Je hebt de Mexicaanse plaatsnaam ongetwijfeld ooit voorbij zien komen: Tulum. Voordat we dit dorpje bezochten, stelden we het ons voor als een klein kustplaatsje met een paar straten, vol palmbomen en weinig verkeer. Gelegen aan het strand en – als we Instagram mochten geloven – met veel hippe restaurants. Viel dat even tegen! Dat Tulum veel fotogenieke plekjes heeft kunnen we niet ontkennen, maar dat deze plekjes vooral aan drukke wegen liggen zie je natuurlijk niet. En dat Tulum een half uur fietsen vanaf het strand ligt, had ook niemand aan ons verteld. In deze blog vertellen wij je waarom Tulum niet helemaal aan onze verwachtingen voldeed.

Begrijp ons niet verkeerd: Tulum ligt relatief dicht bij de zee en er zijn inderdaad eindeloos veel goede restaurants en leuke koffietentjes. Hét recept voor een heerlijke vakantiebestemming, zou je denken. Toch willen wij je ook vertellen hoe het dorpje écht is, zodat je niet al te veel hoopvolle verwachtingen krijgt van de foto’s en verhalen die erover rondgaan. Onderstaand vijf dingen die ons teleurstelden.

Grote autoweg door Tulum

Dwars door Tulum loopt een grote vierbaans autoweg. Dag en nacht rijdt hier verkeer, omdat het de doorgaande route is van Chetumal naar Cancun. Wij willen je dan ook aanraden om voor je eigen rust een accommodatie te boeken die niet aan deze weg ligt.

Het strand is ver weg

Het centrum van Tulum ligt 5 kilometer van het strand af. Op zich geen ramp, ware het niet dat je langs een grote drukke weg moet fietsen om er te komen. Het eerste gedeelte is er een fietspad, maar die stopt na een paar kilometer waarna er tientallen auto’s en vrachtwagens langs je heen razen. Niet de meest ontspannende route. Er is geen rustige weg door de natuur en lopend naar het strand is daarom ook niet zo’n goede optie.

Entree voor strandtenten

Eenmaal bij de kust is het nog best een opgave om ook daadwerkelijk op het strand te komen. Tussen de weg en het strand vind je namelijk een eindeloze rij dure hotels en beachclubs. De enige manier om op het strand te komen is via deze hotels en clubs. Op sommige stukken is dit helaas alleen mogelijk als je er logeert, gaat eten of entree betaalt. En geloof ons, de prijzen liegen er niet om.

Strand vol met zeewier

Dit is absoluut niet iets waar de Mexicanen zelf iets aan kunnen doen, maar het is wél goed om te vermelden: een groot deel van het jaar ligt er zeewier op de stranden. Door de opwarming van de aarde is er een nieuwe zeestroom ontstaan die zorgt voor een grote aanvoer van zeewier. Hierdoor hangt er een nare geur op het strand, is zwemmen in de zee absoluut niet aantrekkelijk en is het strand een stuk minder idyllisch.

Hoge prijzen

Tot slot is het ook goed om te vermelden dat de prijzen in Tulum een stuk hoger liggen dan in de rest van Mexico. Zowel voor een overnachting als voor een flesje Corona betaal je al gauw het dubbele. Vooral in de fancy beachclubs aan het strand betaal je de hoofdprijs.

Tips voor Tulum

Genoeg gezeurd: er is ook veel moois te beleven in Tulum. Vooral voor horecaliefhebbers is er meer dan genoeg te doen. Ga absoluut eten bij El Camello Jr, een fantastisch visrestaurant met een fijne local vibe. Drink een vegan beetroot latte met gember bij CoCon.Amor. Huur een fiets om naar het strand te gaan en strijk neer bij La Eufemia, de leukste strandtent van Tulum waar je normale prijzen betaalt voor taco’s en bier. Oh, en vergeet ook zeker de cenotes en de ruïnes van Coba niet!

strandtent tulum

Conclusie: Tulum is prima voor een paar dagen

Misschien ben je het absoluut niet met ons eens of vind je dat we zeuren. Hoe dan ook, we willen graag eerlijk zijn en geen verkeerde verwachtingen scheppen. Wij hadden zelf namelijk een prachtig paradijs verwacht en dat kwam vooral door de verhalen op blogs en de foto’s op Instagram. Wanneer je een reis gaat maken door Mexico raden wij Tulum dus niet per se aan voor een lang verblijf. Het plaatsje is echter prima om een paar nachten door te brengen. Als je het ons vraagt, kun je beter tijd bewaren voor andere plekken in Mexico. Want die zijn absoluut onvergetelijk!

Hopelijk hebben jullie iets aan onze eerlijke mening. We horen graag wat jullie van Tulum vinden!

tulum ruine

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!