Waar in Azië uit eten gaan vaak goedkoper is dan zelf koken, is dit in Midden- en Zuid-Amerika niet altijd het geval. Wanneer je hier voor langere tijd gaat backpacken, heb je wellicht niet het budget om iedere dag buiten de deur te eten. Bovendien is het soms fijn om een gezonde maaltijd te koken. Gelukkig heb je in Midden- en Zuid-Amerika veel mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan: in vrijwel alle hostels zit wel een keuken en je kunt flink wat ingrediënten kopen in de supermarkt. Tijdens onze reizen hebben wij dan ook regelmatig gekookt, waardoor we weten wat goede en eenvoudige gerechten zijn om te maken. In deze blog delen we onze favoriete budget maaltijden met jullie voor smakelijke inspiratie!

Kitchen essentials voor in je backpack

Zoals het cliché luidt, is een goede voorbereiding het halve werk. Dit geldt zeker voor de reizende koks onder ons. Na wat mislukte pogingen in gebrekkige keukens was de frustratie zo hoog opgelopen dat we besloten om een kleine voorraad aan te leggen. Met wat basisingrediënten kan namelijk iedere maaltijd omgetoverd worden in iets lekkers. Daarom sloegen wij vaak de volgende basisingrediënten in:
– Peper & zout
– Groentebouillonblokjes
– Onze favoriete kruiden, zoals kaneel, komijn, chilipoeder en currykruiden
– Een klein flesje olijfolie
– Sojasaus

Met bovenstaande handige tools op zak word je niet direct uit het veld geslagen als je in een gebrekkig hostel bent beland.

Ontbijt

Als er geen ontbijt bij jouw overnachting zit inbegrepen, vormen de volgende receptjes fijne inspiratie. Zo hoef je niet op zoek naar een bakker of een duur ontbijt buiten de deur!

Havermout

Voor een goede start van de dag met een voedzaam ontbijt is een klassieke portie havermout een perfecte optie. Het is goedkoop, het vormt een goede bodem en je kunt een zak havermout gemakkelijk meenemen in je backpack naar de volgende bestemming. Koop een grote zak havermout en een pak (soja)melk. Verwarm dit samen in een pannetje en voeg er eventueel wat kaneel en geprakte banaan aan toe. Top af met verschillende soorten vers fruit en je hebt een heerlijk ontbijtje. Tip: koop in plaats van een pak melk een zakje sojapoeder. Dit is langer houdbaar en bovendien makkelijk te vervoeren wanneer je ergens kort verblijft. Als je dit poeder mengt met drinkwater smaakt het gewoon naar sojamelk.

Bananenpannenkoeken

Heb je zin in een iets luxer ontbijtje? Maak dan bananenpannenkoekjes! Uitgaande van twee personen meng je twee geprakte bananen met een ei, havermout en een beetje kaneel goed door elkaar. Gezien de gemiddelde staat van de pannen in hostels is het verstandig om de pannenkoekjes te bakken in wat olie. Zo voorkom je een aangebrand ontbijt. ;)

Scrambled eggs
Hoewel je in hostels regelmatig eieren als ontbijt krijgt voorgeschoteld, maakten we dit snelle gerecht ook zelf klaar. Het is namelijk een spotgoedkope en eenvoudige optie; het enige wat je nodig hebt zijn een paar eieren, peper, zout en eventueel wat tomaten en ui.

koken op reis

Lunch & diner

Op reis ben je vaak de hele dag on the road voor een verre hike of een citytrip (oké, op wat luie stranddagen na). Een voedzame lunch en diner zijn dan ook erg welkom. Hierbij is het een kunst om zo min mogelijk kitchen tools nodig te hebben, want daar ontbreekt het vaak aan in de hostels. Eenpansgerechten zijn daarom ideaal en zullen je leven als backpack-kok een stuk gemakkelijker maken! Aangezien ze in Midden- en Zuid-Amerika ook ‘s middags vaak warm eten, bereidden we onderstaande gerechten zowel voor lunch als diner. Wel zo handig!

Burrito

Een simpele maaltijd die je vrijwel overal wel kan maken is een burrito. Deze kun je vullen met alles waar je maar zin hebt. Helaas zijn de beschikbare ingrediënten in sommige gebieden beperkt, dus moet je af en toe wat fantasie gebruiken. Wij maakten vaak (een variant op) kant en klare wraps gevuld met bonen, paprika, maïs, ui en tomaat. Bak voor een warme variant de ingrediënten even kort op en maak er guacamole bij voor de finishing touch. Avocado’s zijn vrijwel overal verkrijgbaar en in Latijns-Amerika smaken ze lekkerder dan ooit!

Shakshuka

Dit van oorsprong Israëlische gerecht klinkt misschien ingewikkeld, maar schijn bedriegt. Je bent namelijk al een heel eind als je tomaten uit blik en eieren hebt gevonden. Bak wat ui, knoflook en paprika in een pan en roer de tomatensaus erdoor. Maak kuiltjes in de saus waar je de eieren in breekt en laat de eieren stollen tot ze gaar zijn. Tip: shakshuka smaakt een stuk beter als je hier kruiden aan toevoegt, zoals chili, komijn en koriander. Heb je genoeg tijd of kun je geen tomatensaus vinden? Maak dan zelf saus door blokjes tomaten te bakken, hier wat water aan toe te voegen en dit een kwartiertje te laten pruttelen totdat je een smaakvolle saus hebt.

Noedels met wokgroenten

Tot onze vreugde was er in veel supermarkten in Midden- en Zuid-Amerika sojasaus te krijgen. Zo konden we heerlijke Aziatische gerechten op tafel toveren als we even genoeg hadden van de mediterrane gerechten. Wij kochten vaak eiernoedels, alle groente die we lekker vonden – en beschikbaar waren -, zoals paprika, broccoli en champignons, en wokten deze in een sausje van soja, knoflook en chili.

Chili (sin carne)

Een van onze favoriete eenpansgerechten was een Mexicaanse chili. Hiervoor bak je wat ui, knoflook en paprika in de pan en voeg je vervolgens tomatensaus, bonen uit blik, mais en flink wat kruiden toe zoals chili, komijn en kaneel. Laat het een tijdje pruttelen, dien op met wat avocado, koriander en je hebt een heerlijke maaltijd. Check goed welke bonen uit blik je koopt, want hier zit in Latijns-Amerika vaak varkensvlees in. Daarom kochten wij vaak gedroogde bonen, die we een nacht in water lieten weken en vervolgens kookten.

koken backpacken

Indiase curry

Eerlijk is eerlijk: om een Indiase curry te kunnen bereiden, heb je kokosmelk nodig. Als we kokosmelk zagen staan in een supermarkt, wisten we al snel wat we die avond zouden maken. Dit gerecht scoort namelijk ook erg goed bij medereizigers. Met wat ui, tomaten, aubergine, verse koriander en kokosmelk staat er al snel een prima curry op tafel. Hier kookten we vaak wat rijst of linzen bij.

Groene linzensalade

Tot slot hebben we nog een voedzaam en gezond recept. Voor deze linzensalade kun je vrijwel alle soorten linzen gebruiken, kijk wat er in de winkel beschikbaar is. Onze favoriete soort zijn de groene linzen, omdat die wat steviger blijven als je ze kookt. Bereid de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking en bak ondertussen wat ui en courgette. Meng deze met sla, olijven en zachte kaas tot een heerlijke salade!

Kook jij wel eens tijdens het reizen? Wat is dan jouw favoriete gerecht? Laat het ons weten! Wij zijn altijd op zoek naar inspiratie.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!