Deze zomer maakten we een rondreis door het magische Marokko! Van Marrakesh trokken we naar de kust, waarna we doorreisden naar het noorden. Helaas hadden we voor vertrek geen huurauto geboekt en waren er last minute geen auto’s meer beschikbaar. Hierdoor waren we tijdens onze 1,5 week in Marokko aangewezen op het openbaar vervoer. Hoewel ik overal las dat het reizen met het openbaar vervoer in Marokko goed geregeld zou zijn, wil ik je na enkele bijzondere ervaringen graag wat tips meegeven voor een zorgeloze reis!

Openbaar vervoer in Marokko

Onze ervaring met de bus

Toen het niet lukte om in Essaouira een auto te huren, moesten we vanaf hier met het openbaar vervoer naar onze volgende bestemming. Essaouira heeft geen treinstation, dus besloten we de bus te nemen naar El Jadida. Volgens Google Maps zou deze tocht 3,5 uur duren, maar we zijn zo’n 7 uur onderweg geweest. Er hing een grillige sfeer op het busstation in Essaouira, de bus stopte overal en er was geen airconditioning. Al met al heb ik die dag met mezelf afgesproken dat ik nooit meer iemand aan zou raden om met de bus te reizen in Marokko. Maar eerlijk is eerlijk: het is budget wise een mooie optie (ongeveer 40 Dirham voor een 2 à 3 uur durende busreis). Wanneer je je instelt op een lange rit en jezelf in de zomer voorbereidt op de hitte, is er niets aan de hand en is het dus zeker voor de budget traveller een prima manier om te reizen.

Tips voor jouw busreis door Marokko

Kies jij ervoor om per bus door Marokko te reizen? Vraag dan rond naar ervaringen over busmaatschappijen, want hier schijnt nog aardig wat verschil in te zitten. Ons werd later nog de maatschappij CTM aangeraden. Deze maatschappij heeft dienstregelingen op de lange afstanden in Marokko en de bussen zagen er ook goed en luxe uit. Verder hebben de meeste steden – op enkele kleine plaatsen zoals Essaouira na – een prima busstation waar je aan het loket een kaartje kunt kopen. Indien je op een plek instapt waar geen officieel busstation is, is het slim om eerst te kijken wat de lokale bevolking neerlegt voor een buskaartje. De verkopers proberen je namelijk in eerste instantie voor de hoofdprijs in de bus te krijgen. Probeer tot slot zelf je koffer in het bagageruim te leggen. De mannen die dit voor je doen eisen daarna namelijk vaak een vergoeding voor hun (ongevraagde) hulp. Overigens gaan zij ook al akkoord met een paar symbolische Dirham, als je ze daarna vriendelijk bedankt en wegwuift.

Reizen met openbaar vervoer in Marokko

Een treinreis door Marokko

Vanuit El Jadida hadden we weer een lange reis voor de boeg, omdat we vanwege tijdgebrek in een keer door moesten reizen naar Tanger. Na bovenstaand busavontuur waren we toe aan iets meer comfort en daarom besloten we deze afstand af te leggen per trein. Dit was een hele goede beslissing: het Marokkaanse treinstelsel is zeer goed geregeld! Op de website van ONCF zijn alle vertrek- en aankomsttijden te vinden.

Tips voor een soepele treinreis

Mijn eerste advies is om je wel flexibel op te stellen. Onze eerste trein vertrok een halfuur eerder dan gepland, onze tweede trein vertrok een halfuur later. Je kunt je treinkaartjes aanschaffen op het station zelf. Ons werd door een welgestelde local geadviseerd om wat extra geld te investeren in een eersteklas treinkaartje. Al met al was dit slechts een paar euro duurder en bood het ons wel een stuk meer luxe dan een tweedeklas kaartje. Wanneer je eersteklas reist, krijg je namelijk een aangewezen zitplaats in een zes-persoonscoupé mét airconditioning. En geloof me, daar ga je blij mee zijn in de Marokkaanse hitte ;-)

Zelf hebben we niet tweedeklas gereisd, dus het exacte verschil kan ik je niet vertellen. Het was echter zo’n ontspannen reis dat ik je een eersteklas-ticket hoe dan ook aanraad! Vraag tot slot aan het treinpersoneel naar je exacte reisroute. Voor het traject El Jadida – Tanger dienden wij over te stappen in Casablanca, maar dit stond online niet aangegeven. Ook worden tussenstops niet altijd duidelijk omgeroepen, dus houd in de gaten waar je je bevindt.

Tips voor een Marokkaanse taxirit

Taxi’s zijn hét vervoersmiddel in Marokko, maar ook één groot avontuur. Hoewel wij online lazen dat we het beste iedere taxichauffeur konden vragen om op de meter te rijden, leert onze ervaring dat ze dit (met name in Marrakesh) vertikken. Vraag daarom aan de lokale bevolking wat een taxirit naar jouw bestemming ongeveer mag kosten, zodat je weet wat de normale prijs is. Onthoud dat taxichauffeurs zo’n 3 tot 4 keer te hoog inzetten en dat ze afdingen zien als één groot spelletje. Voel je vooral niet ongemakkelijk en zie er de humor van in, dan gaat het een stuk soepeler! Er zijn taxi’s genoeg, dus aarzel niet om weg te lopen naar een andere chauffeur als je de prijs te hoog vindt.

Een auto huren in Marokko

Hoewel met name het treinstelsel heel goed geregeld is en het Marokkaanse openbaar vervoer goed betaalbaar is, gaan wij de volgende keer toch voor een huurauto. Een auto geeft je veel meer vrijheid en maakt je een stuk flexibeler om te gaan en staan waar je wilt. Wij hadden verwacht dat we de huurauto ook last minute konden boeken en dat dit mogelijk zelfs goedkoper zou zijn.

Hier hadden we echter iets beter over na moeten denken. Wij reisden namelijk door het land tijdens het Offerfeest, een van de belangrijkste feestdagen in Marokko. Vrijwel de gehele lokale bevolking heeft die dagen vakantie en besteedt dit bij hun familie. Dit betekende dat vele autoverhuurders in Essaouira ‘uitverkocht’ waren en de overige verhuurbedrijven de hoofdprijs vroegen. Kortom, regel je huurauto (met name in het hoogseizoen) vooraf online, zodat je deze kans niet misloopt! Óf vraag een paar dagen voor je naar je volgende bestemming trekt of je de auto vast kan reserveren. Zo kun je optimaal genieten van dit bijzondere land!

Wil je vanuit Marokko verder reizen naar Spanje? Lees dan ook onze blog met tips over de boottocht.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!