Afgelopen week was ik op vakantie in Italië, in de streek Puglia om precies te zijn. Wat ik verwachtte van dit zuidelijke deel van het land was met name veel zon, goede wijn en de lekkerste pizza’s. Deze verwachtingen stelden dan ook absoluut niet teleur maar wat ik niet had voorspeld was de prachtige natuur van de streek. Het zuiden van Italië was in mijn gedachten een beetje dor en droog. I was wrong. Azuurblauwe zee, hagelwitte stranden, natuurlijke baden en enorme grotten, we hebben zoveel moois gezien. In deze blog haal ik je over om ook naar Puglia te gaan, let maar op.

cava di bauxite

Cava di Bauxite

Dichtbij het dorpje Otranto, wat ook zeker een bezoekje waard is, vind je het meer Cava di Bauxite. Het is een voormalige mijn waar ze het mineraal bauxiet uit wonnen. Door het contrast tussen de rode grond en het smaragdgroene water waan je je even in een woestijnachtige omgeving. Het is in ieder geval niet iets wat je verwacht in Italië. Op het moment dat wij er waren (april, 2018) waren er vrijwel geen toeristen. We konden dus in alle rust, tussen de fluitende vogels, dit meer bewonderen. Ga bij voorkeur tijdens de zonsondergang! 

Maldive del Salento

De naam geeft al aan hoe paradijselijk dit plekje aan de kust eruitziet. De stranden aan de zuidwestkant van Puglia lijken inderdaad echt op de Malediven. Je kunt ze vinden vlakbij het plaatsje Pescoluse wat ligt tussen de grotere dorpjes Gallipoli en Santa Maria di Leuca. Het hagelwitte strand in combinatie met het helderblauwe water geeft een tropisch gevoel. In de zomer ben je hier dan ook niet alleen.

grotte di castellana

Grotte di Castellana

Een iets toeristischer plekje maar daarom niet minder de moeite waard zijn de Grotte di Castellana. Deze grotten zijn zo’n 90 miljoen jaar terug gevormd door de kracht van de zee. Je mag niet zelf de grotten in maar bent verplicht om een tour te boeken. Deze leidt je meer dan 60 meter naar beneden de donkere en koele grotten in. Terwijl je tussen de stalagmieten en stalactieten loopt vertelt de gids hoe deze adembenemende grotten zich hebben kunnen vormen. Verwacht hier wel een groot aantal mensen, de grotten worden gezien als een van de belangrijkste attracties van Puglia.

Grotta della Poesia

Naast dat je goed kunt zwemmen in de zee die rondom Puglia ligt, is Grotte del Poesia een unieke ervaring. Pal naast de zee vind je deze inham in de rotsen waar een natuurlijk bad met prachtig blauw water is gecreëerd. Vanaf de rotsen kun je het water inspringen of heerlijk zwemmen. Het is een schilderachtig plekje bij het plaatsje Roca Vecchia. In de zomermaanden schijnt het er erg druk te worden, dus ik kan me voorstellen dat het er dan iets minder idyllisch uit zal zien.

torre sant'andrea

Torre Sant’Andrea

Tot slot is ook Torre Sant’Andrea een bezoek waard. Deze rotsen deden me denken aan De Twaalf Apostelen in Australië. Het zijn twee prachtige kliffen in het azuurblauwe water en er is wederom geen toerist te bekennen. Vanaf de rotsen aan de zijkant kun je goed chillen en vanuit daar onder de boog van de klif door zwemmen.

De natuur in Puglia heeft mij enorm verrast. Ik kan dan ook iedereen aanraden dit deel van Italië te bezoeken! Ben jij wel eens in Puglia geweest?

 

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!