Plastic: het is overal. In de supermarkt ligt groente en fruit in plastic verpakt, plastic boodschappentassen gaan als zoete broodjes over de toonbank, koffie to go wordt afgesloten met plastic deksels en drinkflesjes worden gemaakt van plastic. Waarschijnlijk weet je wel dat dit materiaal heel slecht is voor ons milieu: plastic vergaat niet en is niet op een efficiënte manier op te ruimen. Het belandt vaak in de oceaan, waardoor zeedieren erin verstrikt raken. Tijd om daar eens wat aan te doen. Minder plastic gebruiken lijkt misschien lastig, maar dat is het niet. Sterker nog, het is eigenlijk heel leuk en simpel om op zoek te gaan naar slimme alternatieven. Eco life hacks, wij zijn er dol op! Hier delen we onze tips om minder plastic te gebruiken.

Gebruik siliconen afsluitdeksels (BPA-vrij)

In plaats van eten af te dekken met plastic folie of aluminiumfolie, gebruiken wij nu handige dekseltjes die je keer op keer opnieuw kunt gebruiken. Deze herbruikbare, BPA-vrije afsluitdeksels zijn onze favoriete recente ontdekking geworden.

Ecoffeecup blauw hergebruiken

Herbruikbare koffiebeker

Wij zijn echte koffieliefhebbers en een tripje met de trein betekent dan ook vaak dat we een koffie to go halen. Het begon ons tegen te staan dat je voor iedere koffie een wegwerpbekertje gebruikt en daarom besloten we een herbruikbare koffiebeker aan te schaffen. Als je die standaard in je tas laat zitten, bespaar je iedere keer weer wat afval. Bonuspuntje: op veel plekken krijg je tegenwoordig korting als je een eigen koffiebeker meeneemt (onder andere bij Albert Heijn To Go, Julia’s en Kiosk).

Doe boodschappen met een herbruikbaar tasje

Een paar jaar geleden werd er een verbod ingevoerd op het gratis weggeven van plastic tasjes. Dit is al een mooie verbetering, maar toch kun je eenvoudig nog een stapje verdergaan door gewoon zélf een boodschappentas mee te nemen. Wij hebben in iedere tas wel een stevig, dun en opvouwbaar boodschappentasje gestopt, zodat we nooit meer zomaar plastic tasjes aan hoeven te schaffen.

Kies voor een composteerbaar telefoonhoesje

Telefoonhoesjes worden in alle kleuren en maten verkocht. Deze plastic hoesjes belanden na een paar maanden gebruik helaas vaak in de prullenbak. Een Pela Case is een duurzamere bescherming voor je telefoon. Dit zijn de eerste telefoonhoesjes die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Als je Pela Case toe is aan vervanging, kun je ‘m in de tuin leggen en dan zal hij na een tijd gewoon weer gecomposteerd zijn.

Koop een herbruikbaar flesje water

Heel simpel én heel handig: koop een waterfles die je keer op keer opnieuw kunt gebruiken. Zorg dat deze BPA-vrij is, zodat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt. Een van onze favoriete duurzame merken is Retulp. Met de aanschaf van zo’n fles steun je bovendien drinkwaterprojecten in derdewereldlanden.

Bamboe rietjes

Plastic rietjes zijn misschien wel de meest nutteloze stukjes plastic die er zijn. Je kunt deze namelijk zo gemakkelijk vervangen door een rietje dat je meerdere malen kunt gebruiken. Deze rietjes zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, zoals de rietjes van bamboe van Susty. Save a straw, save a turtle.

boodschappennetjes

Koop herbruikbare groentezakjes

Wanneer je losse stuks groente of fruit haalt in een supermarkt, is het erg verleidelijk om een plastic tasje te pakken. In plaats daarvan kun je echter ook wat lichtgewicht netjes in je tas stoppen. Deze groentenetjes zijn op veel plekken te koop; wij scoorden die van ons gewoon bij de Lidl (ja, echt).

Doe boodschappen op de markt

Simpel, maar effectief: doe boodschappen op de markt. Groente en fruit is op de markt vaak niet in plastic verpakt, dus een rondje markt scheelt weer een hoop verpakkingen. Neem je eigen groentenetjes en boodschappentasjes mee voor het beste eco resultaat.

werfzeep

Koop shampoo zonder microplastic en zonder plastic fles

Onze nieuwste ontdekking: Werfzeep. Dit is handgemaakte zeep met biologische ingrediënten – dus zonder plastics, palmolie, synthetische toevoegingen en dierlijke vetten. Ze hebben diverse soorten producten, van shampoo tot huishoudzeep. Wij zijn fan!

Wattenstaafjes van biokatoen

De meeste wattenstaafjes zijn gemaakt van plastic en zitten bovendien verpakt in een plastic doosje of zakje. Gelukkig zijn er duurzame varianten op de markt, met stokjes gemaakt van bamboe en watjes van biologisch katoen. In het beste geval is ook de verpakking gemaakt van gerecycled materiaal. Zo heb je wattenstaafjes die volledig biologisch afbreekbaar.

Hopelijk laten deze tips zien dat het eigenlijk best simpel is om minder minder plastic te gebruiken. Bijna zonde om deze mooie alternatieven niet eens uit te proberen, toch? ;) Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we het plasticgebruik hopelijk fors verminderen. Heb jij nog andere duurzame tips voor een plasticlozer bestaan? Laat het ons dan zeker weten, we zijn dol op eco life hacks.

Benieuwd naar meer tips voor een duurzamer leven? Lees onze blog met simpele tips voor een bewuster bestaan.