Wandelen door Amsterdam, we doen niets liever. Je hebt zo alle tijd om de grachtenpanden, de groene stadsparken en de vele kanalen van Amsterdam te bewonderen. Deze wandeling brengt je van Amsterdam-Oost naar Amsterdam-Noord, via onontdekte paden en de rafelrandjes van de stad. Het onmiskenbare Amsterdam wordt gecombineerd met een kant van de stad die je waarschijnlijk nog niet kent. Trek je schoenen maar aan en geniet van deze Amsterdamse stadswandeling!

De totale wandeling duurt ongeveer 2 à 3 uur (met een rustig wandeltempo) en heeft een lengte van zo’n 9 kilometer.

De start van de wandeling: bruisende Javastraat

De wandeltocht begint in de Javastraat, nog altijd een van onze favoriete straten van Amsterdam. Het bruist hier van de culturen, geuren en smaken. Binnen tien minuten maak je een reis langs het Midden Oosten, het verre Azië en het oer-Hollandse Amsterdam. De perfecte plek voor iedereen die het multiculturele Amsterdam wil ervaren (en proeven). Haal hier iets te eten of te drinken voor een vliegende start van de wandeling in Amsterdam-Oost.

Flevopark Amsterdam in de zomer

Flevopark en het Nieuwe Diep

Vanaf de Javastraat loop je in oostelijke richting naar het Flevopark. Dit park verveelt nooit. Ontsnap hier aan de drukte van de stad en geniet van ongerepte stukjes natuur.

Vervolg de wandeling en loop naar Het Nieuwe Diep. Dit grote meer aan de rand van het Flevopark is mijn favoriete deel van het park. Hier neem je de uitgang naar Camping Zeeburg. Daar loop je de trap op naar de Amsterdamsebrug, een grote brug met veel verkeer. Maar geen zorgen; je moet alleen even het water oversteken.

Nieuwe Diep Amsterdam zonsondergang

Zuider IJdijk, een rafelrandje van de stad

Zodra je via de brug het water over bent, sla je linksaf. Volg de trap naar beneden (houd op Google Maps het adres Zuider Ijdijk 136 aan). Nu kom je op een bijzonder stuk Amsterdam, een soort rafelrandje van de stad. Oude woonboten, krakerspanden, schattige boerderijen aan een mooie dijk.

Volg het voetpad op de dijk in de richting van de Oranjesluizen. Een pont brengt je naar het volgende deel van de sluizen. Als je eenmaal aan de overkant bent, vervolg je de wandeling naar Amsterdam-Noord.

Schellingwoude en Amsterdam-Noord

Welkom in Amsterdam-Noord! Sla linksaf, zodat je tussen de woonhuizen door gaat. Hier loopt een klein voetpad, dat je naar een geïmproviseerde pont brengt die je zelf moet ‘aandraaien’. Vanaf hier vervolg je je weg over een idyllisch voetpad naar het Schellingwouderpark. Aan je rechterhand ligt de voetbalclub ASV de Dijk en Sportpark Schellingwoude.

Het andere Amsterdam: Nieuwendammerdijk

Vervolg je weg naar de Nieuwendammerdijk. Het lijkt eerder een idyllisch dorp dan de rand van onze drukke hoofdstad. Haal zeker even een koffie (to go) bij café ‘t Sluisje. Het is een van de leukste cafés in de omgeving.

Na het café sla je linksaf op de Nieuwendammerkade. Hier steek je het Vliegenbos in. Vroeger was dit park niet al te veilig, maar nu merk je daar weinig meer van. Het is een echt stadsbos vol leuke wandelpaden.

Doorkruis het Vliegenbos en wandel naar de pont. Haal nog wat te drinken of eten bij de VerbroederIJ.

Meer van Amsterdam ontdekken? Maak een wandeling door Amsterdam-West of Amsterdam-Oost.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!