Het verkeer in Sri Lanka toetert veel, heel veel. Als teken dat iemand aan de kant moet, bij wijze van groet of als waarschuwing dat je er aankomt in een situatie waar je de mogelijke tegenligger niet kunt zien. Dit maakt de situatie op de weg lekker chaotisch en af en toe nogal gevaarlijk. Ik probeer me hieraan over te geven en te vertrouwen op de buschauffeur die vaak een bijzonder goede reactiesnelheid heeft. Het reizen met openbaar vervoer in Sri Lanka is verder goedkoop, relatief makkelijk en (los van de verkeerschaos) vrij relaxed. Om je een idee te geven hoe je kunt reizen door Sri Lanka, heb ik de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Openbaar vervoer Sri Lanka

Bus

De busritten met een lokale bus zijn soms net een rit in een kermisattractie. Inclusief knipperende lichtjes, hysterische muziek, misselijkmakende bochten en wapperende haren. Het is dus een echte belevenis en het kost je vrijwel niets. Stap snel in zodra de bus stopt, want voordat je het weet, heeft de bestuurder het gaspedaal al weer ingetrapt. Een paar minuten later zal er iemand langskomen bij wie je een kaartje kunt kopen. Voor twee uur in de bus ben je doorgaans €0,75 per persoon kwijt. Je backpack wordt achterin het hok geladen en dan kan het avontuur beginnen. Soms is het erg druk en moet je staan, maar dit is ons in een maand slechts één keer overkomen.

bus sri lanka

Trein

Een populaire activiteit bij toeristen in Sri Lanka is de treinrit van Kandy naar Ella. Het wordt een van de mooiste treinreizen van de wereld genoemd. Je rijdt door de bergen langs kleine authentieke dorpjes en theeplantages. Bijna de hele rit wordt je getrakteerd op de meest prachtige uitzichten. Je ziet de theeplukkers aan het werk die af en toe naar je zwaaien. De treinkaartjes voor de eerste en tweede klasse zijn vaak al snel uitverkocht door groepen toeristen, dus koop deze op tijd als je dit wilt. Wij kochten een dag van tevoren een kaartje voor de derde klasse waar je prima zit tussen een mix van locals en toeristen. Naast de beroemde treinrit kun je ook op veel andere trajecten de trein nemen. Vanaf Colombo loopt er een spoor lang de gehele zuidkust. Dit is ook erg goedkoop, voor 4 uur in de trein betaal je ongeveer €4,00.

trein sri lanka

Tuktuk

Vrijwel overal in Sri Lanka vind je tuktuks, zelfs in de meest afgelegen dorpjes. Het is voor veel inwoners een goede bron van inkomsten. Een tuktuk rit is altijd gezellig: de driver vraagt vaak waar je vandaan komt en maakt een praatje. Met name voor korte afstanden is de tuktuk heel fijn. Bijvoorbeeld wanneer de afstand van het busstation tot aan de accommodatie net te ver is om te lopen, of wanneer je geen zin hebt om in 33 graden in de volle zon met je backpack te zeulen. Het is ook mogelijk om langere afstanden met een tuktuk te reizen. In principe willen ze je overal wel heen brengen. Dit is wel wat duurder, omdat het natuurlijk een soort taxi is. Voor een rit van 4 uur betaal je zo’n €40,00. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen tuktuk te huren en op een soort roadtrip te gaan (maar dan anders). Wanneer je goed kunt rijden en niet bang bent voor de chaos in het verkeer is dit een leuke optie.

tuktuk sri lanka

Heb je nog vragen over reizen in Sri Lanka? Laat het me weten, dan kan ik je nog meer vertellen over deze fijne bestemming!