Om de aarde een fijne plek te houden, is het belangrijk dat we het niet uitputten. Zo is het bijvoorbeeld beter om niet teveel dierlijke producten te eten en drinken en het voedsel dat je koopt niet te verspillen. Naast dat het belangrijk is voor de gezondheid van de aarde, is het ook veel goedkoper als je voorkomt dat je voedsel verspilt.

Hoeveel verspillen we in Nederland?

Gemiddeld verspilden Nederlanders in 2022 zo’n 33,4 kg eten per persoon. Binnen de hele voedselketen zijn van boer tot bord weliswaar veelbelovende initiatieven om verspilling tegen te gaan, maar meer inzet is nodig. Nog altijd wordt ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland verspild. (Bron: RIVM.nl) 

Een kwart van al het voedsel, dat is echt heel erg veel. Daar is uiteraard ook voedsel in restaurants en supermarkten bij mee geteld. Gelukkig verspilt iedereen in Nederland wel al veel minder voedsel dan een aantal jaren geleden, vooral huishoudens letten steeds beter op. Sinds 2015 verspillen we al 23% minder voedsel. Dit moet echter nog beter om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te halen. 

Wat kun je zelf doen?

Supermarkten en restaurants proberen ook steeds minder voedselverspilling te veroorzaken, door bijvoorbeeld producten in de aanbieding te doen die niet meer lang houdbaar zijn en in een restaurant kun je vaak vragen om een doggybag. Schaam je vooral niet en vraag gewoon of je het overgebleven eten mee naar huis mag nemen. In de supermarkt is het goed voor je portemonnee, maar ook tegen voedselverspilling als je de producten met een korte houdbaarheid gebruikt in je avondmaaltijd. Als je bijvoorbeeld bedacht had om morgen pasta te eten, maar er is een zak pastagroenten in de aanbieding die alleen vandaag nog goed is, wissel dan de kookdag om zodat je het op kunt maken. 

Zo gooi je thuis niets meer weg

Ik eet volgens de traditionele Chinese voedingsleer, wat wil zeggen dat ik zo min mogelijk bewerkte voeding eet en dus veel zelf maak. Hierdoor ga ik slim om met de producten én mijn tijd. Want ik heb geen tijd (en eerlijk gezegd ook geen zin) om elke dag lang in de keuken te staan voor ontbijt en lunch. Op deze manier kun je goed preppen en gooi je geen eten meer weg.

Tips tegen voedselverspilling

  • Verwerk oud fruit door een gezonde cake met havermout of maak er baked oats van. Dit kun je eten als ontbijt of als tussendoortje en eventueel geportioneerd invriezen voor een andere keer.
  • Verwerk eens per week al je overgebleven groenten in een tray bake, hartige taart of soep. Ik heb op vrijdag altijd ‘left-over-day’ en het is het heerlijk om te maken, omdat je creatief kunt zijn.
  • Eet de schillen van bijvoorbeeld aardappelen, appels en peren gewoon op.
  • Weeg altijd af voordat je gaat koken:
    • Rijst: wordt ongeveer 3 keer zo zwaar na het koken, per persoon reken ik 75 gram ongekookte rijst.
    • Aardappelen: per volwassene reken ik 200 gram per persoon.
    • Pasta: wordt ongeveer 2,5 keer zo zwaar na het koken, per persoon reken ik 50 tot 75 gram ongekookte pasta.
    • Vlees en vis: maak van vlees 75 tot 100 gram per persoon en bij vis 100 tot 125 gram. Of eet lekker vegetarisch of vegan, dat is nog duurzamer en goedkoper.
  • Heb je toch avondeten over? Hoe klein de portie ook is, het is echt lekker om het de volgende dag te eten bij je lunch. Als je wraps of platbrood over hebt, kun je daar met restjes een heerlijke lunch van maken. 
  • Koop een energiezuinige diepvries waar voldoende in kan en bewaar daar brood in. Pak elke dag de sneetjes eruit die je nodig hebt. Vries restjes van maaltijden, soepen en teveel aan groenten in. Kijk even online of je de groenten eerst moet blancheren voordat je het invriest. Ook verse kruiden, die vaak erg veel zijn om in één maaltijd op te maken, kun je vaak prima invriezen.

Ik (Renée van Renée’s Eettafel) maak er elke week weer een sport van om met seizoensgroenten (goedkoper) en het redden van producten heerlijke maaltijden te maken en er voor te zorgen dat ik niets weggooi. Als je dit een week volhoudt, moet je eens kijken hoeveel geld je daarmee bespaart! En het voelt ook gewoon hartstikke goed om je steentje bij te dragen.