Op onze reis door Midden en Zuid-Amerika bezochten we ook het prachtige en unieke Costa Rica. Een land met de meest waanzinnige natuur, onwijs veel groen en ontelbaar veel dieren. Wij hebben dan ook een fijne tijd gehad in het land van pura vida, het pure leven! In vergelijking met de omliggende landen is het wel een tikkeltje aan de dure kant, denk hierbij aan Europese prijzen. Maar mocht dit geen probleem voor je zijn, dan zal een bezoek aan Costa Rica je niet teleurstellen.

Wanneer je vanuit Europa naar Costa Rica vliegt kom je aan in de hoofdstad San Jose. Misschien niet wat je wilt horen maar deze stad is helaas niet de moeite waard. Er zijn weinig bezienswaardigheden en het centrum bestaat vooral uit grote winkels. Blijf hier een nachtje om even te acclimatiseren maar besteed je tijd liever elders in het prachtige land.

Tortuegero

Je moet wel geluk hebben met het seizoen maar ben je hier tussen juli en september dan is dit een must go. Tortuegero is een nationaal park in het noordoosten van Costa Rica en je vindt hier en grote variatie aan dieren. Het staat met name bekend om de schildpadden, die in het legseizoen aan land kruipen om een gat te graven en eieren te leggen. Maar ook zijn hier vele vogelsoorten, krokodillen en apen te bewonderen. Het park is alleen per boot te bereiken wat de reis ernaar toe extra speciaal maakt!

Monteverde

Vanuit het oosten van Costa Rica reis je vervolgens meer landinwaarts naar Monteverde. Hier vind je de nevelwouden, ook wel cloud forest genoemd. Dit is een mooi stuk regenwoud waar je uren kunt hiken en allerlei dieren kunt spotten. Zo zagen wij een aantal luiaarden, neusbeertjes en prachtige vogels. Als je geluk hebt spot je hier de zeldzame Quetzal vogel. Hou je van avontuur? Dan zit je hier ook goed! Er worden talloze zipline tours en nachtwandelingen georganiseerd, die beiden een must do zijn.

cloudforest costa rica

Parque Nacional Rincon de la Vieja

Let hier goed op de route, want wij raakten hier hopeloos verdwaald. Je ziet in dit park veel vulkanische activiteit in de vorm van kokende modderpoelen, warmwaterbronnen en zwavelbaden. De vulkaan is nog steeds actief dus sommige wandelpaden zijn helaas dicht. Wel vind je er een waterval waar je heerlijk kunt zwemmen. Onderschat de hike hier naar toe niet, het is een uitdagende route die ongeveer vier uur duurt.

Samara

Na al het hiken is het tijd voor ontspanning! We vervolgen onze route naar de Pacifische kust. Eén van de leukste kustplaatsjes hier vond ik Samara. Met misschien wel het mooiste strand van Costa Rica. Hagelwit zand, niet te veel toeristen, surfers in het water, wat wil je nog meer? Wij verbleven in Camp Supertramp, een hostel opgezet door Nederlanders en een paradijs voor backpackers. Je kunt hier slapen in een dorm, je eigen tentje opzetten of in het huisje in de tuin. Good vibes!

Montezuma

Een andere leuke kustplaats is Montezuma. Dit is een hippieachtig dorp met een gemoedelijke sfeer en veel leuke restaurantjes. Je blijft hier gemakkelijk een week hangen. Plan ook zeker een dagtrip naar de drie watervallen: La Catarata. De hike begint met een pad langs de rivier, na 20 minuten kom je bij de eerste waterval waar je heerlijk kunt zwemmen. Volg dan het steile pad omhoog voor de 2e en 3e waterval waar je je kunt wagen aan een 4 of 10 meter hoge sprong in de waterval.

Turrialba

Tijd om de kust te verlaten en op zoek te gaan naar wat cultuur. Met de boot geraak je weer in het binnenland van Costa Rica en kun je met de bus verder reizen naar Turrialba. Hier ervaar je het echte leven van de locals. Erg leuk en interessant om te zien. Ook kun je hier goed Spaans leren en zijn er veel mogelijkheden om te raften.

Tip: boek de bustickets via Bookaway, zo kom je niet voor verrassingen te staan op het busstation.

Jaco

Om je reis relaxt af te sluiten, raad ik je aan om als laatste naar Jaco te gaan. Hier vind je een prachtig strand en tegelijkertijd het Manuel Antonio Park. Het is een van de bekende, mooiste en rijkste parken van Costa Rica. Je vindt hier niet alleen ongerept regenwoud maar ook een paradijselijk strand en veel aapjes en luiaarden. Je vindt hier wat meer toeristen dan op de andere parken maar dat is niet voor niks..

Heb je ook zin gekregen om je koffers te pakken?

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!