Salento is een van de beroemdste plaatsjes in Colombia. Het stadje ligt in de ‘Coffee Triangle’, een regio die bekendstaat om de heerlijke koffie die er wordt verbouwd. De gekleurde huisjes, de Cocora Valley, de vele koffieboerderijen en de gezellige gekleurde straten maken Salento een must visit tijdens een reis door Colombia. In deze blog vind je alle highlights en tips over Salento: wat je er kunt doen, waar je kunt verblijven en hoe je er komt!

salento colombia

Hiken door Valle de Cocora

Een van de dingen die je zeker gedaan moet hebben als je Salento bezoekt, is hiken door Cocora Valley. Deze wandeltocht duurt gemiddeld 5 uur en de diverse landschappen zijn adembenemend mooi! De eerste drie uur loop je bergop, door groene weilanden, waarna je een jungle inloopt met talloze hangbruggen die je over moet steken. Na een flinke klim naar boven word je in het gezelschap van tientallen kolibries beloond op een kop koffie. Na deze pauze vervolg je de tocht, die eindigt in een van de mooiste valleien van Colombia: Valle de Cocora. Hier staan honderden metershoge palmbomen, waarvan sommige wel 80 meter hoog zijn.

koffie salento colombia

Bezoek een coffee farm

Ook een bezoek aan een koffieplantage kan niet ontbreken tijdens je trip naar Salento. Wij kozen voor een tour bij Don Elias, een van de weinige ecologische plantages in Salento. Dit was een echte aanrader: de kleinzoon van Don Elias spreekt perfect Engels en vertelde ons alles over het proces van het verbouwen van koffie. Deze tour kost 10.000 pesos, inclusief een kopje verse koffie na afloop van de tour. Wanneer je geïnteresseerd bent in een grootschalige plantage, dan is El Ocaso zeer aan te raden. Vanaf het dorpje loopt er een mooie wandeltocht (ongeveer een uur) richting beide plantages. Wanneer je vanaf de ‘gele brug’ naar het hostel La Serrana loopt, staan er diverse borden die El Ocaso aangeven. De boerderij van Don Elias ligt 200 meter verderop. Niet te missen!

restaurants salento colombia

Trucha eten

Salento staat niet alleen bekend om de goede koffie en metershoge palmbomen, maar ook om de heerlijke trucha. Voor 15.000 tot 25.000 pesos kun je deze verse forel met patacon (gefrituurde banaan) en salade proeven. Deze vis wordt vaak bereid in een crèmesaus. Wanneer je liever een gegrilde vis wil, bestel dan trucha a la plancha. Erg lekker!

Drink een lekkere bak koffie

Voorheen werd ongeveer 85% van de beste koffie geëxporteerd naar het buitenland, maar daar proberen ze nu verandering in te brengen. Er zijn diverse koffietentjes waar je koffie in goede kwaliteit kunt bestellen. Onze favoriete adresjes waren Jesús Martin en L’K’fee. Hoewel Brunch een van de bekendste plekken is om te eten in Salento, raden we de koffie hier ten zeerste af. Voor de cappuccino gebruiken ze namelijk oplosmelk. ;)

salento colombia

Beklim de trappen naar het uitzichtpunt

Aan het einde van de meest toeristische straat (Calle Real) in Salento begint de weg naar de mirador, het uitzichtpunt over Salento. Het is het zeker waard om deze trappen te beklimmen: eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over de groene heuvels en het stadje. Tip: beklim de trappen net voor zonsondergang, dan hangt er een mooie gloed over het dorp heen!

Waar te verblijven in Salento?

Er zijn ontelbaar veel hostels in Salento. La Serrana en Coffee Tree Boutique zijn twee populaire hostels die wat verder uit Salento liggen, maar bekendstaan om hun prachtige locatie, goede eten en gezellige sfeer. Boek deze hostels wel een paar dagen van tevoren, want door hun populariteit zijn ze (helaas) vaak volgeboekt.

tips salent colombia

Zo kom je in Salento: vanaf Bogota

Vanaf Bogota zijn er twee opties om in Salento te komen, namelijk via Armenia of Pereira. Dit betekent dat je eerst vanaf Bogota naar Armenia (6 tot 7 uur) of Pereira (ongeveer 6 uur) reist en vanaf daar de bus moet nemen van een klein uurtje naar Salento. Wij kozen ervoor om via Armenia te gaan en boekten een nachtbus naar Armenia vanaf het busstation Salitre in Bogota. Deze busrit kost ongeveer 45.000 – 55.000 Pesos en hoef je niet per se vooraf te reserveren. Wanneer je rond 20.00-20.30 uur op het busstation bent, heb je namelijk voldoende tijd om een ticket te kopen bij een van de vele maatschappijen. Ieder halfuur vertrekt er wel een bus richting Salento. Vanaf Armenia vertrekken er ieder kwartier kleinere, lokale bussen naar Salento (ook ‘s ochtends vroeg). Deze busreis kost 2.600 Pesos en duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Zo kom je in Salento: vanaf Medellin

Vier keer per dag vertrekt er een directe mini-van vanaf Medellin naar Salento. Deze reis met de maatschappij Flota Occidental kost ongeveer 45.000 pesos en duurt 6 à 7 uur. Indien je liever een nacht aan accommodatie bespaart, dan kun je ook vanaf Medellin een nachtbus pakken naar Armenia of Pereira. Ook deze nachtbussen hoef je in principe niet vooraf te boeken; voor deze bestemmingen kun je ook op de avond zelf een ticket aanschaffen op de terminal. Eenmaal in Armenia of Pereira kun je, net als vanaf Bogota, een kleinere bus nemen naar Salento.

Heb je vragen over een bezoek aan Salento? Stel ze gerust!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!