Het dorpje Santa Cruz de Mompox werd in de 16e eeuw gesticht aan de oever van Rio Magdalena in Colombia. Jarenlang speelde deze gemeente een belangrijke rol in de Spaanse kolonialisering van dit deel van Zuid-Amerika. Deze geschiedenis zie je nu nog terug in de koloniale straten en de talloze kerken. Het stadje wordt vanwege de mooie bouwstijl ook wel ‘Klein Cartagena’ genoemd en het is zeker een bezoek waard. In deze blog lees je wat je er kunt doen en hoe je er komt!

Santa_cruz_mompox_Colombia

mompox colombia

Bewonder het historische centrum van Mompox, Colombia

Het centrum van Santa Cruz de Mompox staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er staan talloze prachtige kerken, met sfeervolle aangrenzende pleinen. Ook het kerkhof in Mompox schijnt erg mooi te zijn. Wij gingen hier ’s avonds heen en hoewel de ingang toen heel bijzonder verlicht was, konden we het terrein helaas niet meer op. Het centrum van Mompox is heel sfeervol en we konden hier heerlijk ronddwalen van plein naar plein. Maar wees gewaarschuwd: het is hier overdag bizar warm, dus op het heetste moment van de dag kun je je beter rustig houden.

Santa_cruz_mompox_Colombia

Maak een boottocht over Rio Magdalena

Een van de bekendste (en ook een van de enige) toeristische attracties is de boottocht over Rio Magdalena. Hierbij vaar je tussen mangrove bomen door en ga je op zoek naar wild life zoals leguanen, slangen en verschillende vogelsoorten. De tour vertrekt zowel ’s ochtends als ’s avonds, maar wij raden je aan om die van 15 uur te doen zodat je een mooie zonsondergang ziet op het water. De boottocht kost 30.000 COP (februari 2018).mompox colombia

Pizza eten bij El Fuerte

Wij zijn altijd op zoek zijn naar de leukste restaurantjes en ook in Mompox konden we ons geluk niet op. Onze pizza bij El Fuerte was stiekem zelfs een van onze highlights van onze dagen in dit dorp. El Fuerte is een Italiaans restaurant met een prachtige binnenplaats waar een gepassioneerde Italiaanse kok heerlijk eten bereidt. De pizza’s kosten rond de 24.000 COP en de prijzen van de andere gerechten op de kaart liggen iets hoger.

tips mompox colombia

Santa_cruz_mompox_Colombia_c

Hoe kom je in Santa Cruz de Mompox?

Ik kan het niet ontkennen: Mompox ligt behoorlijk afgelegen. Momenteel worden er echter bruggen gebouwd die de bereikbaarheid van het dorpje flink zullen verbeteren (maart, 2018). Check vanuit Cartagena of er inmiddels rechtstreekse bussen gaan naar Mompox. Zo niet, dan kun je vanuit zowel Medellín als Cartagena een bus nemen naar Magangué. Vanuit het busstation in Magangué dien je een taxi te nemen naar de ‘haven’ van Magangué, waar je voor 3.000 COP een boot (chapula) neemt naar Bodega. Deze boottocht duurt ongeveer 30 minuten. Eenmaal in Bodega neem je een collectivo richting Mompox, die nogmaals 45 minuten duurt en 30.000 COP kost.

Verblijven in Santa Cruz de Mompox

Er zijn verschillende hotels in Santa Cruz de Mompox. Wij sliepen bij onze Belgische vriend die we twee jaar eerder leerden kennen tijdens onze tour naar Punta Gallinas. Hier hielpen we een handje mee in zijn nieuwe hostel die toen net open ging. Zijn hostel is een prachtig koloniaal pand middenin het centrum van Mompox, een aanrader!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!

In dit artikel is gebruikgemaakt van affiliate links. Deze links voegen we uiteraard alleen toe als wij er volledig achter staan!