In Sri Lanka kun je onwijs lekkere curry’s eten en deze miste ik dan ook meteen bij thuiskomst. Met name de aubergine curry, dahl en coconut sambal kreeg ik niet uit mijn hoofd. Gelukkig hebben we een kookcursus gevolgd in het binnenland van Sri Lanka waarbij je foto’s mocht maken van de recepten. Dit heb ik uiteraard gedaan en ondanks dat het af en toe wat onleesbaar was en de stress in de keuken toesloeg, smaakten de curry’s bijna net zo lekker als daar! Om jullie ook te kunnen laten genieten van deze heerlijke gerechten heb ik ze opgeschreven. De meeste ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt vinden. Voor de kerriebladeren en een aantal kruiden moet je naar een toko.

Recept voor 4 personen

Aubergine curry

1 klein potje ghee
2 aubergines gesneden in langwerpige stukken van 3 cm
2 tomaten gesneden
1 ui gesneden
2 tenen knoflook gesneden
1 rode peper gesneden
curry poeder 1 tl
chili poeder 1 tl
chili vlokken 1 tl
kurkuma 1 tl
mosterdzaad 1tl
kaneel 1 tl
grote hand vol kerriebladeren (curry leaves)
1 blik kokosmelk (400 ml)
klein beetje azijn
beetje suiker

Verwarm een grote hoeveelheid ghee in een ruime wokpan. Frituur hierin de stukjes aubergine in kleine hoeveelheden tot ze bruin en zacht zijn, dit duurt per keer zo’n 8 minuten. Laat de gefrituurde aubergine uitlekken in een zeef. Wanneer het klaar is, dit kan wel een uurtje duren, kun je in een andere pan wat olie verwarmen. Voeg hier vervolgens de ui, knoflook, rode peper en alle kruiden aan toe. Vermeng alles met elkaar en voeg dan de aubergine en tomaten toe. Roer even goed door en voeg ten slotte het azijn, suiker en wat zout en peper toe. Laat het nog een paar minuutjes sudderen.

Dahl curry

400 gram rode linzen
1 ui gesneden
3 tenen knoflook gesneden
1 rode peper gesneden
1 grote hand vol kerriebladeren (curry leaves)
chili poeder 2 tl
kurkuma 1 tl
fenegriekzaad 1 tl
mosterdzaad 1 tl
2 blikken kokosmelk (2 x 400 ml)

Kijk goed welke linzen je koopt. Wij gebruiken linzen die je niet meer hoeft te weken en meteen kunt koken. Mocht je deze niet hebben dan moet je de linzen een tijdje in water laten weken. Verhit wat olie in een grote pan en voeg hier de ui, knoflook, rode peper en kerriebladeren aan toe. Wanneer heerlijke geuren je tegemoet komen kun je de linzen, het chili poeder, kurkuma, fenegriekzaad en mosterdzaad toevoegen. Meng alles goed door elkaar. Voeg na een minuut de kokosmelk toe en laat het geheel 20/30 minuten koken. Doe er een goede hoeveelheid zout en peper bij. Proef of de linzen gaar zijn en voeg naar smaak nog meer kruiden toe.

Coconut sambal

200 gram geraspte kokos
chili vlokken 1 tl
chili poeder 1 tl
1 rode peper gesneden
1 limoen
2 tomaten gesneden
1 rode ui gesneden
1 teen knoflook gesneden en even gebakken

Meng de kokos met de ui, gebakken knoflook, chili vlokken en chili poeder. Voeg vervolgens de tomaten, rode peper en limoen toe en kneed het met je handen. Pers daarmee het sap van de tomaten uit zodat het geheel rood wordt en de smaken zich met elkaar vermengen. Doe er nog wat zout en peper bij, proef het even en voeg naar eigen smaak nog wat ingrediënten toe.

Ook honger gekregen? Laat ons weten of je één van de curry’s gaat maken!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!