Als je naar Sri Lanka reist, zijn er een paar dingen handig om te weten voor vertrek. Waar regel je je visum? Hoe steekt de lokale cultuur in elkaar? In deze blog lees je alles wat je moet weten voor de start van je reis. Met deze praktische tips ben je goed voorbereid en kun je optimaal genieten van je reis door het prachtige Sri Lanka.

Tip 1: Visum aanvragen voor Sri Lanka

Een standaard visum voor Sri Lanka is geldig voor 30 dagen. Een visum aanvragen is op dit moment gratis (december 2019). Je kunt hiervoor online een formulier invullen via deze overheidswebsite. Let op dat je niet zomaar een andere website gebruikt die je via Google vindt, want er zijn veel neppe websites actief die geld vragen en dat is pure oplichterij.

Tip 2: Visum verlengen in Sri Lanka

Weet je voor vertrek al dat je langer dan 30 dagen in Sri Lanka bent, dan kun je in de Sri Lankaanse ambassade in Den Haag een visum voor 60 dagen aanvragen. Ben je al in Sri Lanka en wil je vanaf daar je visum verlengen, weet dan dat dit alleen in Colombo kan bij de immigratiedienst. Het verlengen van je visum kost 49 dollar. Geen zin om heen en weer te reizen naar Colombo? Je bent niet de enige. Daarom is er ook een service die dit voor je regelt: het Immigration Services Center. Zij kunnen je paspoort ophalen en voor 3000 roepies extra (15 euro) een verlenging voor je regelen.

Tip 3: Koop een simkaart

Eigenlijk houden we er vooral van om lekker offline te zijn, maar een simkaart bleek in Sri Lanka toch wel handig. Vooral omdat WiFi niet overal goed is en we als freelance copywriters ook graag remote willen werken. Uiteindelijk hielp het ons juist ook om geld te besparen (zie tip 4 en 5!). Met de provider van Dialog schijn je in heel Sri Lanka het beste internet te hebben. Kijk op straat of je een rood Dialog-bord voor een winkel ziet. Daar kun je hoogstwaarschijnlijk een simkaart kopen. Voor een simkaart inclusief 7GB data ben je ongeveer 5 euro kwijt.

Tip 4: Download PickMe

In Sri Lanka rijden overal tuktuk taxi’s rond. Hoewel ze nog relatief goedkoop zijn, weten de chauffeurs ook dat ze toeristen vaak enigszins de hoofdprijs kunnen laten betalen. PickMe is daarom de ideale oplossing. Dit is een Sri Lankaanse Uber, waardoor je altijd verzekerd bent van de laagste prijs. Je kunt de tuktukritjes gewoon cash betalen, dus je hoeft geen creditcard te gebruiken.

Tip 5: Durf te onderhandelen

Sri Lanka is een land waarin volop onderhandeld wordt. Verkopers en drivers zullen altijd proberen om toeristen meer te laten betalen. Het is even wennen, maar durf dus te onderhandelen. Op vrijwel alles kun je afdingen, zelfs op je hotelkamer of guesthouse. Boek je via Booking? Reserveer dan bijvoorbeeld 2 nachten en regel het bijboeken via je guesthouse zelf. Vraag in dit geval gerust om korting. Het guesthouse draagt normaal namelijk een flink percentage af aan Booking, dus ook voor hen is het een stuk voordeliger als je zonder de website boekt.

Als je een simkaart hebt gekocht, dan kun je de guesthouses ook bellen en zelf de overnachting mondeling met hen afspreken. Zo kun je ook vaak wat korting regelen. Nadeel is dat niet alle Sri Lankanen even goed Engels spreken en er een risico is op miscommunicaties.

Tip 6: Sri Lankaans stopcontact zonder wereldstekker

In Sri Lanka hebben ze andere stekkers dan in Nederland. Een wereldstekker is dus handig. Maar je kunt ook zonder wereldstekker gebruikmaken van het stopcontact met je Nederlandse stekkers. Steek een pen in het bovenste gat, duw het lichtjes in tot het klikt en steek dan je normale stekker erin. Geen zorgen, er zit geen stroom op!

Tip 7: Neem een sarong of doek mee

Geloof heeft een belangrijke rol in het dagelijkse leven in Sri Lanka. De hoofdreligies zijn boeddhisme, hindoeïsme, christendom en de islam. In deze culturen bedekken vrouwen hun schouders en knieën. Als westerse vrouw trek je dan ook flink wat bekijks als je schaarser gekleed gaat. Bovendien mag je in alle tempels alleen naar binnen als je knieën en schouders bedekt zijn. Op veel plekken kun je een sarong lenen of huren tegen betaling. Soms kun je helaas niks lenen en in dit geval is het handig om standaard een doek of sarong in je tas te hebben zitten. Uit respect voor de lokale bevolking is het bovendien goed om gepast gekleed over straat te gaan.

Tip 8: Toiletpapier

Bereid je voor: Sri Lankaanse wc’s zijn niet altijd een pretje. Er is bovendien ook vrijwel nooit wc-papier. Stop in Sri Lanka dus altijd een rol in je tas, wel zo handig.

Tip 9: Wees beleefd

Dit klinkt een beetje kinderachtig – maar de Sri Lankanen zijn zo, zo extreem lief. Ze ontvangen je met open armen en zullen je altijd helpen. Gedraag je daar als toerist dus naar. Het zou zonde zijn als hun openhartigheid en vriendelijkheid verloren gaat.

Tip 10: Houd rekening met Poya-dagen, Sri Lankaanse feestdagen

Iedere maand wordt de volle maan gevierd, de zogeheten Poya-dagen. Alle Sri Lankanen hebben vrij tijdens deze feestdagen. Houd er rekening mee dat het die dagen extra druk is bij de tempels. In veel restaurants wordt dan geen alcohol en vlees geserveerd.

Tip 11: Houd rekening met de seizoenen van Sri Lanka

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat en dat betekent dat er flink veel regen kan vallen. Ongeveer iedere 3 à 4 maanden trekt het regenseizoen naar een andere kant van het eiland. Check dus altijd goed via Google welke kant van het eiland bereisbaar is, zodat je reis door Sri Lanka niet in het water valt. Vergeet niet dat ook hier de seizoenen kunnen verschuiven, dus het zal altijd een gokje blijven.

Tip 12: Geniet! 

Sri Lanka is een onwijs bijzondere bestemming. Het eten in Sri Lanka is overheerlijk, de mensen zijn vriendelijk, het land is eenvoudig te bereizen en de natuur is prachtig. Onze laatste tip is dan ook: geniet!

Vragen over Sri Lanka? Lees hier onze andere reisblogs over Sri Lanka of stel je vraag in een comment. 

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!