkocht overigens geen treinkaartjes. Hoe we dan met de trein konden gaan vroegen we. “Dan koop je je kaartje op het perron van aankomst.” was de oplossing. Geweldig!

Als dingen goed geregeld zijn, is natuurlijk heel mooi, maar dingen lopen nu eenmaal vaak mis. Ook in Nederland. De wereld is verre van perfect. Denk bijvoorbeeld aan de dienstregeling van de NS in de winter. Als er sneeuw valt rijden er geen treinen en raakt iedereen overstuur. Duizenden mensen hun dag wordt verpest en het is voorpaginanieuws. We zijn zo gewend aan dat alles goed gaat, dat we met tegenslag niet kunnen omgaan. Hier is het precies andersom. Tegenslag is wat je verwacht en als het gewoon gaat zoals je wil, is dat reden voor een feestje! De mindset die je daarvan krijgt is enorm verfrissend en bevrijdend.

Wat is de ultieme hotspot in jouw woonplaats?

Voor mij? De zee. De zee is waar ik elke dag opnieuw heenga. Muizenberg is wereldwijd befaamd als een van de beste plekken op heel deze aardbol om te leren surfen. Dat komt omdat er een constante swell is. Iedere dag opnieuw. Dit is ook de reden dat we hier de eerste drie maanden zijn neergestreken, zodat Ewout de nodige skills kon opdoen en ik de mijne kon opfrissen.

Welk land staat nog op jouw bucketlist?

Om eerlijk te zijn, alle landen wel. Als het in mijn mogelijkheid lag om alle 193 landen ter wereld aan te doen, zou ik daar absoluut geen nee tegen zeggen. Maar Ewout en ik zijn plannetjes aan het maken voor volgend jaar, we hopen dan weer zes maanden (of langer) ergens neer te kunnen strijken en online te werken. Uiteraard op een plek aan zee met goede golven. Misschien Fiji of Tahiti, misschien Peru of Indonesië.. We gaan het zien!

Ken jij ook een Nederlander in het buitenland met een inspirerend verhaal? Laat het ons weten!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!