Reistip: vraag de servicekosten van AirBnB terug

Door |2021-02-05T12:35:31+01:00december 29th, 2020|Reistips|0 Reacties
  • airbnb servicekosten

Heb jij in de afgelopen drie jaar wel eens bij AirBnB geboekt? Dan hebben we goed nieuws! Je kunt namelijk de servicekosten van AirBnB die je toen hebt betaald terugvragen. Benieuwd hoe dit precies zit en hoe je dit kunt doen? Lees dan snel verder!

Servicekosten AirBnB terugvorderen

Tijdens onze reizen in Azië, Zuid-Amerika en Europa, maar ook voor weekendjes weg in Nederland boeken wij wel eens via AirBnB. Het is een fijn platform met een groot en overzichtelijk aanbod. In sommige gevallen is het goedkoper dan een hotel en het voelt vaak wat huiselijker aan. Wat wij niet wisten is dat AirBnB met hun platform in strijd met de wet handelt. Het bedrijf rekent namelijk servicekosten aan zowel de huurder als de verhuurder van accomodaties. Dit is niet toegestaan volgens de Nederlandse wet omdat het voor een makelaar verboden is om dubbele bemiddelingskosten te rekenen. Om die reden werden er afgelopen jaar verschillende rechtszaken aangespannen tegen AirBnB. Op 9 maart 2020 oordeelde de rechter dat AirBnB in strijd met de wet heeft gehandeld en de servicekosten die de huurder heeft betaald, terug moet betalen.

Hoe vraag ik de servicekosten terug?

Heb jij in de afgelopen 3 jaar een boeking gedaan? Dan krijg je de servicekosten van deze boekingen dus terug! Je kunt dit helemaal zelf regelen, maar daarvoor heb je wel de nodige juridische kennis nodig. Iets makkelijker is het om dit via een gespecialiseerde tussenpartij te doen. Je betaalt dan een percentage aan dit bedrijf, maar dan regelen zij wel alles voor je en heb je het in een kwartiertje geregeld. Er zijn verschillende partijen die dit voor je kunnen regelen, wij dienden onze claim in bij Dienen van Twee Heren.

Je betaalt de tussenpartij alleen als ze het geld succesvol terugvorderen. Het is dus no cure, no pay! Het percentage wat je betaalt aan hen verschilt per partij, dus hier moet je zelf even onderzoek naar doen. Heb je eenmaal een tussenpartij gevonden, dan vul je jouw gegevens in, je uploadt jouw AirBnB facturen (deze kun je vinden in jouw account op de website van AirBnB) en that’s it!

AirBnB heeft inmiddels aangegeven dat ze een rechtszaak aanspannen tegen een aantal claimbureau’s. Hierdoor kan het proces worden vertraagd, maar de verwachting is dat AirBnB deze zaak niet zal winnen.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!


Hoe vraag ik AirBnB servicekosten terug?2021-01-11T16:37:17+01:00

Je kunt de servicekosten van AirBnB zelf terug vragen, maar daar heb je wel juridische kennis voor nodig. Eenvoudiger is om het via een tussenpartij te doen. Er zijn verschillende partijen die dit voor je kunnen regelen, wij dienden onze claim in bij Dienen van Twee Heren.

Over de auteur:

Reizen is wat ik het liefste doe! Of dit nu met de camper, backpack of dichtbij huis is. Op Food & Spots vind je mijn ervaringen en tips. Daarnaast houd ik enorm van eten en werk ik als online voedingsdeskundige. Stuur me een bericht! Het lijkt me leuk je te leren kennen.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant