De Amazone: het groene hart van Zuid-Amerika, ook wel ‘de longen van de wereld’ genoemd. Dit regenwoud is het grootste regenwoud op aarde en beslaat zo’n 5.5 miljoen km² van het Zuid-Amerikaanse continent. Het doorkruist negen Zuid-Amerikaanse landen en is dan ook vanuit diverse plekken te bewonderen. Wij kozen ervoor om het Boliviaanse gedeelte te bezoeken en vlogen vanaf La Paz naar Rurrenabaque, een jungle dorpje in het noorden van Bolivia. Hier boekten we een driedaagse Pampas Tour: een onvergetelijke tour en zeker een van onze highlights in Zuid-Amerika!

Het begin van de reis: van La Paz naar Rurrenabaque

Rurrenabaque (kortweg: ‘Rurre’) is een plaatsje in het noorden van Bolivia. Er zijn twee manieren om er te komen, namelijk per vliegtuig en per bus. In de tijd dat wij erheen gingen, was de busreis wegens hevige regenval vrij gevaarlijk. Daarom vlogen wij vanaf La Paz met TAM, een van oorsprong militaire vliegmaatschappij. Vliegtickets kunnen niet online worden aangeschaft, maar dien je in één van de TAM kantoren in Bolivia te kopen. In totaal betaalden wij zo’n €120 voor een retourvlucht, die een klein uurtje per keer duurde. Het ieniemiene vliegveld en het gammele vliegtuigje maakten dit een hele ervaring! Een busreis naar Rurre is overigens stukken goedkoper; een enkele reis kost ongeveer 70 Bolivianos (8,50 euro) en duurt 11 tot 15 uur. Mocht je genoeg tijd hebben (en niet te bang aangelegd zijn), dan kan een busreis je dus heel veel geld besparen!

Pampas_Tour_Rurrenabaque_bolivia

Rurrenabaque: een magisch jungle dorpje

Vanuit La Paz, gelegen op meer dan 3000 meter hoogte, stapten we uit het vliegtuig récht het tropische klimaat in. Na ruim een maand in de Boliviaanse hoogte en droogte moesten we hier dus letterlijk en figuurlijk acclimatiseren. Dit was ook de eerste keer dat ik in de jungle kwam en het moment dat ik uit het vliegtuig stapte, ben ik meteen verliefd geworden op deze bijzondere natuur en de rustgevende sfeer. Na de landing pakten we de bus naar Rurrenabaque, een stoffig plaatsje, waar vrijwel alles te voet of per motortaxi gaat en waar eigenlijk weinig te beleven valt. Desondanks vond ik het heerlijk om hier rond te struinen en mijn ogen uit te kijken – wat een bijzondere plek! En als je er bent, sla dan zeker het Franse bakkertje niet over. Deze is zeer geliefd onder backpackers én de lokale bevolking vanwege de heerlijke pain du chocolat die je er kunt scoren.

De Pampas Tour: drie dagen in de jungle

In Rurrenabaque boekten we de driedaagse Pampas Tour, voor ongeveer 90-100 euro per persoon all in. ’s Ochtends vroeg vertrokken we in een Jeep richting de jungle en drie uur lang reden we in the middle of nowhere over stoffige zandwegen. Na deze hobbelige zit kwamen we aan bij de boten waarmee we naar onze slaapplek gingen varen. Hier vond gelijk het eerste echte ‘wildlife moment’ plaats: twintig meter van ons af viel een anaconda een alligator aan. De lokale bevolking was net een drone-video aan het opnemen om Rurrenabaque te promoten en had dit magische moment vastgelegd. Hun dag kon niet meer stuk – en ook wij waren aardig onder de indruk van dit spektakel.

Wildlife spotten en zwemmen met roze dolfijnen

Alle nachten sliepen we in een kamp vlak naast de rivier. Hier waren meerdere houten slaaphutten, een douchecomplex en een eetgebouw, waar we ontzettend veel én lekker (!) eten kregen. Vanaf deze lodges bracht onze hilarische gids onze groep in het houten bootje over de Amazone om wildlife te spotten. We zagen ontelbare kaaimannen, schildpadden, paradijsvogels en aapjes, gingen piranha’s vissen en op speurtocht naar anaconda’s. Als kers op de taart zwommen we met roze dolfijnen – maar dit was een minder groot succes. Deze onschuldig ogende Amazone dolfijnen blijken namelijk in je tenen te bijten, met wat bloedende voeten tot gevolg ;-)

Een van onze hoogtepunten in Zuid-Amerika

Als ik terugdenk aan deze tour, besef ik me nog steeds hoe bijzonder het was om drie dagen midden in de natuur te zijn. Om wakker te worden door brullende apen, biertjes te drinken terwijl er in de verte een tropische onweersbui voorbij stormt, om te voetballen met de lokale bevolking op een veldje in de jungle en om midden in de nacht kaaimannen te spotten gewapend met zaklampen. Samen met de honderden mooie, bijzondere dieren die we hebben gezien, staat de Pampas Tour dan ook zeker in onze top drie van meest bijzondere dingen die we hebben gedaan tijdens onze reis door Zuid-Amerika. Kortom: ik kan het iedereen aanraden!

Ben jij van plan om naar Rurrenabaque te gaan en heb je hier vragen over? Laat het ons weten, we can help you out!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!