Het woord duurzaamheid had voorheen een beetje een geitenwollensokken-imago. Een goedbedoeld concept, maar wel met een suffe nasmaak. Gelukkig maakt duurzaamheid een opmars en wordt het groene imago steeds vaker in een hip jasje gestoken. Vegetarische restaurants en circulaire broedplaatsen schieten als biologische paddenstoelen de grond uit. En wij? Wij worden daar vooral heel blij van!

Bewust consumeren in de Randstad, onze groene bubbel

Sophie en ik zijn ons steeds bewuster van het belang van een bewuste levensstijl. Het klimaat is aan het veranderen en de keuzes die wij maken, dragen bij aan deze verandering. Tijd om actie te ondernemen. Vlees is van ons menu geschrapt, we hebben een groene energieleverancier (zónder sjoemelstroom) en onze bank is ingeruild voor een duurzamer alternatief. Om ons heen leeft het onderwerp ‘duurzaamheid’ en al dat groene gedrag werkt aanstekelijk. Het is een fijne, groene bubbel, maar af en toe slaat het ook een beetje door. Als consument wordt het je niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Duurzaamheid is hip geworden, dus iedereen claimt opeens duurzaam te zijn. En juist door de oneindige keuzes en duurzaamheidsclaims is het moeilijk om te bepalen wat nu écht een groene keuze is.

Alle kleine beetjes helpen

Hoe ingewikkeld duurzaam consumeren ook in elkaar steekt, wij worden wél heel blij van verantwoord bezig zijn. Hoe mooi is het dat je kleine veranderingen aan kan brengen in je leven, waarbij je dingen leert over de natuur – en waar de natuur vervolgens ook nog baat bij heeft?! Met kleine maatregelen kun je al een verschil maken en bewust worden van je keuzes is de allereerste stap. Het liefste willen wij daarom ons enthousiasme overbrengen naar onze vrienden, familie en volgers van Food & Spots. Want als de mogelijkheden oneindig zijn, betekent dat ook dat het eenvoudig is om met kleine stapjes bij te dragen aan een groenere wereld.

Reizen en duurzaamheid: onverenigbaar?

Ha. En nu komt de aap uit de mouw. Of eigenlijk: dit is de adder onder ons groene gras. Want wij zijn natuurlijk dol op reizen. Hoewel we ons in Amsterdam uiteraard altijd braaf per fiets verplaatsen, is vliegen een van onze valkuilen. Het zorgt voor een enorme CO2-uitstoot, maar toch gaat er geen jaar voorbij zonder dat we in het vliegtuig stappen. Want eerlijk is eerlijk: hoe kom je anders in Sri Lanka of Mexico?

Het duurzame conflict

Juist deze tegenstrijdigheid trekt ons aan. Hoewel wij lange afstanden afleggen per vliegtuig, denken we namelijk wel dat we bij kunnen dragen aan het creëren van bewustzijn. Het is juist goed om aan de slag te gaan met lastige keuzes. Met andere, kleine maatregelen kunnen we ook een verschil maken en bewustwording is het belangrijkste begin van een groenere start.

De laatste weken zijn we op zoek naar bijzondere duurzame initiatieven en lokale ondernemers. Zo schoven we aan tafel bij Instock om over voedselverspilling te praten en kletsten we over gezonde voeding met Oh My Guts. Verder blijven we natuurlijk schrijven over reizen en de leukste adresjes in Nederland. Bewust leven betekent écht niet dat er niks meer mogelijk is!