Zodra je in Rincon del Mar komt, word je betoverd door dit Colombiaanse vissersdorpje. Hier eet je verse vis op een plastic stoeltje aan het strand, geniet je van de Caribische vibe, zie je de zon zakken in de zee en stap je vanuit je hostel recht het strand op. Het is de ultieme bestemming voor een paar rustige dagen ‘off the beaten track’ in Colombia. Momenteel staat het vissersdorpje nog niet op de bucket list van alle backpackers, maar deze plaats is het bezoeken meer dan waard. Vanaf Cartagena sta je namelijk al binnen een paar uur in dit prachtige kustplaatsje.

Off the beaten track in Colombia

Vanaf Cartagena stapten we ‘s ochtends vroeg in de bus naar San Onofre. We waren de enige toeristen in deze bus en zodra we uitstapten in dit afgelegen dorpje werden we besprongen door tientallen scootertaxi drivers, die ons maar al te graag naar Rincon del Mar wilden brengen. We stapten achterop bij twee jongens, die ons met gierende banden een halfuur lang door de dorre, bloedhete omgeving naar Rincon del Mar reden.

RincondelMar_Colombia

Het Caribische paradijs in Colombia

In Rincon del Mar leeft de bevolking het tranquilo Caribische leven zoals ik me dat altijd voorstelde. Het dorpje bestaat slechts uit een paar stoffige straten, waar enkel een handvol restaurantjes en hostels te vinden zijn. Plaatselijke families schuilen voor de brandende zon onder de bomen op het strand, waar ze samen urenlang verhitte maar gezellige discussies voeren. Ondertussen bedient de vrouw des huizes haar gasten op het plastic terrasje op het strand en bereidt een van de familieleden de verse vis op de grill. Alles gaat muy tranquilo; haast bestaat hier niet.

Rincon_del_Mar_Colombia

Wat te doen in Rincon del Mar?

In Rincon del Mar is vrij weinig te doen, en juist dat maakt het zo’n fijne bestemming. Je kunt hier heerlijk een paar dagen bijkomen van drukke steden zoals Medellín of Cartagena. Verder organiseren de meeste hostels enkele tours, zoals zwemmen met plankton, snorkelen en boottochten naar de nabijgelegen San Bernardo eilanden. Vraag naar de mogelijkheden bij je hostel. Ga zeker een keer eten op het strand van Rincon del Mar, waar je heerlijke verse vis, garnalen en kreeft kunt bestellen. En verder? Verder doe je vooral helemaal niets, geniet je van het heerlijke weer en de lauwwarme, rustige zee.

Hoe kom je in Rincon del Mar vanaf Cartagena en Medellín?

Vanaf Cartagena gaan er vanaf het centrale busstation diverse bussen richting San Onofre. Dit duurt ongeveer 2 uur en kost rond de 20 000 COP (5,60 euro, februari 2018). Vanaf dit plaatsje neem je een motortaxi, die je voor 10 000 COP (2,90 euro) in een halfuur naar Rincon del Mar brengt. Vanaf Medellín gaan er nachtbussen van de maatschappij Espreso Brasilia naar San Onofre. Deze nachtbus kost ongeveer 115 000 COP (33 euro, februari 2018) en duurt 11 à 12 uur. Na deze reis neem je ook de motortaxi om in Rincon del Mar te komen.

Waar te verblijven in Rincon del Mar?

Er zijn nog niet heel veel hostels te vinden in Rincon del Mar. Mamallena is een van de bekendste hostels, dat aan het strand ligt. Wij hebben hier twee nachten geslapen. Het hostel Rincon del Frances voelde voor ons echter nog een stuk gezelliger aan en dit hostel grenst ook gelijk aan het strand. Dit laatste hostel heeft bovendien ook een fijne open keuken en oogt een stuk lichter en ruimer dan Mamallena.

Rincon_del_Mar_Colombia_3

Rincon del Mar is een aanrader voor iedereen die even wil ontsnappen aan de toeristische drukte aan de bekende Caribische kust van Colombia. Want eerlijk is eerlijk, plaatsen zoals Palomino zijn de laatste jaren behoorlijk ondergesneeuwd door het toerisme. Aangezien Rincon del Mar nog wat minder bekend is, kunnen we ons voorstellen dat je er vragen over hebt. Stel deze gerust!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!