Als je gaat reizen en niet vast wilt zitten aan een einddatum en vertrekplaats, is het fijn om een vliegticket enkele reis te boeken. Met een enkeltje heb je tenslotte zóveel meer vrijheid om je route op het moment zelf te bepalen! Toch kun je niet zomaar halsoverkop naar het vliegveld vertrekken. Soms heb je namelijk een bewijs nodig dat je het land verlaat: een zogeheten proof of onward travel. Heb je dat niet, dan kan het zijn dat je het land niet in mag. Toen wij met een enkele vliegreis naar Sri Lanka vertrokken, regelden we daarom een tijdelijk ticket. Dit vraagt wel om een (korte) voorbereiding. Hier vertellen we hoe je zonder problemen reist met een enkeltje.

Tips voor het boeken van een enkele reis

Waarom moet je een doorreis bewijs hebben?

Veel landen eisen bij binnenkomst een bewijs dat je het land weer gaat verlaten. Heb je dit niet, dan mag je in het ergste geval het vliegtuig niet in. Op het vliegveld vraagt de douane of vliegmaatschappij waarmee je naar je eindbestemming vliegt om een proof of onward travel. Op weg naar Sri Lanka hadden we een overstap in Oman en onze eerste vlucht was met KLM, die er niet naar vroegen. Na deze overstap vlogen we met Oman Air door naar Sri Lanka en zij vroegen om een specifiek vluchtnummer.

Voor welke landen heb je een proof of onward travel nodig?

Voor vrijwel alle landen heb je een doorreis-ticket nodig, maar er zal niet altijd naar gevraagd worden. Landen waar vrijwel zeker gecontroleerd wordt, zijn Peru, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Indonesië, de Filipijnen, Engeland en Brazilië. Let op: dit betekent niet dat andere landen er niet naar vragen. Neem het zekere voor het onzekere en regel een doorreis-bewijs als je een enkele vliegreis hebt geboekt.

Oplossing 1: regel een tijdelijk ticket

Maar hoe regel je een vluchtnummer als je geen enkel idee hebt van je route en ook geen geld wilt weggooien? In dit geval kun je een ticket ‘huren’. Wij deden dit via Onward Fly. Dit is een maatschappij die tijdelijke tickets boekt, die ook daadwerkelijk te zien zijn in het boekingssysteem. Een paar tips:

  • Je kunt kiezen uit een ticket dat 24 uur geldig is (10 dollar) of 48 uur (15 dollar). Houd rekening met je reistijd. Duurt je reis langer dan 24 uur, dan is het verstandig om de duurdere te kiezen.
  • Boek je ticket niet te lang van tevoren (zo voorkom je dat hij al vervalt voor er naar gevraagd wordt), maar ook niet te kort. Het kan namelijk tot 3 uur duren voor je het ticket in je mailbox ontvangt. Het beste is dus om het te kopen 3 uur voor je op de airport moet zijn.

Oplossing 2: boek een boot- of busreis over de grens

Een bus- of bootreis geldt ook als proof of onward travel. In Midden– en Zuid-Amerika kun je daarom ook een goedkoop busticket boeken. Zoek naar een plaats dicht bij de grens en boek online een busticket, bijvoorbeeld via Busbud of Cruz del Sur.

Oplossing 3: boek een vlucht en annuleer deze

Bij een aantal vliegmaatschappijen kun je je geld terugvragen na het annuleren van een vlucht. Bij Thai Airways kun je kiezen om later te betalen. Als je niet binnen 24 uur betaalt, wordt de vlucht automatisch geannuleerd (check dit wel goed in de voorwaarden, mogelijk is dit veranderd). Daarnaast kun je bij Expedia.com een refundable flight boeken als je zoekt via advanced search.

Enkele vliegreis Expedia

Oplossing 4: boek de goedkoopste vlucht die beschikbaar is

Geen zin in gedoe? Dan kun je ook zoeken naar het goedkoopste ticket op een willekeurige datum en de kosten voor lief nemen. Via Skyscanner kun je je punt van vertrek invoeren en als eindbestemming ‘anywhere’ aanklikken. Zo krijg je een goed overzicht van de kosten per bestemming en zie ook direct wat het goedkoopste is.

Oplossing 5: boek een retourtje

Toegegeven, dit is niet echt een oplossing als je al een enkeltje hebt geboekt. Maar om problemen te voorkomen, kun je er ook voor kiezen om gewoon een retourtje te boeken en de terugvlucht niet te nemen. Sophie deed dit toen zij naar Indonesië vloog. Het voordeel is dat retourtjes vaak niet eens zoveel duurder zijn dan enkeltjes.

Ga je binnenkort op reis? Check hier meer handige reistips!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!