De Straat van Gibraltar oversteken stond altijd al op mijn bucket list, omdat het me een bijzondere manier leek om van Afrika naar Europa te reizen. Toen een vliegticket retour naar Marokko te duur was, besloten we om een goedkope vlucht terug vanuit Malaga te boeken. Dit betekende dat we na een rondreis door Marokko de boot zouden nemen vanuit de havenstad Tanger. Ik zet graag alle tips voor een boottocht van Marokko naar Spanje op een rij!

Veerverbinding van Marokko naar Spanje

Er zijn diverse mogelijkheden voor een overtocht van Marokko naar Spanje per boot. De meeste reizen beginnen vanaf Tanger, een havenstad in het noorden van Marokko. Tanger heeft twee havens: één in het centrum van de stad (Tanger Ville) en één 45 minuten rijden vanuit het centrum (Tanger Med). Vanaf Tanger Ville vertrekt er in het hoogseizoen ieder uur een boot naar Tarifa in Spanje, waarbij de twee maatschappijen (FRS en Inter Shipping) elkaar afwisselen.

Onze reis: van Tarifa naar Algericas

Wij kozen voor de route van Tanger Ville naar Tarifa. Tarifa is een klein kustplaatsje, waar niet veel te beleven valt. Het voordeel van deze overtocht is echter dat zowel FRS als Inter Shipping een gratis bus aanbiedt van Tarifa naar Algericas. Vanaf Tanger Med varen diverse maatschappijen rechtstreeks naar Algericas. Hierbij moet je wel zelf je vervoer regelen vanaf het centrum van Tanger naar Tanger Med.

Kosten boottocht Tanger – Tarifa

De prijzen variëren in het hoog- en laagseizoen. Wij reisden in het hoogseizoen, een periode waarin de tickets het duurste zijn. Tickets van FRS kostten toen 420 dirham (ongeveer 38 euro), waar ze bij Inter Shipping 400 dirham (36 euro) kostten. De tickets kun je met cash (zowel in euro’s als in dirham) of creditcard betalen. In het centrum van Tanger zijn diverse loketten waar je deze tickets kunt aanschaffen maar in het hoogseizoen kun je ook op de bonnefooi naar de vertrekhal in Tanger Ville om daar bij 1 van de 2 maatschappijen een ticket te kopen. Het voordeel is dat je dan op het laatste moment kan kijken welke maatschappij het eerst vertrekt.

Andere optie: vooraf je kaartje kopen

Een andere optie is om je bootticket de dag van tevoren te halen. De tickets zijn namelijk ‘open’, dus je hoeft niet op een gezette tijd de boot te halen. Ons is zelfs verteld dat je je ticket terug kunt brengen. Stel dat je de boot van 10 uur van FRS net hebt gemist, dan kun je dit ticket terugbrengen en met dit geld een nieuw ticket kopen bij Inter Shipping voor de boot van 11 uur. Dit hebben wij niet uitgeprobeerd, dus vraag deze mogelijkheid voor de zekerheid nog even na!

Veiligheid en onrust rondom de Straat van Gibraltar

Voor vertrek kregen wij wat vragende blikken van familie en vrienden, die ons waarschuwden voor de mogelijkheid om geconfronteerd te worden met vluchtelingen die deze oversteek ook willen maken. Hier waren we onszelf natuurlijk heel erg van bewust, maar we hebben er gelukkig niets van gemerkt. Onze boottocht verliep vlekkeloos, we hebben geen extra controles gehad en hebben ook geen vluchtelingen rondom de vertrekhal en/of haven gezien.

Praktische tips voor vertrek 

Tot slot nog wat praktische tips ;-)!

  • Neem de vertrektijden van de ferry’s niet te nauw en houd rekening met wat Marokkaanse en Mediterrane vertraging. Als je een belangrijke aansluiting (zoals een vlucht) op dezelfde dag dient te halen, vertrek dan ruim op tijd. De overtocht duurt in totaal (inclusief het wachten, boottocht, paspoortcontroles en busreis in Spanje) zo’n 3 à 4 uur.
  • Koop je flessen water, eventuele snack en bakkie pleur voordat je de boot opgaat. Op de boot zelf betaal je namelijk ongeveer 3 keer meer voor alle versnaperingen.
  • En houd rekening met de tijdzone: in Spanje is het een uurtje later.

Bon voyage!

Op zoek naar nog meer fijne reisinspiratie? Laat dan je e-mailadres achter!