Ik ben fan van wandelen. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar het is toch zo. Ik vind het heerlijk om ‘s avonds na het eten of gewoon op een vrije middag een wandeling te maken door Amsterdam. Lopend zie je meer van de omgeving, neem je meer details in je op en kom je even tot rust. Tijdens deze wandelingen besef ik vaak dat Amsterdam zoveel schattige buurten heeft, die bij veel mensen nog onbekend zijn. Amsterdam-Oost heeft daarbij een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Om jou kennis te laten maken met het prachtige Oost, heb ik onderstaande wandelroute samengesteld. Voor de dagjesmensen of toerist in eigen stad: geniet van dit deel van Amsterdam!

Watergraafsmeer wandeling

Het startpunt van de wandelroute: Frankendael Park

Het Frankendael Park is bij veel mensen onbekend. Het parkje heeft zo zijn charme door het Landgoed Frankendael, de verborgen bospaden achter dit kasteel, de gezellige volkstuinen en het koffietentje in het midden van het park. Loop dus zeker een rondje door dit park.

wandeling amsterdam

Koffie bij 1900

Watergraafsmeer is één van de mooiste wijken van Amsterdam. Het voelt meer aan als een rustige dorpsbuurt dan als een stadsdeel van de hoofdstad van Nederland. Een van de verborgen pareltjes in deze wijk is 1900, een knus café met een fijne buurtsfeer. Het terras kijkt uit op een prachtig plein in Watergraafsmeer, waar je in de zon een heerlijk kopje koffie kunt bestellen.

Het Oosterpark

Na je koffiepitstop vervolg je jouw wandeling via de Linnaeusstraat naar het Oosterpark. Dit is ongeveer 20 minuten lopen. Het Oosterpark is recent opgeknapt en vooral in de zomer is het een levendig stukje van Oost.

Wandeling amsterdam oost

De Dappermarkt

Na een rondje in het Oosterpark steek je via de Wijttenbachstraat door naar de Dappermarkt. In deze buurt zie je hoe multi-cultureel dit bijzondere gedeelte van Amsterdam is. Op deze markt komen diverse verschillende nationaliteiten om boodschappen te doen of om hun lokale specialiteiten te verkopen.

Falafelbroodje Javastraat

Onze favoriete straat van Amsterdam: de Javastraat

Ook in de Javastraat merk je de samensmelting van alle culturele achtergronden. Deze levendige straat is mijn lievelingsstraat van heel Amsterdam. Hier vind je Turkse supermarkten, hippe koffiebarretjes, toko’s, prachtige boetiekjes en Italiaanse speciaalzaken. Het is een bijzondere mengelmoes van ondernemers uit alle windstreken. Trek gekregen? Aarzel dan niet langer en scoor een broodje falafel bij Tigris & Eufraat. Ik beloof het: dit is het lekkerste broodje falafel dat je ooit in Amsterdam zult proeven. Zin in een gezonde lunch? Scoor dan een salade bij Venkel, een van de nieuwste aanwinsten van de Javastraat.

Knusse winkeltjes en speciaalzaken in de Czaar Peterstraat

Nadat je de Javastraat hebt ontdekt, kun je richting de Czaar Peterstraat lopen. Vier jaar geleden was dit een stille straat, waar weinig gebeurde. Nu vind je er vele speciaalzaken en huiselijke koffietentjes. Toch komt de straat nog heel rustig en gemoedelijk over.

Borrelen bij Roest

Wanneer je deze straat uitloopt en linksaf slaat, kom je op het terrein van Roest. Het is een van de leukste plekken voor een borrel. Met name bij mooi weer is het stadsstrand van Roest een perfecte plek om van de zon te genieten.

wandelen amsterdam oost

Voedsel redden tijdens een diner bij Instock

Bij Instock koken ze de sterren van de hemel met eten dat eigenlijk door supermarkten afgekeurd was en weggegooid zou worden. Hiermee gaan ze voedselverspilling tegen, aangezien deze verspilling ook een grote bijdrage levert aan de te hoge CO2 uitstoot. Schuif hier dus met een gerust hart aan voor een guilt-free maaltijd! Inmiddels werken ze samen met zoveel supermarkten dat ze niet meer met een verrassingsdiner hoeven te werken, maar een heerlijke, betaalbare dinerkaart samen hebben kunnen stellen. Zo heb je meer keuze en kun je vooraf al even kijken op de smakelijke kaart, zodat je weet waar je aan toe bent. And stay tuned, want wij zaten laatst aan tafel met Instock om te praten over hun prachtige concept. Binnenkort lees je hier meer over op onze blog!

Avondwandeling over Entrepotdok

Na een uitgebreid diner kun je jouw stadswandeling in Amsterdam-Oost vervolgen naar een van de meest imposante straten van Amsterdam: het Entrepotdok. De eeuwenoude pakhuizen aan de gracht geven deze straat een iconische uitstraling. Volg het Entrepotdok, sla over het bruggetje linksaf en neem de tweede straat naar rechts. Loop tussen de grootse Amsterdamse panden door om uit te komen bij de Hortus Botanicus. Hier kun je eenvoudig het openbaar vervoer nemen terug naar jouw startpunt of naar huis.

Stadswandeling in Amsterdam oost

Voor de exacte coördinaten van deze wandeling kun je het beste gebruikmaken van Google Maps. Ik geloof namelijk niet in één standaardroute: het mooiste aan een stadswandeling vind ik dat je al lopend kunt improviseren en op je gevoel af kunt gaan. Al deze highlights in Oost geven je daarbij natuurlijk wel een handige leidraad (zodat je niet hoeft te verdwalen).

Houd jij ook zo van wandelen als wij? Lees dan ook onze blog over wandelen in Amsterdam West.

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!